Μέρες επταετίας, μέρες ντροπής και οδύνης

Μέρες επταετίας, μέρες ντροπής και οδύνης

Ιούνιος 16, 2013 - 21:43
11 σχόλια

Του Διονύση Φραγκούλη- Φιλολόγου

Κι  η  φρίκη  δεν  κουβεντιάζεται, γιατί  είναι  ζωντανή, γιατί  είναι  αμίλητη  και  προχωράει … Γ.  Σεφέρης

Τούτος  ο  στίχος  του Γ.  Σεφέρη τριγυρίζει στο μυαλό μου από την Τρίτη  το βράδυ, όταν έπεσε μαύρο στην οθόνη της τηλεόρασης και στην καρδιά μας.

Έχει προηγηθεί μια τριετία που στην ελληνική κοινωνία άλλαξαν τα πάντα, που εξαφανίστηκαν όλα εκείνα τα οποία έκαναν τους ανθρώπους να νιώθουν ασφάλεια και να ονειρεύονται  ένα ελπιδοφόρο μέλλον γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους.

Η  ζωή  μας  θρυμματίστηκε:

•  1.500.000  άνθρωποι  έχουν  μείνει  χωρίς  δουλειά.

• Υπάρχει  απόλυτη ασυδοσία των εργοδοτών  να  εκμεταλλεύονται, να  τρομοκρατούν και  ν΄ απολύουν.

• Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν καλύπτουν  πια τις στοιχειώδεις ανάγκες.

• 4.000 χιλιάδες  συμπατριώτες μας αυτοκτόνησαν,  γιατί  δεν  άντεξαν  την  εξαθλίωση  και  την  απαξίωση  που βίωναν.

• Ο ανθός  της ελληνικής νεολαίας  καταφεύγει στην μετανάστευση.

• Η  δημόσια  περιουσία  ξεπουλιέται.

• Ο κοινωνικός  ιστός  διαλύεται….

Κι  όμως αυτό που μας συντάραξε πιο πολύ, αυτό που μας πάγωσε, όπως φάνηκε από τους χιλιάδες κόσμου που όλες αυτές τις μέρες πλημμυρίζουν το μέγαρο της ΕΡΤ  στην Αθήνα  και στις άλλες μεγάλες πόλεις αλλά και  διαδηλώνουν στους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας ήταν αυτή,  η φασιστικής  έμπνευσης πράξη της κυβέρνησης  το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Ξαφνικά  ο  κόσμος  που μέχρι  τώρα  ήταν  βυθισμένος  στα προσωπικά του  προβλήματα  και αδιέξοδα,  ένιωσε  ότι  αυτό  που συνέβη με τόσο αυταρχικό και βάρβαρο τρόπο υπερβαίνει  τα προσωπικά του  δεινά  και αφορά κάτι  ανώτερο.  Αφορά  την  ελεύθερη  ενημέρωση  και  τελικά  την  ίδια  την  ουσία  της Δημοκρατίας και την Αξιοπρέπειά  του.  Συνειδητοποίησε επιτέλους ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που διασφαλίζει  το Σύνταγμα ποδοπατούνται απ΄ αυτούς που έχουν ορκιστεί  να  το  τηρούν  και  να  το  υπερασπίζονται!

Οι  μεγαλύτεροι  νιώσαμε  πάλι τα συναισθήματα που  είχαμε  νιώσει, όταν με την εισβολή  των Τανξ την νύχτα της 17ης του Νοέμβρη του 1973 σίγησε ο πομπός του Πολυτεχνείου. Νιώσαμε πάλι την ίδια ανατριχίλα, την ίδια φρίκη.

Κι αυτό γιατί η Ραδιοτηλεόραση μιας χώρας σταματά να εκπέμπει όταν η χώρα αυτή κατακτηθεί από ξένη στρατιωτική δύναμη ή όταν γίνει  στρατιωτικό πραξικόπημα.

