Μια ιστορική φωτογραφία από τη Νεστάνη, Μάιος 1944

Μια ιστορική φωτογραφία από τη Νεστάνη, Μάιος 1944

Ιανουάριος 31, 2017 - 18:01
0 σχόλια

Μια ιστορική φωτογραφία ανάρτησε ο Κώστας Παπαγιάννης στη σελίδα στο Facebook «Παλιές Φωτογραφίες της Νεστάνης», για την οποία μάλιστα υπάρχουν λεπτομέρειες για όλους τους εικονιζομένους, αλλά και για τη συγκυρία κάτω από την οποία οι άνθρωποι αυτοί απαθανατίστηκαν τον Μάιο του 1944. Διότι, παρά τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων που αποτυπώθηκαν στο χαρτί, στην πραγματικότητα ήταν κυνηγημένοι στα βουνά για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς.

Βρισκόμαστε προς το τέλος της γερμανικής κατοχής και οι Γερμανοί έχουν αντιληφθεί ότι χάνουν τον πόλεμο. Κάνουν έφοδο στις 15 Μαΐου του 1944 στη Νεστάνη, και οι κάτοικοι του χωριού παίρνουν τα βουνά για να σωθούν.

Όπως γράφει ο Κώστας Παπαγιάννης:

«Σταγόνες Ιστορίας είπαμε είναι οι φωτογραφίες. Καμιά φορά και η Ιστορία η ίδια κάνει την εμφάνισή της... Τι να πω τώρα για αυτή τη φωτογραφία...

»Στις 15 Μαΐου του 1944 οι Γερμανοί που τρώνε τα λυσσακά τους γιατί έχουν ψυλιαστεί οτι χάνουν τον πόλεμο έχουν κάνει έφοδο με μεγάλες δυνάμεις στη Νεστάνη.. Έντρομοι οι χωριανοί άντρες γυναίκες και παιδιά σκαρφαλώνουν τα βουνά για να γλυτώσουν...

»Συναντούν τους τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους. 

»Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Περδικόβρυση με μηχανή που είχε μαζί του ο εικονιζόμενος δεξιά Αλέξανδρος Παπασταύρου (αδελφός του γιατρού)».

Οι εικονιζόμενοι (από αριστερά):

Γιώργος Επαμ. Μαργιώλας, γεν. 1911

Βαγγέλης Γεωργίου Παναγιώταρος (Γιωργαντάς), γεν. 1927

Γιώργος Παναγιώταρος (Γιωργαντάς), γεν. 1970

Επαμεινώνδας Μαργιώλας, γεν. 1866

Χριστίνα Μαργιώλα, γεν. 1912

Βασίλω Παναγιώταρου (Γιωργαντά) γεν. 1926

Μιχάλης Ματθαίου

Αλέξανδρος Παπασταύρου

Και οι μικροί, τότε, Επαμεινώνδας Μαργιώλας, γεν. 1938 και Αφροδίτη Μαργιώλα, γεν. 1940


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.