Μεγαλόπολη: Έκλεισαν οι μονάδες 3-4 και οι «σωτήρες» μας θα τις ανοίξουν πάλι σε λίγες μέρες!

Μεγαλόπολη: Έκλεισαν οι μονάδες 3-4 και οι «σωτήρες» μας θα τις ανοίξουν πάλι σε λίγες μέρες!

Οκτώβριος 07, 2019 - 18:35
19 σχόλια

ΟΙ ΑΕΠΟ (158734/19.09.06 και 161692/29.05.06) των μονάδων της Μεγαλόπολης έπρεπε να ανανεωθούν το 2010 !!

Ανανεώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 με τις ΑΕΠΟ 25666/08.09.17 και 34393/08.09.2017

Τον Δεκέμβριο του 2017 οι αποφάσεις του ΣτΕ (2721 και 2722/2017) θεωρούν ότι οι ΑΕΠΟ 158734/19.09.06 και 161692/29.05.06 των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης Α και Β αντιστοίχως έχουν λήξει ακυρώνοντας επί της ουσίας τις ΑΕΠΟ 25666/08.09.17 και 34393/08.09.2017 των ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Β

Για να μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα ξανά οι μονάδες 3-4 , σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να γίνει η διαδικασία εξ αρχής με όλα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία, με νέες μελέτες , δηλαδή θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος!

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε απίστευτες καταστάσεις και γεγονότα, γινόμαστε μάρτυρες πολλών παρασκηνιακών και κομματικών παιχνιδιών.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης (και της Δυτικής Μακεδονίας) για ακόμη μια φορά είναι στον στόχο των Κυβερνήσεων. Αυτή την φορά με την χαριστική βολή της άδικης και βίαιας μετάβασης στο οριστικό κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη.

Σας έχω γράψει αρκετές φορές ότι η περιοχή μας έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει ετοιμαστεί για αυτή την στιγμή, όλοι γνωρίζαμε ότι το 2025 θα έκλεινε κανονικά η 3 μονάδα και επίσης ξέραμε και τον χρόνο ζωής του κοιτάσματος. Δυστυχώς αφήσαμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος και τώρα οι πολιτικές αποφάσεις μας βρίσκουν απροετοίμαστους.

Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω μερικά στοιχεία για το μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης.

Η επίσημη αιτία είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις περιβαλλοντικές άδειες τους πριν λίγες ημέρες. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν είναι αυτή όλη η αλήθεια.

Από την στιγμή λοιπόν που έγινε γνωστό ότι κλείνουν προσωρινά οι μονάδες είχαμε ένα πόλεμο χαρακωμάτων. Πόλεμο για τις ευθύνες και ποιος θα δώσει την λύση.

Ευθύνεται η διοίκηση της Θυγατρικής που τα έχει διαλύσει όλα, φωνάζει η ΔΑΚΕ Ορυχείου, και βλέπουμε ακόμα μια ανακοίνωση (η οποία στάλθηκε επιλεκτικά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ) να κατακεραυνώνει και αποδίδει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην διοίκηση της Θυγατρικής της Μεγαλόπολης. Την ίδια ημέρα η ΔΑΚΕ του σωματείου Χειριστών κάνει επίθεση στους συντρόφους τους της ΕΤΕ και δηλώνουν ότι το κλείσιμο των μονάδων αφορά όλο το λεκανοπέδιο. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης βγάζει ένα δελτίο τύπου , πανομοιότυπο με την ανακοίνωση των γαλάζιων συνδικαλιστών της ΕΤΕ Ορυχείου , ρίχνει αποκλειστικά τις ευθύνες στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μας υπόσχεται ότι θα παλέψει να λύσει το πρόβλημα άμεσα.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης πολλοί τοπικοί παράγοντες και κάποια ΜΜΕ δεν δείχνουν να ανησυχούν αφού εμφανίζονται βέβαιοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός ολίγων ημερών. Και πως να μην είναι αφού έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι σε 10-15 ημέρες θα λυθούν όλα τα προβλήματα! Χρειάζεται όμως να είμαστε λίγο πονηρεμένοι και να μην δεχόμαστε εύκολα λόγια και υποσχέσεις.

