Μέσω ΟΗΕ οι πρώτοι πρόσφυγες στην Αργολίδα

Μέσω ΟΗΕ οι πρώτοι πρόσφυγες στην Αργολίδα

Μάρτιος 15, 2016 - 20:05
4 σχόλια

Παραμονή επτά ημερών σε μισθωμένα ξενοδοχεία - Αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ερμιονίδας

Το προσφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Από τη μια η άτεγκτη στάση των ευρωπαϊκών κρατών και η νίψη των χειρών τους, από μια δεύτερη πλευρά η αδυναμία οργάνωσης εκ μέρους της κυβέρνησης και στη μέση, στις λάσπες της Ειδομένης, 14.000 άνθρωποι παραμένουν για πάνω από 20 μέρες σε άθλιες συνθήκες, με τις αρρώστιες και τις κακουχίες να τους χτυπούν και οι ίδιοι να είναι έρμαια της παραπληροφόρησης και των υποσχέσεων που έλαβαν στην αρχή του ταξιδιού τους ότι θα περάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Στην Πελοπόννησο έχουν ήδη βρει καταφύγιο πρόσφυγες από την Ειδομένη, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί στην Κόρινθο σε ξενοδοχείο του Ισθμού, ενώ, με το ίδιο πρόγραμμα, από την Πέμπτη το βράδυ βρίσκονται στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο Λυγουριό, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για το Πόρτο Χέλι. Πρόκειται για 52 πρόσφυγες -22 παιδιά ανάμεσά τους- οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο για μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την πληροφόρηση του ξενοδόχου, οι άνθρωποι αυτοί έχουν άδεια για να μείνουν έξι μήνες στην Ελλάδα και από εκεί, θα μεταφερθούν, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο anagnostis.org, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αν και, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκων της περιοχής, εθελοντές συντρέχουν στην ανάγκη των φιλοξενούμενων προσφύγων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, άλλωστε, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, και μάλιστα από επίσημα χείλη. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Σφυρής εξέφρασε τον προβληματισμό του μέσω επιστολής για το γεγονός της μεταφοράς προσφύγων σε ξενοδοχείο δίχως να λάβει κάποια ενημέρωση ο ίδιος. Η αλήθεια είναι -και αυτό φαίνεται παντού στην Ελλάδα- ότι τον έλεγχο της κατάστασης μοιάζει να έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στην προκειμένη περίπτωση ο «επίσημος» ΟΗΕ, ο οποίος πράγματι παρακάμπτει, όπως φαίνεται, τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προφανώς επειδή δεν ζητεί δημόσιους χώρους, αλλά απευθύνεται σε επιχειρηματίες ξενοδόχους, προκειμένου να στεγάσει τους ανθρώπους αυτούς προσωρινά.

Ωστόσο, ακριβώς εξαιτίας αυτής της παράλειψης να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές, και να υποσκελίζεται έτσι η ευθύνη τους, ερωτήματα εγείρονται ως προς την αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου περιστατικού στις τοπικές κοινωνίες. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε κανείς για τη μεταφορά των προσφύγων, ούτε καν η Αστυνομία.

Αναλυτικά, ο κ. Σφυρής αναφέρει:

Για άλλη μια φορά τα προβλήματα της χώρας αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο και πλήρη αδιαφορία.

Χωρίς καμία ειδοποίηση στο Δήμο, την Αστυνομία,το ΚΥ, φορέων αλληλεγγύης και ομάδων αλληλεγγύης,που πασχίζουν με κατάθεση ψυχής να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας χωρίς καμία βοήθεια από την εκάστοτε κυβέρνηση,μετέφεραν πρόσφυγες στο ξενοδοχείο Γαλαξίας.Μέχρι σήμερα καμία επίσημη πληροφορία, καμία επικοινωνία.Τα πάντα λειτουργούν προς όφελος οικονομικών ωφελειών και μόνο.

Ερωτήματα αναπάντητα όπως:

Ποιος υπεύθυνος τους συνόδευσε;

Γιατί αυτή η μυστικότητα; Όταν οι Έλληνες δείχνουν την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους.

