Μετατροπές Συμβάσεων και στην Αρκαδία

Μετατροπές Συμβάσεων και στην Αρκαδία

Ιούλιος 23, 2010 - 12:03

Στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2010

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

… από πλήρη σε μερική απασχόληση έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται και σε επιχειρήσεις της περιοχής μας

Στοιχεία για τη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2010, αλλά και το β΄ τρίμηνο του έτους συγκριτικά με τα αντίστοιχα των δύο προηγούμενων ετών, δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά στο νομό Αρκαδίας.

Στοιχεία για τη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2010, αλλά και το β΄ τρίμηνο του έτους συγκριτικά με τα αντίστοιχα των δύο προηγούμενων ετών, δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά στο νομό Αρκαδίας.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΣΕΠΕ

«Η Επιθεώρηση Εργασίας επιτελεί ένα πολυσύνθετο και ζωτικής σημασίας έργο, καθώς καθημερινά περιφρουρεί με τη διενέργεια ελέγχων την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η ελεγκτική δράση της είναι η βασικότερη λειτουργία της και αποσκοπεί στην επίβλεψη και την επιβολή της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Οι έλεγχοι κατά το τρέχον έτος διενεργήθηκαν με βάση το πρόγραμμα δράσης που είχε καταρτισθεί στις αρχές του χρόνου, μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, στα πλαίσια του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.). Από τα παρόντα στοιχεία προκύπτει ότι σε σχέση με την εγκεκριμένη στοχοθεσία όπως αυτή διαμορφώθηκε στη σχετική συνεδρίαση του Σ.Κ.Ε.Ε.Ε, έχουμε ήδη υπερβεί τον στόχο ελέγχων κατά 6,9% στο κομμάτι της Κοινωνικής Επιθεώρησης και 3,4% στο κομμάτι της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης.

2. Πεπραγμένα Κοινωνικής Επιθεώρησης

Παρά τη μείωση του προσωπικού του Σ.ΕΠ.Ε., παρατηρείται σημαντική αύξηση (8,47%)του αριθμού των ελέγχων σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009. Αντιθέτως η μείωση κατά 6,01% που παρατηρείται σε σχέση με το 2008 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση κατά 14,35% των υπηρετούντων επιθεωρητών(από 439 το 2008 σήμερα υπηρετούν 376 κοινωνικοί επιθεωρητές). Γενικά πάντως, παρατηρείται αξιοσημείωτη άνοδος των επιβαλλόμενων προστίμων σε ποσοστό 36,95% σε σχέση με το 2009 και 27,09% σε σχέση με το 2008. Επιπλέον, παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι υποβληθείσες από τους επιθεωρητές μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές ,οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική ανοδική τάση.
Σημειώνεται ότι, τόσο η αύξηση που παρουσιάζουν φέτος οι εργατικές διαφορές ( 5,61% σε σχέση με πέρσι και 25,88% σε σχέση με το 2008) όσο και η αύξηση στα καταβληθέντα χρηματικά ποσά, μέσω της συμφιλιωτικής διαδικασίας καταδεικνύουν τον ιδιαίτερα ενισχυμένο, από το τέλος του 2009, συμφιλιωτικό χαρακτήρα της Επιθεώρησης Εργασίας.
Σχετικός πίνακας δείχνει την άνοδο του αριθμού και του ποσού των πρόστιμων κατά 40,87% και 35,31% το 2009 και κατά 33,38% και 41,78 το 2008 .
Επίσης, εξειδικεύονται ανά γεωγραφική περιφέρεια οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια Σ.ΕΠ.Ε και Ε.ΥΠ.Ε.Α κατά τη χρονική περίοδο από 1/2/2010 έως 30/6/2010. Σχετικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, αναφέρονται αυτές που αφορούν στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Για τα θέματα της εισφοροδιαφυγής έχουν επιβληθεί επιπλέον κυρώσεις από την Ε.ΥΠ.Ε.Α.

3. Πεπραγμένα Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης

Ανακοινώθηκαν ακόμα τα στοιχεία που αφορούν στον έλεγχο της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια – που αποτελεί τον έτερο πυλώνα λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας. Από την επεξεργασία των σχετικών στατιστικών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τα εργατικά ατυχήματα τις καταγγελίες, καθώς και τα προβλήματα που αναδεικνύονται από τις νέες μορφές εργασίας και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές προκύπτει φέτος αύξηση των ελέγχων κατά 5,19%, των προστίμων για παραβάσεις από πλευρά εργοδοτών στους χώρους εργασίας κατά 10,54% και των ποσών που έχουν επιβληθεί από κυρώσεις κατά 8,30%.

4. Εξελίξεις και τάσεις στις εργασιακές σχέσεις

Τα στοιχεία δίνουν την εικόνα των εξελίξεων και των τάσεων στις εργασιακές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά στις νέες προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής. Η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις όπως φαίνεται και από τον συγκριτικό πίνακα VI παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη, η Χαλκιδική και γενικότερα οι πόλεις που έχουν τουριστική ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής. Αντιθέτως νομοί όπως η Αττική και νομοί που έχουν βιομηχανική δραστηριότητα ( Βοιωτία, Κοζάνη ,Θεσσαλονίκη) παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.
Επίσης αύξηση παρουσιάζεται πανελλαδικά σε ότι αφορά τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη που αγγίζουν περίπου το 50% αυτής της αύξησης ενώ ακολουθούν πόλεις, όπως η Λάρισα και η Σέρρες, με σημαντική και αυτές αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ

Στοιχεία δραστηριότητας μικτών συνεργείων ελέγχου ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ για την περίοδο 01/02/2010 – 30/06/2010 - Πελοπόννησος – Αριθμός ελέγχων 119
Είδος παράβασης - 51 παραβάσεις που αφορούν, μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού, απασχόληση σε μέρα ρεπό, απασχόληση σε διαφορετικό ωράριο από το αναγραφόμενο στον πίνακα του προσωπικού, μη χορήγηση εξοφλητικών αποδείξεων, μη ύπαρξη βιβλιαρίου εργασίας.

Στον αριθμό των επιχειρήσεων για την Αρκαδία αναφέρονται 882. Για τις νέες προσλήψεις δείχνουν ότι έγιναν 1700 με πλήρη απασχόληση και 586 με μερική απασχόληση.
Στις αλλαγές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησαν το ΣΕΠΕ ανακοίνωσε εντόπισε 4 τέτοιες περιπτώσεις στην Αρκαδία.

Ειδήσεις: