Μια εξαιρετική εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης & τους Νεομάρτυρες Παύλο & Δημήτριο (video)

Μια εξαιρετική εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης & τους Νεομάρτυρες Παύλο & Δημήτριο (video)

Μάιος 28, 2011 - 22:16

 Της Χριστίνας Τσιορωτά

  Ήταν μια εκδήλωση εξαιρετική που θαρρείς πως τα λόγια είναι λίγα μα κ φτωχά για να την περιγράψουν..Μια εκδήλωση που καθήλωσε όσoυς βρέθηκαν απόψε το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, μια εκδήλωση που όπως αποδείχθηκε, δεν χωρούσε στην αίθουσα του 1ου ορόφου... Χαμηλά φώτα, λόγια λιγοστά και θλιμμένα για το κακό που ερχόταν και ψαλμοί! Ύμνοι και ψαλμοί για την Βασιλεύουσα και το μεγαλείο της.... Για την Πόλη... Για του Κωνσταντίνου την Πόλη και την φήμη της... Για την Αγια Σοφιά και την τελευταία λειτoυργία... Ύμνοι και ψαλμοί για την 'Aλωση...

Ήταν η τελευταία εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας για τον εορτασμό των Νεομαρτύρων Παύλου κ Δημητρίου και ήταν εξαιρετική! Το χειροκρότημα η ελάχιστη ανταμοιβή για όλον αυτόν τον κόπο που όσοι έλαβαν μέρος έκαναν... Για όλη αυτήν την διάθεση... Για όλη αυτήν την αρμονία που σε καθήλωσε...
Μαγεύτηκαν όσοι βρέθηκαν στο Αποστολοπούλειο... Η αίθουσα γεμάτη μέχρι έξω και ο κόσμος ακόμα και όρθιος... Έτσι πρέπει να είναι οι εκδηλώσεις!
Χωρίς ομιλίες και χαιρετισμούς... με περιεχόμενο!
Όσοι βρεθήκαμε απόψε στο Πνευματικό κέντρο της Τρίπολης διδαχτήκαμε αλλά και βρεθήκαμε στην νύχτα εκείνη... Περπατήσαμε στην Πόλη! Ψάλλαμε στην τελευταία λειτουργία της Αγιά Σοφιάς...
Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους!

Το δελτίο που εξέδωσε η Μητρόπολη για την εκδήλωση:

Η  Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στα πλαίσια της εορτής των Αγίων Νεομαρτύρων μας Δημητρίου και Παύλου και της θλιβερής μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επετειακή εκδήλωση με τίτλο « Από τη νύχτα της Αλώσεως στη χαραυγή των  Νεομαρτύρων », το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, στις 8 η ώρα το βράδυ, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας.
Η εκδήλωση αυτή ήταν άρτια οργανωμένη και οι συμμετέχοντες και συντελεστές  οι οποίοι ήταν αποκλειστικά νέοι και παιδιά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Άγγιξαν τις  ψυχές μας με τους βυζαντινούς ύμνους, προς τιμήν των Αγίων Νεομαρτύρων και των Μαρτύρων της Αλώσεως αλλά και με τους θρήνους και  τα τραγούδια της παραδόσεώς μας για το πάρσιμο της Πόλης. Συγκινητικός ήταν και ο λόγος του τελευταίου Αυτοκράτορος της Βασιλίδος των πόλεων, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που τον απέδωσε εξαιρετικά ο νεαρός Κωνσταντίνος Τασιακόπουλος.  Κλείνοντας τα παιδιά μας, με μελωδίες και χορούς της Πόλης, μάς τόνισαν ότι στις καρδιές μας η Κωνσταντινούπολη παραμένει το λίκνο της Ορθοδοξίας.
Σε αυτήν την εκδήλωση   παρέστησαν   και τίμησαν με την παρουσία τους  την προσπάθεια των Νέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως,   πέραν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος και ήταν ο οικοδεσπότης, πλήθος Ιερέων,  Αρχόντων του Νομού και της πόλεως της Τριπόλεως, εκπροσώπων των Στρατιωτικών και Αστυνομικών  Αρχών, συμπολιτών και ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι συμμετείχαν  στην  ξεχωριστή αυτή τελετή, χρέους και οφειλής στην ιστορική πορεία της Ρωμιοσύνης, για να γνωρίσουν, να ενθυμηθούν  και να βιώσουν στην πράξη την ανά τούς αιώνες ταυτότητα και διαδρομή του  Γένους μας.
Κλείνοντας  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  ευχαρίστησε, συνεχάρη  και επαίνεσε τα νέα παιδιά της Ιεράς Μητροπόλεως, για τον κόπο και των αγώνα που κατέβαλαν στην οργάνωση και εκτέλεση της ως άνω εκδηλώσεως προσφέροντάς τους Αναμνηστικούς Επαίνους. Ιδιαιτέρως δε, ευχαρίστησε τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως,  κ. Βασίλειο Γεωργαρά , για την επιμέλεια του βυζαντινού χορού και την κ. Μύριαμ Μαρίνου, καθηγήτρια Παραδοσιακής Μουσικής για τη διδασκαλία και διεύθυνση της παραδοσιακής χορωδίας της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Ευχαρίστησε επίσης τους νέους της Μητροπόλεώς μας, μέλη των χορευτικών συλλόγων : «Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης», «Χορευτικό Συγκρότημα  Αρκαδιανή» και «Λαογραφική Εστία Τρίπολης» για την πολύτιμη αρωγή τους και τέλος  την κ. Γεωργία Δροσοπούλου η οποία επιμελήθηκε και   έγραψε τα κείμενα  τα  οποία αναγνώσθηκαν  επιτυχώς από την  κ. Μαριάννα Φιλοπούλου. 
Απευθυνόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, στο πλήθος  το οποίο είχε κατακλύσει από νωρίς  την αίθουσα του Αποστολοπουλείου Πνευματικού  Κέντρου  του Δήμου Τριπόλεως, υπενθύμισε την ανάγκη, αυτή την δύσκολη περίοδο που διάγει ο τόπος μας,  να αναβαπτισθεί ο κάθε Έλληνας με τα Νάματα της Ορθοδοξίας και τα Αγιασμένα Αίματα των Αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων,   σε συνάρτηση πάντα με την  Ιστορία των Προγόνων  μας, αυτή  του Βυζαντίου και της Αγίας Πόλης της Κων/πολεως,  η οποία στα σπλάχνα της  κρατά σαν Αρτοφόριο τον περίλαμπρο και πολυτραγουδισμένο   Πανίερο Ναό,  της του Θεού Σοφίας. 
Παράλειψη θα ήταν εάν δεν ευχαριστούσαμε τον Δήμαρχο Τριπόλεως κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, για την ευγενή παραχώρηση της αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως, καθώς όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση  της παραπάνω  εκδηλώσεως.

 

 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/uUwsyPs3_zU