Γιατί δεν ειδοποιήθηκε ο Δήμος, η Αστυνομία,το Κέντρο Υγείας, το οποίο υπολειτουργεί χωρίς γιατρούς,νοσηλευτικό προσωπικό φάρμακα, χωρίς οδηγούς και ασθενοφόρα, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι δεν επισκευάστηκαν και μένουν ακίνητα 2 απ' αυτά;

Ποιοι είναι οι ανεύθυνοι που «έστειλαν» χωρίς ιατρική κάλυψη τους πρόσφυγες στην περιοχή μας;

Ποιος θα μας πληροφορήσει για το διάστημα παραμονής τους εκτός από την ανεύθυνη στάση του επιχειρηματία;

Πώς θα καλύψουν την εκπαίδευση των παιδιών; Όταν γνωρίζουν ότι ήδη χρόνια καλύπτονται οι ανάγκες των μαθητών με λυόμενες αίθουσες;

Στην αποκορύφωση της ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας και το μεταναστευτικό, υπάρχει κάποιο σχέδιο; Ή το σχέδιο είναι τους φορτώνουμε στα λεωφορεία και όπου τους ξημερώσει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τη Δημόσια Υγεία και τις ανθρώπινες ζωές;

Εκτός κι αν βασίζονται στο φιλότιμο, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας.
Πόσο θ´αντέξουμε όταν προστίθενται καθημερινά στο επίπεδο της εξαθλίωσης όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας;

Σαν Δήμαρχος και σαν πολίτης, που ζω σε μια χώρα που θέλουμε να χαρακτηρίζουμε Δημοκρατική. Κάθε άλλο παρά Δημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί η αδιαφορία του πρώτου βαθμού Δημοκρατίας και συμμετοχής όπως επικαλείστε που είναι ο Δήμος.

Εύχομαι να σοβαρευτείτε.

Δημήτρης Σφυρής

Δήμαρχος Ερμιονίδας

ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Από τη μια, η κεντρική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα. Από την άλλη, έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρωγή και τη στήριξή της, δίχως ωστόσο να έχει καταλήξει σε ένα σαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Και, από μια τρίτη πλευρά, ο ΟΗΕ, δίχως να ενημερώσει κανέναν, δρα προφανώς όπως ορίζει το καταστατικό του για την προστασία αυτών των ανθρώπων, παρακάμπτοντας, όμως, τις τοπικές αρχές, τις οποίες δεν ενημερώνει. Αυτές οι ενέργειες δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο ξενοδόχος, οι οικογένειες που φιλοξενεί, σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση, θα μεταφερθούν σύντομα στην Ευρώπη, όταν η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της με το σταγονόμετρο. Έχουν άδεια παραμονής στη χώρα για έξι μήνες. Αυτούς τους έξι μήνες, θα μεταφέρονται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο στην ελληνική επικράτεια;

Σαφώς πρέπει να δοθούν απαντήσεις, σαφώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να κινητοποιηθεί, ακόμα και αν δεν κινητοποιείται η κεντρική κυβέρνηση προς πληροφόρησή της. Διότι ο ΟΗΕ έχει αρμοδιότητες, αλλά αρμοδιότητες για το τι συμβαίνει στην τοπική κοινωνία έχουν και οι δήμαρχοι, τα ερωτήματα είναι πολλά και τα πρακτικά ζητήματα δεν επιλύονται με μισθώσεις ξενοδοχείων.

 

(Φωτογραφία: Eurokinissi/Motionteam/Βερβερίδης Βασίλης)


4 Σχόλια

Παρακαλούνται οι εν Τριπόλει φορείς να πάρουν εγκαίρως θέση τώρα που η αρκούδα χορεύει στις γειτονικές αυλές, και ιδίως όσοι κόπτονται για τα επιδόματα των ...τριτέκνων

Το σχέδιο είναι οι Ασιάτες Αφρικανοί λαθρομετανάστες να επικοίσουν την Ελλάδα για να γλυτώσει η Ευρώπη. Στο Λουτράκι υπάρχει ήδη 1 ξενοδοχείο με λαθρομετανάστες και στην περιοχή του Αργους 2. Ψυχιατρείο , στρατοπεδα, αεροδρόμιο και ΒΙ.ΠΕ , ξενία Βυτίνας τα χουμε στο τσεπάκι. Ως το τέλος του 16 θαχουν γεμισει με αφγανους -μαροκινούς -Αλγερινούς. Και να αλλάξει η κυβέρνηση, η νέα θα πεί "δεν μπορω να κάνω αλλιώς" και θα συνεχίσει τον επικοισμό. Στημένο το παιχνίδι Μνημόνια - Προσφυγικό απτους προδότες πολιτικούς μας. ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ

Υπάρχει τέτοια προσφορά χώρων από τους ξενοδόχους, ώστε τρώγονται μεταξύ τους για το ποιός θα πάρει τους περισσότερους πρόσφυγες. Δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος. Να δείτε που θα μας τους στείλουν όλους πακέτο εδώ. Οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι κάνουν? Θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι αμέτοχοι, όπως λένε? Όπως και να έχει, όταν θα ξυπνήσουν θα είναι πλέον αργά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.