Το Menalon Trail στον παγκόσμιο χάρτη των «must see places»

Το Menalon Trail στον παγκόσμιο χάρτη των «must see places»

Ιούλιος 25, 2017 - 09:42
0 σχόλια

Ακόμα μία υψηλή διάκριση για το Μαίναλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες.

Το Menalon Trail μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη των «must see places» μαζί με την Αρχαία Ολυμπία και τις Μυκήνες. Το μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο μονοπάτι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2015 από εθελοντές, και η διαδρομή του των 75 χλμ. χωρίζεται σε οκτώ τμήματα με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Το Menalon Trail είναι ένα από τα μόλις εννέα διεθνώς πιστοποιημένα μονοπάτια στην Ευρώπη,  με το πρώτο του κομμάτι να ξεκινά από τη Στεμνίτσα και να καταλήγει στη Δημητσάνα.

Το Μονοπάτι του Μαινάλου εκτείνεται σε μήκος 75 χλμ. Περνάει μέσα από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια, ενεργοποιώντας το σύνολο της τουριστικής υποδομής και των υπηρεσιών του Νομού Γορτυνίας.

Δεκάδες χωριά, άλλα στα πόδια του δάσους, άλλα στην περίμετρο των εύφορων λεκανών και άλλα στις εξόδους των μεγάλων κεφαλαριών, οριοθετούν τον όγκο του βουνού, που υψώνεται σχεδόν 1.000 μ. πάνω από το απέραντο αρκαδικό υψίπεδο, ήδη γύρω στα 1.000 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Τόσο ο σχεδιασμός και η οργάνωση του μονοπατιού όσο και η γενική υποδομή του, πληροί πλήρως τα πλαίσια που ορίζει το πρότυπο που έθεσε η European Ramblers Association (ERA), που συγκεντρώνει 33 εθνικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών χωρών και με περίπου 3 εκατ. μέλη. Αφού το Μονοπάτι του Μαινάλου αξιολογήθηκε σύμφωνα με 41 σημεία-παραμέτρους μέτρησης, για την ποιότητα και τα τεχνικά κριτήρια, έλαβε το πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails - Best of Europe) και προτάθηκε και από την ERA στους ευρωπαίους πεζοπόρους ως ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ασφαλές βουνό για περιπέτεια. Το Μονοπάτι του Μαινάλου είναι το 9ο Ευρωπαϊκό μονοπάτι που παίρνει αυτή τη σημαντική εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας.

Στα πόδια του Μαινάλου και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, η σύγχρονη Γορτυνία εκπέμπει δυνατό σήμα και μας κερδίζει για πάντα.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εξαιρετική εφαρμογή Menalon Trail Topoguide για λεπτομερείς χάρτες.

Δείτε τα αφιερώματα του ArcadiaPortal.gr:

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Βυτίνα έως τη Νυμφασία

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Στεμνίτσα έως τη Δημητσάνα

Menalon Trail: Πεζοπορία από την Ελάτη έως τη Βυτίνα

Menalon Trail: Πεζοπορία από τα Μαγούλιανα έως το Βαλτεσινίκο (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Νυμφασία έως τα Μαγούλιανα (pics)

 

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.