Menalon Trail: Πεζοπορία από την Ελάτη έως τη Βυτίνα (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από την Ελάτη έως τη Βυτίνα (pics)

Ιούνιος 11, 2016 - 10:50
6 σχόλια

Φωτορεπορτάζ με τις ομορφιές του πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail.

Πεζοπορία από Ελάτη έως Βυτίνα

Η αρκαδική φύση την άνοιξη είναι πιο όμορφη από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Και μάλιστα είναι πρόθυμη να παρουσιάσει όλες τις ομορφιές της καθώς λόγω του καλού καιρού οι πεζοπόροι δεν συναντούν τις δυσκολίες του χειμώνα.

Ο Αντώνης και ο Γιάννης απόλαυσαν μια μαγική πεζοπορία στο μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο μονοπάτι Menalon Trail, το οποίο χαράχτηκε με πολύ κόπο επάνω στις παραδοσιακές διαδρομές που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το οποίο στον έναν χρόνο λειτουργίας του έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον φυσιολατρών και πεζοπόρων.

Σήμερα θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή από την Ελάτη ως τη Βυτίνα, το οποίο αποτελεί το τέταρτο τμήμα από τα συνολικά οκτώ της διαδρομής Menalon Trail, της μεγάλης ορεινής πεζοπορίας μήκους 75 χλμ. με αφετηρία τη Στεμνίτσα και προορισμό τα Λαγκάδια, περνώντας από τη Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, την Νυμφασία, τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο. Το Menalon Trail έχει οργανωθεί σε οκτώ σειριακά τμήματα.

Κάθε μεγάλο τμήμα συνέχεται με ένα μικρότερο, ώστε ο πεζοπόρος να μπορεί να κάνει το βέλτιστο συνδυασμό.Το τμήμα Ελάτη-Βυτίνα ακολουθεί την κοιλάδα του Μυλάοντα ποταμού προς τα κατάντι και μόνο στο τέλος την αφήνει για να ανέβει στη Βυτίνα.

Κάθε εποχή, η διαδρομή αυτή ντύνεται έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, εναλλάσσοντας χρώματα και μορφές. Χάρις στη μικρή υψομετρική διαφορά, το τμήμα αυτό είναι κατάλληλο για μια οικογενειακή εκδρομή.

Οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Ελάτη στην κοίτη του Μυλάοντα, όπου συναντά το παρόχθιο μονοπάτι.

Μέσα στις ομορφιές του αρκαδικού τοπίου ξεπετάγονται οι αιώνιοι κάτοικοι της αρκαδικής γης, δηλαδή τα κατσίκια που βόσκουν αμέριμνα τα χόρτα και τα λουλούδια στις πλαγιές και στα μικρά ξέφωτα, σύντροφοι σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας. 

Οι δύο άντρες ακολούθησαν το καλά σημαδεμένο ίχνος, που άλλοτε οδηγεί σε καλντερίμι και άλλοτε σε απλό μονοπάτι δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρίνου. Για 970 μ. μπήκαν σε χωματόδρομο ως τη θέση Ελληνικά, κάτω από τον λόφο όπου βρίσκεται η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, το μικρό ποτάμι με το πεντακάθαρο νερό «μουρμούριζε» ήσυχα, τρέφοντας την πλούσια χλωρίδα, ολάνθιστη και μυρωδάτη. Έλατα, πλάτανοι, δέντρα κάθε είδους, πόες και πολλά λουλούδια συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό που γεμίζει τα μάτια και φέρνει την αιώνια αρκαδική ευδαιμονία στην ψυχή.

 Ένα σύντομο μονοπάτι τους έφερε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που όμως άφησαν για να περάσουν κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας-Δημητσάνας, δρασκελίζοντας το μικρό ποτάμι και περνώντας κάτω από τη μικρή γέφυρα και να φθάσουν στον παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας.

