Menalon Trail: Πεζοπορία από τα Μαγούλιανα έως το Βαλτεσινίκο (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τα Μαγούλιανα έως το Βαλτεσινίκο (pics)

Ιούλιος 02, 2016 - 08:33
0 σχόλια

Φωτορεπορτάζ με τις ομορφιές του πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail.

Πρώτες ημέρες του Ιουλίου και, μπορεί οι παραλίες να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, ωστόσο για όλους όσοι αγαπούν την πεζοπορία, οι συνθήκες είναι ιδανικές για να επισκεφθούν το μοναδικό στην Ελλάδα διεθνώς πιστοποιημένο μονοπάτι Menalon Trail, το οποίο προσφέρει μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 75 χλμ. με αφετηρία τη Στεμνίτσα και προορισμό τα Λαγκάδια, περνώντας από τη Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, την Νυμφασία, τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο.

Το Menalon Trail έχει οργανωθεί σε οκτώ σειριακά τμήματα. Κάθε μεγάλο τμήμα συνέχεται με ένα μικρότερο, ώστε ο πεζοπόρος να μπορεί να κάνει το βέλτιστο συνδυασμό.
Αυτή τη φορά, ακολουθήσαμε τη διαδρομή από τα Μαγούλιανα ως το Βαλτεσινίκο, την έβδομη, δηλαδή, του μονοπατιού. Και ανακαλύψαμε ότι ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά ξεδιπλώνονται τοπία μοναδικά, γεμάτα χρώματα και αρώματα, μικρά ποταμάκια, αυτοσχέδια γεφύρια, και μια φύση που σε πολλά σημεία οργιάζει.

Κυριακή, Ντίνος, Ελισάβετ, Γιώργος και Γιάννης
 
Ξεκίνησαν από τα Μαγούλιανα, που φωλιάζουν σε ένα ψηλό βουνό της Αρκαδίας στα 1.365 μέτρα ύψος. Ένα γραφικό πανέμορφο χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου, ένα χωριό παραδεισένιο που μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά δεσπόζει αιώνες τώρα καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και στο παρόν. Στην πλατεία του χωριού μάς ευχήθηκε καλό κατευόδιο η προτομή του μεγάλου αγωνιστή Χρυσανθόπουλου Φωτάκου. Πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, άφησε πίσω εκτός από τη συμμετοχή του σε πλείστες όσες νίκες του Αγώνα, μοναδικά απομνημονεύματα.

Διασχίσαμε, λοιπόν, Μαγούλιανα από μικρά δρομάκια, και φτάσαμε στο διάσελο του χωριού, στα δυτικά, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με τον δρόμο που οδηγεί στη Λάστα. Παντού, πέτρινα αλώνια, μάρτυρες της δυσκολίας που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι έως και τον προηγούμενο αιώνα για τον άρτον τον επιούσιον.

Ο δρόμος κατηφορίζει από εκεί και αρχικά περνά από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής... 

...και στην συνέχεια οδηγεί στο παλιό σανατόριο, γνωστό και ως Ξενώνας της Μάννας. (Για τα σαντόρια της Αρκαδίας, δείτε εδώ)

Μέσα από μονοπάτια μικρά και δρομάκια στενά, φτάνουμε στη διασταύρωση αντίκρυ στην εκκλησία Άγιοι Πάντες.

Η διαδρομή μας κατηφορίζει στην κοιλάδα ενός μικρού ποταμού και κινείται παράλληλα με την κοίτη σε μονοπάτια και δρομάκια μέχρι τη συμβολή με έναν άλλο μικρό ποταμό, όπου υπάρχει τσιμεντένια γέφυρα. Για την ακρίβεια, στη διαδρομή μας συναντάμε πολλά μικρά αυτοσχέδια γεφυράκια, ξύλινα, άλλοτε αποτελούμενα από σανίδες, και άλλοτε πρόκειται απλώς για έναν κορμό.

Η διαδρομή πάει αριστερά της γέφυρας, προς τα Καμίνια, μια ωραία μικρή εσωτερική λεκάνη, κρυμμένη στην ποδιά του Βαλτεσινίκου.

Σε καλό μονοπάτι, που κάποτε ήταν καλντερίμι, ανηφορίζουμε προς το Βαλτεσινίκο, βγαίνοντας στον άσφαλτο κοντά στην πλατεία του.

Το χωριό προσφέρει καλή υποδομή εστίασης και διαμονής. Στην ορεινή Αρκαδία, καλά κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1.150μ., βρίσκεται το πανέμορφο Βαλτεσινίκο.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού, τόσο που η θέα από τα ψηλότερα σημεία του σου κόβει την ανάσα, καθώς το μάτι συναντά σε ευθεία γραμμή τις απέναντι κορυφογραμμές πάνω από απέραντα ελατοδάση.

Κατάφυτο με έλατα και καρυδιές, γεμάτο με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, επιβλητικές εκκλησιές, τρεχούμενα νερά και τον κρυστάλλινο αέρα να μοσχοβολά, κατακτά τον νέο επισκέπτη αυτοστιγμεί και τον κάνει να σκεφτεί πως σε τούτο το μέρος θέλει να ξανάρθει.

Το μήκος της διαδρομής που διανύσαμε ήταν περίπου 6.6 χλμ και ήταν κυρίως κατηφορική. Το μέγιστο ύψος ήταν 1296μ και το ελάχιστο 1019μ. Περισσότερες πληροροφίες θα βρείτε εδώ.

Η ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει τον περιπατητή στο τέλος της διαδρομής. Το Menalon Trail, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, κι ας έχει καταξιωθεί διεθνώς. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρησή του και η προσβασιμότητα των επισκεπτών σε αυτό.

Δείτε ακόμα:

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Στεμνίτσα έως τη Δημητσάνα (photos)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Δημητσάνα έως το Ζυγοβίστι (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από την Ελάτη έως τη Βυτίνα (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Βυτίνα έως τη Νυμφασία (pics)

Menalon Trail: Πεζοπορία από τη Νυμφασία έως τα Μαγούλιανα (pics)

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.