Άρθρο του Αρκά ιατρού Αντώνη Γαργαλιώνη για τον Προγεννητικό Έλεγχο

Άρθρο του Αρκά ιατρού Αντώνη Γαργαλιώνη για τον Προγεννητικό Έλεγχο

Μάρτιος 25, 2017 - 18:51
0 σχόλια

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος: ένα επαναστατικό όπλο στη φαρέτρα της προγεννητικής διάγνωσης

Διαβάστε το άρθρο του Αρκά ιατρού το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  Καθημερινή

Κύριε Γαργαλιώνη, τι είναι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος;

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος είναι μια επαναστατική μέθοδος με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε σε μια γυναίκα που κυοφορεί τις πιθανότητες που έχει το έμβρυο να φέρει συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες, καθώς και το φύλο του εμβρύου. Ο έλεγχος γίνεται με μια απλή αιμοληψία περιφερικής φλέβας από την ίδια τη μητέρα.

Πώς γίνεται η εξέταση του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου;  

Η εξέταση γίνεται όπως σας είπα με μια απλή λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τη μητέρα, ποσότητα ίση όσο σε ένα συνηθισμένο αιματολογικό έλεγχο, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Στη συνέχεια το δείγμα υφίσταται συγκεκριμένη επεξεργασία με την απομόνωση ικανού κλάσματος του γενετικού υλικού (ελεύθερου DNA) του εμβρύου που κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας. Στο ελεύθερο εμβρυικό DNA διενεργείται γενετικός έλεγχος με τις πιο σύγχρονες μεθόδους μοριακής διάγνωσης για την πιθανότητα ύπαρξης συγκεκριμένων γενετικών βλαβών. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα συνήθως σε χρονικό διάστημα 10-15 ημερών. Πρέπει να αναφέρουμε ότι σε ένα μικρό ποσοστό δεν είναι δυνατή η εξαγωγή αποτελέσματος λόγω τεχνικών δυσκολιών ή μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική αιμοληψία.  

Ποια τα πλεονεκτήματα που καθιστούν τη μέθοδο επαναστατική;

Μέχρι πρόσφατα οι μόνοι τρόποι να ελεγχθεί το γενετικό υλικό του εμβρύου ήταν οι επεμβατικές διαδικασίες της λήψης τροφοβλάστης και της αμνιοκέντησης, οι οποίες βέβαια εξακολουθούν να αποτελούν τις μόνες διαδικασίες εκλογής με διαγνωστική χρησιμότητα, έχουν όμως μικρό ποσοστό πιθανοτήτων αποβολής και επιπλοκών στην κύηση. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του μη επεμβατικού ελέγχου είναι αυτό που λέει και ο ίδιος ο όρος, δηλαδή ότι παρέχει πληροφορίες για το DNA του εμβρύου με μη επεμβατική μέθοδο, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα αυτών των επιπλοκών.

Ποια γενετικά σύνδρομα ανιχνεύει η συγκεκριμένη εξέταση;

Με τον μη επεμβατικό έλεγχο ανιχνεύονται με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα συγκεκριμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, η τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), η τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και η τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau) και το φύλο του εμβρύου. Γίνεται επίσης εκτίμηση της πιθανότητας ύπαρξης αριθμητικών ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων του φύλου X και Y, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και δυνατότητα εκτίμησης για την ύπαρξη των λεγόμενων μικροελλειπτικών συνδρόμων (π.χ. σύνδρομο DiGeorge).

Μπορούν όλες οι έγκυες γυναίκες να υποβληθούν σε μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο και ποιοι περιορισμοί υπάρχουν;

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί σε εγκύους από την 9-10η εβδομάδα κύησης και μετά. Η εξέταση θα πρέπει να συστήνεται από τον κλινικό γιατρό-μαιευτήρα που τις παρακολουθεί, ο οποίος είναι ο αρμόδιος να εκτιμήσει το σύνολο των κλινικών, αιματολογικών και υπερηχογραφικών δεδομένων και να κρίνει αν μια γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε μη επεμβατικό έλεγχο για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών. Για να διενεργηθεί η εξέταση θα πρέπει το εργαστήριο να έχει το πλήρες ιστορικό της γυναίκας, της παρούσας ή και ενδεχόμενων προηγούμενων κυήσεων (π.χ. μονήρης, δίδυμη ή και πολύδυμη κύηση, σύλληψη με φυσιολογική ή εξωσωματική γονιμοποίηση, σύλληψη με τη διαδικασία της δωρεάς ωαρίων, κλπ.) γιατί υπάρχουν μερικοί ή και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρεις περιορισμοί για τη διενέργεια της εξέτασης.
 
Αντώνης Ν. Γαργαλιώνης MD, MSc, PhD
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Genelabs
www.genelabs.gr, info@genelabs.gr  
 
 

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.