Μελιτζάzz 2019: Αναδεικνύοντας τα μυστικά της πόλης

Μελιτζάzz 2019: Αναδεικνύοντας τα μυστικά της πόλης

Ιούλιος 02, 2019 - 18:10
0 σχόλια

Για 14η χρονιά το φεστιβάλ Μελιτζάzz δηλώνει «παρόν» με έναν νοσταλγικό τρόπο, με πρωταγωνιστές τον αποχωρισμό και την επιστροφή.

Όσοι έχουν βιώσει αποχωρισμούς και επιστροφές, θα έχουν αισθανθεί την γλυκόπικρη γεύση  που μένει σε αυτούς που φεύγουν, σε αυτούς που μένουν, σε αυτούς που υποδέχονται, σε αυτούς που χάνουν.

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται εκπλήξεις και ανατροπές στους επισκέπτες της όμορφης αρκαδικής πόλης και ένα μυστικό που θα αποκαλυφθεί και θα προκαλέσει αυτή την αίσθηση.

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς και σας προσκαλεί να την επισκεφτείτε από την Τετάρτη 3 ως την Κυριακή 7 Ιουλίου .

Στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου θα σας περιμένουν πολλές συναυλίες, από jazz και βαλκανικές μουσικές μέχρι rock και παραδοσιακά, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, κινηματογράφος, περιήγηση και ξεναγήσεις, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal.gr με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Σωτήρη Μπόλη έμαθε και σας πληροφορεί για όσα δεν πρέπευ να χάσετε από την φετινή διοργάνωση.

Αξίζει να βρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «... Κάπου αλλού» στην αυλή του πύργου Τσικαλιώτη όπου θα γίνει η παρουσίαση της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης και των πέντε καλλιτεχνών: Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Λύρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης και Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου.

Επίσης στο φεστιβάλ θα έχετε την τύχη να γνωρίσετε ανθρώπους από την Τσακωνιά οι οποίοι έχουν πολλά να μοιραστούν μαζί σας. άνθρωποι που έφυγαν, άνθρωποι που ήρθαν , ο πόλεμο, η φτώχεια, το εμπόριο, ο ξενιτεμός όλα αυτά τα συναισθήματα έχουν καταγραφεί και θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ. (δείτε ΕΔΩ)

Προκαλούμε την εξόρυξη της μνήμης και γίνεται καταγραφή της ιστορίας

Βαλίτσες γεμάτες πίκρα και όνειρα, φευγιό κι επιστροφή, αποχωρισμό κι αντάμωση. Μπαούλα γεμάτα μνήμες και συναισθήματα, ψυχές γεμάτα.
Πυργόσπιτα και αρχοντικά χτισμένα απ’ τα καζάντια της ξενιτιάς, ξενόφερτες συνήθεις που εμπλουτίζουν τον τσακώνικο πολιτισμό.
Θουρίδες στα τσακώνικα αρχοντικά με το καντηλάκι της επιστροφής αναμμένο και με τη φλόγα της ελπίδας να σιγοκαίει, δείχνοντας τον δρόμο της επιστροφής.
Πικρός ο χωρισμός, γλυκιά η αντάμωση.
Εδώ στην Τσακωνιά είναι πολύ γνωστό το συναίσθημα αυτό. Πότε για καλό και πότε για κακό, ο αποχαιρετισμός ήταν πάντα βασικό συστατικό στη ζωή και στο φευγιό των Τσακώνων.
Στο φετινό μας Μελιτζάzz ψάχνουμε στιγμές αποχαιρετισμού, αλλαγής της ζωής, στενοχώριας, ελπίδας, επιστροφής, χαράς.
Γλυκόπικρα.
Ή, καλύτερα, πικρόγλυκα.
Όμως γευστικά, μουσικά, χορευτικά, κινηματογραφικά, καλλιτεχνικά, διαδραστικά, νοσταλγικά, έντονα και τσακώνικα.
Και βέβαια, νόστιμα, με την τσακώνικη μελιτζάνα μας, την πιο γλυκιά ανάμεσα στις πικρές μελιτζάνες.

Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Σε ερώτησή μας για το αν πιστεύει ότι η εκλογική διαδικασία θα επηρεάσει αρνητικά την προσέλευση του κόσμοι, ο κ. Μπόλης τόνισε ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν το φεστιβάλ, αντιθέτως θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο , ο οποίος θα επισκεφτεί το Λεωνίδιο με αφορμή τις εκλογές.

Το ένα θα βοηθήσει το άλλο

Το ArcadiaPortal.gr, για όσους χάσουν το Mελιτζάzz, θα είναι στο Λεωνίδιο και θα μεταφέρει σε εσάς εικόνες από τις πλούσιες και αξέχαστες εκδηλώσεις.  

Για όσους τυχερούς όμως έρθουν... au revoir!

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.