Το μετέωρο βήμα της κανονικότητας

Το μετέωρο βήμα της κανονικότητας

Οκτώβριος 04, 2018 - 18:22
4 σχόλια

Η ολοκλήρωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σηματοδότησε την απαρχή μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί - όπως όλα δείχνουν - όχι από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, αλλά από την εκπλήρωση των μικροπολιτικών συμφερόντων και των καιροσκοπικών τακτικισμών του κυβερνώντος συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πάνω, όμως, και πέρα από αυτό, ο χρόνος που θα διανύσουμε μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ισοδυναμεί με χρόνο περισυλλογής και ουσιώδους τοποθέτησης για τον καθένα από εμάς. Οι επόμενες εκλογές – όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις – θα αποτελέσουν ένα από τα πλέον κομβικά σημεία της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. 

Κι αυτό γιατί όσο κι αν ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να πολώσει και να διχάσει τους Έλληνες παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον φιλεύσπλαχνο πολιτικό που θα επουλώσει τις πληγές των πολιτών, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον νεοφιλελεύθερο ηγέτη, που δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των απλών πολιτών αλλά στηρίζει τους λίγους κι εκλεκτούς, το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι άλλο:

Κανονικότητα ή αβεβαιότητα και στασιμότητα.

Τι είναι όμως η περιβόητη κανονικότητα, την οποία ακούμε και συζητάμε καθημερινά; Αφήνοντας στην άκρη τις φιλοσοφικές αναλύσεις μπορούμε με απλό τρόπο να την ορίσουμε ως το πλαίσιο των συνθηκών που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους, που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξή του και ενισχύουν την ευημερία των πολιτών του. Με απλά λόγια κανονικότητα είναι όλα αυτά που «ζηλεύουμε» στα ανεπτυγμένα κράτη, είναι όλα όσα θα θέλαμε να μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα.

Κανονικότητα ΔΕΝ είναι να στηρίζει η πλειοψηφία των πολιτών την επιβίωσή τους σε επιδοματικές πολιτικές. Κανονικότητα ΕΙΝΑΙ ένα κράτος να ευημερεί, ώστε μοναχά λίγοι να έχουν ανάγκη από τέτοια επιδόματα.

Κανονικότητα ΔΕΝ είναι ένα κράτος να παρουσιάζει τεράστια υπερπλεονάσματα και συνάμα να συντηρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές δισεκατομμυρίων. Κανονικότητα ΕΙΝΑΙ το κράτος να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες για να πράττουν κι εκείνοι αντιστοίχως.

Κανονικότητα ΔΕΝ είναι οι συλλογικότητες να δρουν ανεξέλεγκτες, οι γειτονιές μας να μαστίζονται από τη βία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως άσυλο κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς.

Κανονικότητα ΕΙΝΑΙ να μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε ένα ευνομούμενο περιβάλλον.

Κανονικότητα ΔΕΝ είναι να ζεις με δανεικά πάνω από τις δυνάμεις σου. Κανονικότητα ΕΙΝΑΙ να ζεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σου, τις οποίες το κράτος σου δίνει το χώρο να διευρύνεις.

Με την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι είναι συνεπής στη δέσμευσή του σε όσα θα φέρουν τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται πέραν της γενναίας πολιτικής βούλησης και η σαφής και συνειδητή σύμφωνία της ίδιας της κοινωνίας. Η ανάγκη αυτή για μια τίμια και καθολική συμφωνία αποτυπώθηκε εύστοχα, λιτά και περιεκτικά στο «Μπορούμε!» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι, η λέξη αυτή δεν επιλέχθηκε μόνο για να τονώσει τον πλήγωμένο εγωισμό των Ελλήνων. Δεν επιλέχθηκε μόνο για να ξυπνήσει την ελπίδα μας και να μας δώσει κίνητρο. Επιλέχθηκε γιατί συμπυκνώνει την ουσία της επόμενης μέρας για την Πατρίδα μας.

Η Ελλάδα της κανονικότητας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη καμίας κυβέρνησης. Θα είναι το αποτέλεσμα μιας ειλικρινούς σύμπραξης των πολιτών με την κυβέρνηση που θα έχει το όραμα και τη βούληση για τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην οριστική ρήξη από κάθετί παλιό, από κάθε παλαιοκομματική πρακτική που «εξέθρεψε» και γιγάντωσε τις προβληματικές καταστάσεις του σήμερα. Οι επιλογές του Κ. Μητσοτάκη σε επίπεδο στελεχών θα είναι η πρώτη απτή απόδειξη της αποφασιστικότητάς του, αλλά και της ξεκάθαρης πολιτικής ρότας που έχει χαράξει. Η «διαταραγμένη» σχέση πολιτών – πολιτικού συστήματος επιβάλλει στη Νέα Δημοκρατία να περάσει από συνεχείς «εξετάσεις» προκειμένου να εντυπωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως το κόμμα που προάγει την Αριστεία, την Αξιοκρατία, την Αξιοπιστία, την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη. 

Από την πολιτική κληρονομιά του παρελθόντος μας θα κρατήσουμε το όραμα, την πυγμή, την τεχνογνωσία και όλα τα θετικά στοιχεία που κατέστησαν την παράταξή μας ως την πλέον υπεύθυνη πολιτική δύναμη της χώρας. Θα κρατήσουμε επίσης τις διδαχές που αποκομίσαμε από τα λάθη και τις παραλείψεις μας, γιατί δυστυχώς υπήρξαν κι αυτές. 

