Μέτρα για τις καταστροφές στην Αρκαδία ζητεί ο Κωνσταντινόπουλος

Μέτρα για τις καταστροφές στην Αρκαδία ζητεί ο Κωνσταντινόπουλος

Ιούλιος 09, 2016 - 09:40
1 σχόλια

Επιστολή απέστειλε ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με θέμα «Πρόταση δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη θεομηνία στην Αρκαδία, ενόψει της κήρυξης των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, κ. Β. Γιαννακούρα, Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Δ. Παυλή, Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κ. Δ. Παπαδόπουλο, Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Π. Μαντά, Δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ι. Γιαννόπουλο και στον Πρόεδρο Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, κ. Θ. Τσιοτίνα.
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι
Κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ.Μπαλάφα στην Αρκαδία, μετά από την πρόσφατη θεομηνία που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε οικίες, καταστήματα, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, δηλώθηκε από τον Υφυπουργό η δέσμευση της Κυβέρνησης για την άμεση κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η δέσμευση αυτή ήρθε ως απάντηση στο αίτημα της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας Φώφης Γεννηματά, ύστερα από ενημέρωση που έλαβε από τους Βουλευτές κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Γ.Μανιάτη και τον πρώην ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Κορασίδη, οι οποίοι επισκέφθηκαν αμέσως τις περιοχές και συνομίλησαν με κατοίκους, επαγγελματίες και αγρότες.
Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει γίνει κανένα βήμα από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Για το λόγο αυτό και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), όπως είχε δεσμευθεί, καταθέτει σήμερα ξανά το αίτημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την άμεση έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτή, ενώ θα ενημερώσει και τους τοπικούς φορείς της Αρκαδίας:

Απαλλαγή των ιδιοκτητών των πληγέντων ακινήτων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2016
Καταβολή επιδότησης ενοικίου έως και 500 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκους των οποίων η κατοικία κατέστη ακατάλληλη
Ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών ύψους έως 6.000 ευρώ
Επιδότηση έως 80% και άτοκο δάνειο για το υπολειπόμενο ποσό που απαιτείται για τις επισκευές των πληγέντων κτηρίων (οικιών και επαγγελματικών στεγών, καθώς και ξενοδοχειακών/τουριστικών εγκαταστάσεων)
Ειδική μέριμνα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για δανειολήπτες (στεγαστικών, επιχειρηματικών δανείων ή δανείων εργατικής κατοικίας)
Μέριμνα από τον ΟΑΕΔ για το εποχιακό προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν εξαιτίας των καταστροφών
Ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και των δανείων
Ρύθμιση και έκπτωση των πληρωμών της ΔΕΗ και των άλλων κοινωφελών επιχειρήσεων.
Υποχρεωτική για τις τράπεζες κατάταξη των δανείων για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007 σε ειδικές συνθήκες και δεκαπενταετής επιπλέον παράταση αποπληρωμής τους με έναρξη πρώτης καταβολής από 01/01/2018.

 
Ειδικές προτάσεις για την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών:

Άμεση εκτίμηση των ζημιών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και ακίνητης περιουσίας. Γρήγορη έκδοση πορισμάτων από ΕΛΓΑ. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων τρέχουσας εσοδείας και ζώων από ΕΛΓΑ.

Ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου.
Αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου.
Αποζημίωση καταστροφής αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων – ζωοτροφών (μόνο για ζημιές από θεομηνίες ή εφόσον έχει καταστραφεί ο αποθηκευτικός χώρος από καλυπτόμενο από την απόφαση αίτιο).
Αποζημιώσεις για ζημιές σε κάθε είδους εξοπλισμό (αρδευτικό, υποστήριξης, καθώς και μηχανολογικό κλπ), σε υποδομές και μηχανήματα κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και σε έγγειες βελτιώσεις και γεωτρήσεις.
Ρυθμίσεις δανείων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών αφορά τα προϊόντα της πληγείσας αγροτικής παραγωγής, καθώς και ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις.  

 
Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των προβλημάτων, σας καλούμε να ανταποκριθείτε το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες και οι οικογένειές τους.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.
 
Με εκτίμηση,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.