Μείωση εισφορών στον ΟΑΕΕ

Μείωση εισφορών στον ΟΑΕΕ

Νοέμβριος 27, 2015 - 12:16
0 σχόλια

Ανάσα για περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει να καθιερώσει ένα κατώτατο υποχρεωτικό ποσό ασφαλιστικής κάλυψης το οποίο θα κυμαίνεται από 150 έως και 200 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με βάση το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν τις εισφορές τους ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα καθώς μάλλον δεν ευοδώνεται η πρόταση για τον υπολογισμό των εισφορών βάσει του τζίρου και για τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το «Ποντίκι», το «κλειδί» στον ανασχεδιασμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το εισόδημα βάσει του οποίου θα καταβάλουν τις εισφορές τους και αυτό γιατί σχεδόν οι 7 στους 10 εμφανίζουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι αν μπει ως ενιαίο ποσοστό το 20%, οι εισφορές για τους περισσότερους θα πέσουν αυτόματα στα 2.000 ευρώ τον χρόνο, όταν σήμερα ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν ως τις 12.000 ευρώ. Για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση στις εισφορές και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης που θα είναι ίδιο για όλους, στα 150 έως 200 ευρώ το μήνα», αναφέρει η εφημερίδα.

Αυτή η ελάχιστη εισφορά θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν ανάλογα με το εισόδημά τους.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.