Τατούλης

Μέχρι τις 15 Απριλίου η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μέχρι τις 15 Απριλίου η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Μάρτιος 26, 2019 - 12:19
0 σχόλια

Μέχρι τις 15 Απριλίου εκτιμαται από κύκλους του υπουργείου Εργασίας ότι θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας την ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα απευθύνεται σε τουλάχιστον 900.000 οφειλέτες και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και όσους ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ενταχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Η ρύθμιση για όσους είναι εν ενεργεία η έχοντες κλείσει τα βιβλία, αυτοαπασχολούμενους θα προσφέρει: επανυπολογισμό της βασικής οφειλής δηλαδή θα μειωθεί έως 70%, ενώ έως 85% θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Επίσης οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές οφειλές σε αρκετές δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων από 85%-100%. Η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που η οι εργοδοτικές οφειλές εξοφληθούν όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ και στο σύνολό τους.

Η διαδικασία επανυπολογισμού της αρχικής οφειλής με κούρεμα λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα αφορά περίπου 560.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα παλαιά χρέη από το 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε στην Εφορία ο οφειλέτης, τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν.
Η επιλογή θα είναι εθελοντική, καθώς χαμηλότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμος της οφειλής θα γίνει για οφειλές μετά το 2002 και όχι για τις οφειλές πριν.

Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το ποσό που θα διαμορφωθεί μετά τον επανυπολογισμό θα ρυθμίζεται όταν είναι μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για υψηλότερα ποσά θα κλιμακώνεται μέχρι και 120 δόσεις. Πάντως το ελάχιστο ποσό της δόσης ανάλογα με την οφειλή θα είναι τα 50 ευρώ. Εξετάζεται ωστόσο για τους αγρότες να είναι 30 ευρώ.

Μια σημαντική παράμετρος της ρύθμισης είναι η ρήτρα βιωσιμότητας δηλαδή θα υπάρχει δείκτης βιωσιμότητας προκειμένου να ελέγχεται αυτός που θα ενταχθεί στην ρύθμιση αν πληροί όλα τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν την καταβολή των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν χαρτιά για την διασφάλιση της τήρησης της ρύθμισης.

Είναι υποχρεωτικό για την ένταξη στην ρύθμιση να έχουν καταβληθεί οι εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

Ο οφειλέτης θα λαµβάνει γνώση µέσω της πλατφόρµας για το νέο ποσό οφειλής µετά τον επανυπολογισµό και το πλήθος των δόσεων που προκύπτουν βάσει των ελάχιστων ποσών µηνιαίας δόσης. Εφόσον συναινεί στον επανυπολογισµό -που συνεπάγεται και κούρεµα συντάξιµου µισθού- θα εντάσσεται αυτόµατα στη ρύθµιση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 78.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών. Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Άλλοι περίπου 30.000 αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις θα απαιτείται αίτηση του ασφαλισµένου οφειλέτη σε ηλεκτρονική πλατφόρµα που θα αναπτυχθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του ο οφειλέτης θα µπορεί να βλέπει κατ’ αρχάς το ακριβές ποσό της οφειλής του και να αιτείται τον επανυπολογισµό της.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.