• Αλήθεια  για  ποια  Δημοκρατία  μιλάμε,  όταν  έχει  απαξιωθεί  εντελώς  η  Βουλή και η Κυβέρνηση ασκεί την εξουσία με διατάγματα όπως ο  Παπαδόπουλος  και  ο  Ιωαννίδης;

• Για  ποια  Δημοκρατία μιλάμε όταν νομοσχέδια που έχουν  υπαγορεύσει ξένοι πάτρωνες και  τα  οποία καθορίζουν το μέλλον της  χώρας  και  του  λαού  μας για τις επόμενες  δεκαετίες,  περνάνε από τη Βουλή σ΄ ένα μόνο άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος;

• Για  ποια  Δημοκρατία  μιλάμε  όταν  όποιος  κλάδος απεργεί ή πρόκειται   να  απεργήσει, επιστρατεύεται ακόμη και  προληπτικά, όπως συνέβη πρόσφατα με τους καθηγητές;

• Για  ποια  δημοκρατία μιλάμε  όταν  η  πολιτική  ασκείται  με  τους ροπαλοφόρους  των ΜΑΤ  που αντιμετωπίζουν το λαό σαν  εχθρό;

Η βάρβαρη  λοιπόν και φασιστικής έμπνευσης πράξη της Κυβέρνησης να βάλει  λουκέτο  στη  Δημόσια  Ραδιοτηλεόραση  ήταν  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

Πιστεύω πως  θα είναι  το έναυσμα να συνειδητοποιήσουν  οι  πολίτες  - που  τις  προηγούμενες  δεκαετίες  οι  δυνάμεις  του  δικομματισμού  τους  εξαθλίωσαν  πολιτικά  και  ηθικά  με  τον  καταναλωτισμό  και  το  ρουσφέτι  καθώς  και  με τα υποπροϊόντα  της  ιδιωτικής  τηλεόρασης  των  διαπλεκόμενων  εθνικών  εργολάβων  και  άλλων  αρπακτικών  -  ότι δεν  υπάρχει  πια καμιά  θεσμική  κατοχύρωση  των δικαιωμάτων  τους  και  ότι  σε  λίγο  θα  έχουν  οι  περισσότεροι  τη  μοίρα  των  2.650  εργαζομένων  της  ΕΡΤ  και  όσων  έχουν  προηγηθεί.

Πιστεύω, τέλος πως οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν  ότι  η  Τρικομματική  Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους ν΄ ανατραπεί. Ότι πρέπει να σταματήσει  ο  καταστροφικός  κατήφορος  που  ακολουθούμε.

Αλλά  αυτό  δεν  μπορεί  να  γίνει  από  τον  καναπέ  και  τις  καφετέριες.

Είναι  ανάγκη να  βγούμε  στους  δρόμους και να παλέψουμε  για  το  παρόν  και  το  μέλλον  μας.

Είναι ανάγκη να παλέψουμε  για  τη  Δημοκρατία  και το  Σύνταγμα  -που κατοχυρώνει τα δικαιώματά και τις ελευθερίες μας και το οποίο καθημερινά  καταλύεται,- όπως  άλλωστε το  ίδιο  στο τελευταίο του άρθρο επιτάσσει.

Tags: 

11 Σχόλια

Κάποια φάρσα κάνεις, 1) γνωρίζεις ότι χούντες και επταετίες επιβάλλονται με τα όπλα, σήμερα κυβερνάνε τρία δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα, 2) το βασίλειο του ρουσφετιού ήταν η ΕΡΤ, με τις ίδιες διαδικασίες που ο δικομματισμός διόριζε τις γκόμενές του στις γραμματείες, διορίστηκαν και τα προοδευτικά ονόματα της δημοσιογραφίας, 3) σε τοπικό επίπεδο που λίγο πολύ γνωριζόμαστε, θεωρείς ότι χρειάζεται και κρατικό και δημοτικό ραδιόφωνο (άλλες αξιοκρατικές διαδικασίες εκεί) για να καλύπτει τα ίδια γεγονότα, ή τουλάχιστον κάνεις το τολμηρό βήμα να παραδεχτείς ότι τουλάχιστον ένα απ'τα δύο δεν το χρειαζόμαστε;

Διονύση διαχώρισε τη θέση σου όσο είναι καιρός απ'τη πλέμπα που μαζεύτηκε στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Εκτός από τόλμη και γοητεία, έχεις και κουλτούρα αδιαμφισβήτητη. Μπορείς λοιπόν να διακρίνεις ως καλλιεργημένος άνθρωπος και κυρίως ως δάσκαλος, ότι δεν έχασε η Βενετιά βελόνι με την ΕΡΤ, όσον αφορά δε τον συμβολισμό της μαύρης οθόνης που συνοδεύει το άρθρο σου, σου απαντώ πάλι με Σεφέρη, "είτε βραδιάζει είτε φέγγει, μένει λευκό το γιασεμί".

