Μετανάστες, τουρίστες και διλήμματα

Μετανάστες, τουρίστες και διλήμματα

Οκτώβριος 09, 2019 - 17:01
0 σχόλια

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη από την Κω: τουρίστες στην παραλία βλέπουν τους μετανάστες να καταφθάνουν

Στην Πελοπόννησο έρχονται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση των νησιών, μετανάστες. Στην Πελοπόννησο έρχονται και τουρίστες, ενώ κοινός στόχος της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των επιχειρηματιών είναι να έρθουν κι άλλοι.

Και πώς θα γίνουν όλα μαζί, αναρωτιέται κάποιος, όταν αφενός έχει διατυπωθεί η απόφαση της κυβέρνησης οι 20.000 μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και όχι σε δομές ανοικτού ή κλειστού τύπου όπως στρατόπεδα.

Ή μήπως όχι; Ή μήπως σε κάποιες περιοχές θα εφαρμοστεί το ένα μοντέλο και σε εκείνες τις πιο τουριστικές το άλλο;..

Ή μήπως και σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι το Ναύπλιο, όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία που φυτοζωούν, οι μετανάστες θα βολευτούν στο στρατόπεδο που οσονούπω κλείνει;

Τις δικές του απαντήσεις έδωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, όταν δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος παρατήρησε ότι οι Μεσσήνιοι ξενοδόχοι δεν είναι θετικοί στη φιλοξενία προσφύγων στις ξενοδοχειακές δομές του Νομού, με τον κ. Θεοχάρη να υπερθεματίζει, λέγοντας ότι όταν ένας επιχειρηματίας μπορεί να δώσει το δωμάτιο με 100 ευρώ τη βραδιά γιατί να το δώσει με 12 ευρώ. Και εξήγησε ότι υπάρχουν ξενοδοχειακές δομές σε περιοχές που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον(;) ή υπολειτουργούν και ότι η ενοικίαση των μονάδων αυτών για τη στέγαση των μεταναστών θα είναι μια κάποια οικονομική διέξοδος για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Παρ' όλα αυτά, πριν από τρεις ημέρες έγινε γνωστό μέσω δημοσιεύματος ότι μετανάστες θα έρθουν στα στρατόπεδα Σπάρτης, Ναυπλίου, Καλαμάτας και Τρίπολης, όπως και σε επτά ακόμα πρώην στρατόπεδα σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Νίκας έχει δηλώσει ότι θα εγκαταστήσει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας στα ανενεργά στρατόπεδα.

Πολλές ανακοινώσεις, συγκεχυμένα πράγματα.

Ωστόσο πρέπει να δοθεί προσοχή να μην δημιουργηθούν «δύο ταχύτητες» σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τις υποδομές: από τη μία Νομοί με ξενοδοχειακές μονάδες με υποτυπώδεις υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τους μετανάστες, από την άλλη Νομοί στους οποίους έχει δαπανηθεί πολύ χρήμα για την τουριστική τους ανάπτυξη και θα συνεχίσουν απερίσπαστα να αναπτύσσονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.