Αυτό το τμήμα είναι το πιο πλούσιο της διαδρομής: Οι πεζοπόροι κινήθηκαν ανάντι του Μυλάοντα μέσα σε ψηλή παρόχθια βλάστηση πλατάνων και συνάντησαν διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων. Μετά το ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα Μπαρμπά, ανηφόρισαν σε ωραίο λαξεμένο μονοπάτι που τους έφερε στη βρύση Αρτότση. 

Από εκεί και μέσα από διάφορα δρομάκια μπήκαν στη Βυτίνα και έφθασαν στην κεντρική πλατείας της. Η Βυτίνα, το κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ήδη από τον 19ο αιώνα και διαθέτει όλες τις υποδομές για κάθε επισκέπτη. 

Οι πεζοπόροι βρέθηκαν μπροστά στον ανδριάντα του μαθητή Ματ. Πόταγα, ο οποίος δολοφονήθηκε από Γερμανό αξιωματικό όταν μπήκε μπροστά στη γερμανική φάλαγγα.

Το τέλος της εύκολης αλλά μοναδικής ομορφιάς πεζοπορίας από την Ελάτη στη Βυτίνα ζητάει έναν απολαυστικό καφέ και κουβέντα για τις ομορφιές του Menalon Trail.

Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery για να έχετε μια πλήρη εικόνα από το μονοπάτι.

Δείτε ακόμα:

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Στεμνίτσα έως τη Δημητσάνα (photos)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Δημητσάνα έως το Ζυγοβίστι (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Βυτίνα έως τη Νυμφασία (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Νυμφασία έως τα Μαγούλιανα (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τα Μαγούλιανα έως το Βαλτεσινίκο (pics)


6 Σχόλια

ειναι καταπληκτικη διαδρομή την κανουν συχνά πεζοπορικοι συλλογοι, πρεπει οσοι αρεσκονται στην πεζοπορια να την κανουν εστω μια φορα

Το menalontrail είναι ένα μονοπάτι διάσχισης συνολικού μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων (5 μέρες περπάτημα) που διατρέχει το Δήμο Γορτυνίας κι ο περιπατητής μπορεί όχι μόνο να δει πολλά χωριά του Δήμου αλλά και τα πολλά διαφορετικά πρόσψμα του βουνού και των ποταμιών του. Πιστοποιήθηκε πριν ένα χρόνο και οι διαδρομές Στεμνίτσα - Δημητσάνα ή Ελάτη - Βυτίνα είναι μόνο ένα τμήμα του. Του αξίζει να προβάλετια συνολικά και όχι μόνο τμηματικά, γιατί αναφέρεται σε ένα νέο είδος τουρισμού που μόνο να προσφέρει συνολικά στον τόπο μπορεί και μιλάω για τον περιπατητικό τουρισμό.

Παρακαλώ να αναφερθεί η απόσταση ή ο χρόνος που απαιτείται για χαλαρή κάλυψη της διαδρομής

Καλησπέρα κα. Νένα Γκριντζιά. Αν δείτε έχουμε καλύψει σε αρκετά άρθρα μας γενικά το Menalon Trail και τώρα κάνουμε ξεχωριστά φωτορεπορτάζ για το κάθε κομμάτι. ### ArcadiaPortal.gr ###

Χαλαρη καλυψη περιπου 03:30 ωρες. Στο χαρτη αναφερεται ως 2:35μ και στις επιγραφες του μονοπατιου ως 2:45. Οι διαρκειες αυτες ειναι για καθαρη πεζοπορια. Μαζι με 13 χρονο το καναμε 19 Απριλιου 2017 ωρες 03:30, με πολλες στασεις για φωτογραφιες και ξεκουραση. Το τελευταιο κομματι που ανεβαινει απο το φαραγγι στη Βυτινα ειναι το πιο επιπονο, καθαρη αναβαση με μικρη κλιση. Παρα πολυ ωραιο μονοπατι ειδικα οταν εχει νερο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.