Φιλε και συμμαθητη ,πολυ καλα αυτα που γραφεις και τα επικροτω!Πες μου ομως κατι,Στην δικτατορια την οποια ζησαμε πεινασαμε;οχι! τωρα πειναμε! τοτε μας εκαναν αυξηση στον μισθο μας τωρα μας δινουν ψιχουλα και φυτοζωουμε! Δηλωνω οτι ειμαι δημοκρατης, αλλα τετοια δημοκρατια να την βρασω!!!!!!

Έχει δίκιο ο κ. Διονύσης και σείς που του λέτε ότι του λέτε έχετε μαύρα μεσάνυχτα ή είστε μνημονιακοί. Όταν την κρατική τηλεόραση την πάρουν οι ξένοι τότε η προπαγάνδα σημαίνει πως κτυπάει κόκκινο. Είναι θέμα τιμής να υπάρχει κρατική τηλεόραση. Ο κ. Αντωνάκης , αυτός ο προδότης της δεξιάς και ναι, αυτός που κάποτε άλλαζε τα κόμματα σαν τα πουκάμισα, και ναι αυτός που άνοιξε το δρόμο των νατοικών για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, ναι αυτός που κάποτε ήταν ΠΟΛΛΑΝ και τώρα μας το παίζει ΝΔ δεν μπορούσε να κάνει μια ΕΔΕ να δει το μισθολόγιο αντί να κλείνει όλη την ΕΡΤ; ;Όχι ε; Εσείς που υποστηρίζετε το Σαμαρά, και μάλιστα προέρχεστε από άλλο κόμμα είστε οι χειρότεροι χαραμοφάηδες, Δεν ψηφίζετε τον Τσίπρα γιατί είστε κάπου βολεμμένοι και δε θέλετε να χάσετε τα λεφτουδάκια σας. Τα μπαλάκια σας είναι μικρά και δεν θέλετε να ξεβολευτειτε. Να μας πει ο Σαμαράς προδότης γιατί δεν πήγε κανείς μέσα για το βατοπέδι, ή για τα σκάνδαλα του Καραμανλή. Το να τα βάζεις με την ΕΡΤ με αυτότο τρόπο δείχνει χουντική νοοτροπία, και έλλειψη δημοκρατίας, Εκλογές τώρα να πάει ο Προδότης στο σπίτι του. Και εσείς της ΝΔ, που ψηφίσατε προδότη , τα συγχαρητήριά μου ρε. Μπράβο ρε. Να χαίρεστε το προδότη σας. Αυτό το κόμμα είχε 3 προδότες σε 60 χρόνια. Είστε πολύ μεγάλα νούμερα, και σείς και οι γονείς σας που σας λένε τί να ψηφίσετε. Άντε στο γέρο διάκο τώρα. Επικίνδυνοι χαφιέδες της δεξιάς. Ού να μου χαθείτε. Σιωπή και νάνι τώρα. Από Σεπτέβρη θα τα κάνουμε όλα λαμπόγιαλο. Άλλωστε δεν έμεινε και τίποτε να διαλύσουμε. Τα διαλύσατε όλα βρε. ΑτιΜούλικα. Σε 15 μέρες ετοιμάζεται απόδραση των 17Ν. ΑΝΑΡΧΙΑ = ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΧΙΑ = ΖΩΗ ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Η 17Ν. Οι αναρχικοί παρακαλούν το arcadia portal να δημοσιεύσει αυτούσιο όλο το κείμενο και να κάνουν υπομονή εώς την 10 Ιουλίου 2013.

