Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες

Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες

Μάρτιος 19, 2019 - 09:27
2 σχόλια

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας - ΟΤΟΕ στη συνεδρίαση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, 2019-2021. Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στην οποία υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση.

Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτήν τη συμφωνία χρειάστηκαν πολυάριθμες περιοδείες, συγκεντρώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων, πέντε συναντήσεις των δύο πλευρών καθώς και η προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20/3, για την οποία τα μηνύματα των εργαζόμενων έδωσαν τον τόνο της αποφασιστικότητάς τους πιέζοντας αποφασιστικά την εργοδοτική πλευρά.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας Τραπεζών-ΟΤΟΕ και την έγκρισή της από το Γενικό Συμβούλιο, η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ.

Οι βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει η ΟΤΟΕ έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα έχει τριετή διάρκεια 2019 – 2020 – 2021 περιλαμβάνονται τα εξής:
- Προστασία της απασχόλησης.
Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής:

Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.

- Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών
Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει, η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.

- Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών
Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.
- Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών.
Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας που επηρεάζουν τους εργαζόμενους καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

- Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης - πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.
- Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου
- Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας

Η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ έχει σημαντική θεσμική αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης.
Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα.
Χωρίς να εφησυχάζει απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, για μια ακόμα φορά, κινείται σταθερά μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει πράξη η ελπίδα και το όραμα, που έχουμε όλοι ανάγκη.

Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας - ΟΤΟΕ


2 Σχόλια

Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα τα συνδικάτα δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών!!! Μπράβο, έτσι λύνονται τα προβλήματα των πολιτών...Με μειωμένο ωράριο. Άντε τώρα και μια απεργία στην χρεοκοπημένη ΔΕΗ για να δέσει το γλυκό.

Να κάνεις χρήση e-banking, ΑΤΜ και των αυτόματων μηχανημάτων πληρωμής/κατάθεσης που έχουν οι τράπεζες στο εσωτερικό τους. Για τους λοιπούς που δεν καλύπτονται ή που δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν (πχ ηλικιωμένοι) οι 6 ώρες λειτουργίας είναι υπεραρκετές.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.