Μεταξύ ιδέας και πραγματικότητας, η σκιά

Μεταξύ ιδέας και πραγματικότητας, η σκιά

Ιανουάριος 09, 2020 - 12:11
2 σχόλια

Ακούγοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη παναγιώτη Νίκα και την εκτίμησή του σχετικά με την επισκεψιμότητα που είχε η Τρίπολη τις ημέρες των Χριστουγέννων, μου ήρθε στο μυαλό ο Τόμας Έλιοτ: « Μεταξύ ιδέας/ και πραγματικότητας/ μεταξύ κίνησης/ και δράσης/ πέφτει η Σκιά».

Μεταξύ ιδέας και πραγματικότητας, λοιπόν, πέφτει η σκιά και για την πόλη μας. Η σκιά της μη ύπαρξης ακόμα, και ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμα, στοιχείων για τον τζίρο των καταστημάτων τις ημέρες των εορτών, ώστε κανείς να μην μιλάει αυθαίρετα για το κατά πόσον η Τρίπολη, η οποία έλαβε 30.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις εκδηλώσεις, «γέμισε με κόσμο τα Χριστούγεννα», όπως είπε χθες σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης ή να ισχυρίζεται ότι «δούλεψαν τα μαγαζιά», σύμφωνα, και πάλι, με τις δικές του δηλώσεις (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Όσοι ζούμε στην πόλη αυτή, γνωρίζουμε πολύ καλά και πόσο δούλεψαν τα μαγαζιά και αν είχε επισκεψιμότητα.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης, λοιπόν, λέγοντας δημόσια ότι ουσιαστικά όλα είναι καλά και ότι του χρόνου όλα θα πάνε καλύτερα -μακάρι, και ποιος δεν το θέλει;- ρίχνει τη δική του σκιά. Τι θα μπορούσε να πει; Αυτό που κάποια στιγμή πράγματι ανέφερε: ότι δεν έχει στοιχεία. Θα μπορούσε να αρκεστεί σε αυτή τη δήλωση, ή και να αντιστρέψει την ερώτηση στους δημοσιογράφους: Εσείς τι λέτε, που ζείτε εδώ;

Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς, είναι ότι, πρώτον, Εμπορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο πρέπει να μετρήσουν τα κουκιά, δηλαδή να συλλέξουν στοιχεία από τα καταστήματα για τον τζίρο τους. Διότι οι εκδηλώσεις του Δήμου είναι το ένα κίνητρο για να έχει επισκεψιμότητα η πόλη μας. Πιο σημαντικά από αυτό, είναι το κατά πόσον έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη εφέτος, κατά πόσον διαφημίστηκε ο Δήμος Τρίπολης όχι για τις εκδηλώσεις του, αλλά ως χριστουγεννιάτικος προορισμός, κατά πόσον η πόλη μας έχει τις υποδομές για να είναι ελκυστική στον επισκέπτη.

Φως σε όλα αυτά, λοιπόν, ώστε να διορθώσουμε ό,τι είναι να διορθωθεί.

Αυτό που πρέπει άμεσα, επίσης, να ελεγχθεί, είναι αν τελικώς οι απανωτές εκπτώσεις κάνουν καλό στην αγορά. Τέλη Νοεμβρίου είχαμε δεκαήμερο προσφορών, και τώρα από Δευτέρα ξανά χειμερινές εκπτώσεις. Γιατί να ψωνίσει κάποιος τα Χριστούγεννα;

Δεν είναι ώρα ούτε για σκιές ούτε για καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους των κυβερνώντων, των διοικούντων και των αρχόντων. Αλλιώς πέφτει μια σκιά μεταξύ ιδέας και πραγματικότητας, μεταξύ κίνησης και δράσης.

Η ιδέα να γίνει η Τρίπολη τουριστικός προορισμός είναι εξαιρετική. Αλλά δεν θα γίνει ούτε επειδή το αποφάσισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε επειδή ενίσχυσε τις εκδηλώσεις με 30.000 ευρώ, ούτε επειδή το λέμε εμείς.

Θέλει δουλειά και κυρίως απολογισμό με μολύβι και χαρτί -και με το χέρι και τον νου στην καρδιά.

Γαλανιάδη Εύα


2 Σχόλια

ΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ; ΔΕΝ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΜΕΝ . ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ . ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ , ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ .ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟΝ , ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΝΕΜΠΝΕΥΣΤΑ .

Επισκεψιμότητα μηδέν. Εφυγαν και οι ίδιοι οι Τριπολιτσιώτες και πήγαν Αθήνα οι περισσότεροι. Ας είμαστε αντικειμενικοί επιτέλους για να βάλουμε του χρόνου μυαλό ...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.