Διονύση, φίλε μου, εγώ αισθάνομαι ότι αυτές τις μέρες γεννιέται ένα έθνος, ότι ένας λαός αποκτά αυτογνωσία. Αργήσαμε σχεδόν διακόσια χρόνια, πάντα με το κεφάλι κάτω χωρίς αξιοπρέπεια, να εξαρτιόμαστε από τον κομματάρχη για να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, να υποχρεωνόμαστε να γλύφουμε, να φοβόμαστε να εκφράσουμε τη γνώμη μας μπας και χάσουμε την εύνοια του ισχυρού. Ποτέ δεν είναι αργά. Βαγγέλης Κορμπάς Υ.Γ. Περίεργο έως ύποπτο το σχόλιο του "Που είναι οι άλλοι" (χωρίς επαλήθευση) Κυρ, 16 Ιουν 2013 - 22:46

άσε μας ρε Φραγκούλη σάρκα από την σάρκα σας είναι το σύστημα εξουσίας .... δεν σου φταίει κανείς που δεν έχεις τους αδένες να το παραδεχτείς!

Εμείς οι Έλληνες διακρινόμαστε για τα δημοκρατικά μας αισθήματα, και προφανώς στα μάτια του απλού πολίτη το κλείσιμο της ΕΡΤ φάνηκε ως μια πράξη άκομψη έως αντιδημοκρατική. Εμφανίστηκε ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης και αντέρδασαν με τη συγκεκριμένη πολιτική. Και ερωτώ. Αυτή η κυβέρνηση δεν ενεργει ως σύνολο; Δηλαδή τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που τα μισά στελέχη αρνούνται να συμμετάσχουν σε κάτι και τα άλλα μισά το κάνουν πράξη και μάλιστα εν μία νυκτί; Μήπως οδηγούμαστε σε εσκεμμένες εκλογές για να αλλάξουν οι συσχετισμοί; Μήπως το κλείσιμο της ΕΡΤ βολεύει κάποιους για να παίξουν κομματικά παιχνίδια; Μήπως η κυβέρνηση βρήκε αγοραστή για την κρατική τηλεόραση ο οποίος θα δώσει ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα περιέχει και μίζα σε κάποιους για τη διευκόλυνση; Πάντως το ότι στην ΕΡΤ υπήρχαν κάποιοι που έπαιρναν παχυλούς μισθούς το ξέραμε. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι πως οι απολυμένοι μπορούν ο καθένας να διηγηθεί σε έναν εισαγγελέα το πώς μπήκε στη ΕΡΤ και κατόπιν αυτός να ασκήσει διώξεις εναντίον βουλευτών και πολιτικών και έτσι να δούμε πως διορίστηκαν. Γιατί δεν αυτοδιορίστηκαν. Κάποιος τους έβαλε. Και μη μου πείτε πως και από τη σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποιος που βόλεψε κοσμάκη!!! Ο ασκός του αιόλου άνοιξε. Ο Σαμαράς μπορεί να έχει αγνές προθέσεις αλλά το να το κάνει τόσο άμεσα και άκομψα στη ΕΡΤ ήταν λίγο " χουντικό". Τη νύχτα δεν δρουν νοικοκύρηδες. Άλλοι δρούν τη νύχτα. Όσο για το φίλο αναρχικό, να του πω πως κυβερνάει χωρίς να το ξέρει κάμποσα χρόνια τώρα. Αναρχία έχουμε έτσι κι αλλιώς.

<p>ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ *********</p>

το γραφικό προβοκατόρικο εθνικιστικό σχόλιο των 22:46 ΄΄ η νοημοσύνη της αχιβάδας ΄΄ τι ρόλο παίζει κάτω από το άρθρο του Διονύση Φραγκούλη; Όποιος το βρει κερδίζει το κελυφος της

ki, το σχόλιο που αναφέρεις πραγματικά είναι ύποπτο, γιατί εμπεριέχει ανοιχτές απειλές και περίεργες ημερομηνίες. Κανονικά, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Λ. Αλεξάνδρας 173, 210-6476464, 210-6476000) θα πρέπει να έχει επιληφθεί του θέματος, εκτός αν είναι προϊόν συναδέλφων, οπότε πρέπει να ασχοληθεί η άλλη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και, ίσως, κάποια επιτροπή της Βουλής. Βαγγέλης Κορμπάς

ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΕΤΗ ΚΟΠΙΑ. ΒΡΕΣΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΞΕΠΑΘΙΑΖΕΣΑΙ.