Οι προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένες. Να γίνει η χώρα μας ένα σύγχρονο, ευνομούμενο και αναπτυσσόμενο κράτος, που θα έχει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αν όμως θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές οφείλουμε όλοι να επωμιστούμε τις ευθύνες που αναλογούν στο ρόλο αυτό. Πολιτικοί και πολίτες οφείλουμε να βαδίσουμε με όρους κανονικότητας για να την επιτύχουμε σε εθνικό και προσωπικό επίπεδο.

Αυτό οφείλουμε να καταλάβουμε, ότι η αποστολή μας είναι κοινή και οι στόχοι μας οφείλουν να έχουν ως γνώμονα το κοινό καλό.

Η Ελλάδα θα είναι μια κανονική χώρα:

• όταν η φορολογία θα είναι ανταποδοτικό τέλος και όφελος και όχι τιμωρητική και στείρα εισπρακτική πολιτική.
• όταν ο Δημόσιος Τομέας πάψει να είναι εχθρός κι ανάχωμα και γίνει σύμμαχος και αρωγός των πολιτών.
• όταν η Παιδεία μας θα προετοιμάζει ουσιαστικά τους ανθρώπους που θα πάρουν αύριο τις τύχες τούτου του κόσμου στα χέρια τους.
• όταν νιώθουμε ασφαλείς, υπερήφανοι και δικαιωμένοι γιατί οι κόποι μας έχουν αποτέλεσμα.

Ως Έλληνες πολίτες διδαχθήκαμε πολλά από τα χρόνια της κρίσης. Η «ανώμαλη προσγείωση», από τις ημέρες της ευκαιριακής ευημερίας στις δυσκολίες της κρίσης, έχει αφήσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα σημάδια της στο μυαλό του καθένα από εμάς. Αυτό όμως που μένει να αποδειχθεί είναι αν όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια μας οδηγήσουν στο να πάρουμε μια ιστορική απόφαση: να ακολουθήσουμε ως σύνολο αλλά και ως μονάδες το δρόμο της κανονικότητας. 

Η απόφαση δεν είναι εύκολη, είναι όμως ιστορικά αναγκαία. Το βήμα προς την κανονικότητα που εδώ και καιρό παραμένει μετέωρο οφείλει να γίνει σταθερό και αποφασιστικό. «Μπορούμε» να φέρουμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει, «μπορούμε» να γίνουμε οι πολίτες μιας κανονικής και ακμάζουσας χώρας, αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας αλλά και σ’ αυτούς που θα αναλάβουν τη διακυβέρνησή της. Αυτά που ονειρευόμαστε κι αξίζουμε δε θα μας τα χαρίσει κανείς. Εμείς θα τα πετύχουμε μέσα από τις επιλογές μας και τις πράξεις μας. 

Το πραγματικό δίλημμα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, δεν έχει να κάνει με κόμματα και πρόσωπα, έχει να κάνει με το δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Έχει να κάνει με το αν προτιμούμε την άκοπη αλλά και κίβδηλη ανακουφιστική θαλπωρή των κενών υποσχέσεων ή ένα συντονισμένο κι αποδοτικό πρόγραμμα, που απαιτεί όμως προσπάθεια και προσαρμογή.

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι προσωπική υπόθεση του καθένα από εμάς. Η αρχαία και λαϊκή σοφία βέβαια έχουν φροντίσει εδώ και αιώνες να καταθέσουν την άποψή τους επί του θέματος. Τα καλά προϋποθέτουν κόπο, προϋποθέτουν κίνηση κι ενέργεια. Κι αν αναλογιστούμε τη στασιμότητα και την αδιαφορία των 4 τελευταίων ετών, τότε τα επόμενα 4 θα χρειαστεί να βρέξουμε όχι μόνο τους άκρους πόδες μας αλλά να βουτήξουμε ολόκληροι στα βαθειά προκειμένου να βγάλουμε την «ψαριά» που μας αξίζει!

Το ότι «Μπορούμε» έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι «μπορούμε»! Πλησιάζει η μέρα που θα αποδείξουμε ότι «μπορούμε και θέλουμε»!


4 Σχόλια

Πήρε όλα τα διαφημιστικά σλόγκαν της ΝΔ και τα έντυσε με ένα ιλουστρασιόν περίβλημα, τη λέξη "κανονικότητα", άγνωστη και δυσνόητη για το αμόρφωτο κοινό του. Κανείς από τους χούλιγκαν της ΝΔ δεν θα σκεφτεί ότι διχαστικό λόγο εκφέρει το κόμμα τους από την εποχή που ανέβαινε ο Σαμαράς στο βήμα της Βουλής και κρύβαμε τα παιδιά και τους γέρους για να μην πάθουν συγκοπή. Ούτε θα βάλει τα γέλια ακούγοντας τον αρχηγό να ωρύεται γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε Βενεζουέλα ή πιο πρόσφατα Αργεντινή. Αμόρφωτοι, ανιστόρητοι, πιστεύουν ότι αν κερδίσει τις εκλογές ένα συγκεκριμένο κόμμα θαρθει η κανονικότητα.

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ!!!ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ,ΑΥΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ.ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ,ΓΡΑΠΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΑΝ ΟΧΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.