Και φτάνουμε λοιπόν στην σημερινή ημέρα. Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019. Οι μονάδες 3-4 έχουν σβήσει. Οι αντιδράσεις έχουν σταματήσει, κανείς δεν ασχολείται με το θέμα. Άπαντες συνεχίζουν την καθημερινότητα τους. Οι εργαζόμενοι στις μονάδες που δεν λειτουργούν έχουν πάρει αναγκαστικά ρεπό και άδειες. Οι συνδικαλιστές αγωνίζονται για το ποιοι θα είναι στην ηγεσία της θυγατρικής Μεγαλόπολης.Οι άρχοντες μας στα γραφεία τους. Όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας και όλα μια χαρά.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΠΕΤΥΧΕ. Η τοπική κοινωνία έδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι βαθιά διχασμένη και ότι η εκάστοτε Κυβέρνηση μπορεί να περάσει άνετα ότι θέλει. Ξέρουν και από το παρελθόν ότι εμείς εδώ μια χαρά βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.

Θα σας πω λοιπόν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ και αποτελούν σχεδιασμό. Αποτελούν μέρος του σχεδίου που εκπονείται για την περιοχή μας. Και που σίγουρα θα είναι πολύ άσχημο.

Σας διαβεβαιώ ότι άπαντες γνώριζαν το πρόβλημα και παίζουν θέατρο όταν εμφανίζονται τώρα σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις. Ειδικά οι πολιτικοί , οι μεγαλοσυνδικαλιστές και τα στελέχη , έχουν πλήρη γνώση των γεγονότων αλλά μας τα κρύβουν η μας τα εμφανίζουν όπως θέλουν. Με λίγα λόγια παίζουν παιχνίδια, πολιτικά, παραταξιακά και ότι άλλο φανταστείτε.

ΟΙ ΑΕΠΟ ( 158734/19.09.06 και 161692/29.05.06 ) των μονάδων της Μεγαλόπολης έχουν λήξει από το 2010 !!

Το θέμα με τις ΑΕΠΟ των 2 μονάδων το γνωρίζει πολύ καλά ο κυβερνητικός μας Βουλευτής κ. Βλάσης αφού οι συγκεκριμένες άδειες έληξαν το 2010 και μέχρι το 2017 δεν είχαν ανανεωθεί. Πείτε μας κ. Βλάση έληξαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ το 2010 οι άδειες; Ποιοι ήταν τότε στην Κυβέρνηση ; ποιοι είχαν την ευθύνη; Γιατί δεν ανανεώθηκαν μέχρι το 2014 που ανέλαβε την Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το θέμα το γνωρίζουν πολύ καλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο δικός τους υπουργός κ. Σταθάκης ανανέωσε αυτές τις 2 άδειες το 2017 και δεν έκανε νέες άδειες εξ αρχής όπως κανονικά έπρεπε και τώρα ακυρώθηκαν. Ο κ. Σταθάκης γνώριζε πολύ καλά ότι θα ακυρωθούν οι αποφάσεις του αλλά το έκανε για να ξεπουλήσει τις μονάδες! Αν δεν είχε την ανάγκη να πουλήσει τις μονάδες ακόμα χωρίς ανανέωση θα είμαστε !

Το θέμα το γνώριζαν επίσης πολύ καλά 47 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ξέχασαν να κάνουν την ανανέωση όταν ήταν Κυβέρνηση και συγκυβέρνηση αλλά τον Μάρτιο του 2018 έκαναν ερώτηση στην Βουλή όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη ακυρώσει τις σχετικές άδειες.

Τον Δεκέμβριο του 2017 οι αποφάσεις του ΣτΕ (2721 και 2722/2017) θεωρούν ότι οι ΑΕΠΟ 158734/19.09.06 και 161692/29.05.06 των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης Α και Β αντιστοίχως έχουν λήξει ακυρώνοντας επί της ουσίας τις ΑΕΠΟ 25666/08.09.17 και 34393/08.09.2017 των ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Β . Άρα βλέπουμε ότι το πρόβλημα στην ουσία υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2017, όχι από τον Σεπτέμβριο του 2019! Γιατί ξαφνικά τώρα δίνεται η εντολή από την ΔΕΗ να κλείσουν οι μονάδες; Γιατί δεν δόθηκε τότε;

Ναι καλά ακούσατε το ΣτΕ είχε ακυρώσει τις άδειες αλλά ο κ. Σταθάκης και η παρέα του το απέκρυψαν γιατί έπρεπε να προχωρήσει η πώληση των μονάδων. Το έκρυψαν βέβαια και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παρόλο που έκαναν ερωτήσεις , δεν το ανέδειξαν το θέμα όσο έπρεπε. Εκείνη την εποχή βλέπετε θέλαμε να πουλήσουμε τις μονάδες.

Η νομοθεσία λέει ( και το ΣτΕ εκεί βασίστηκε) ότι επειδή οι άδειες δεν ανανεώθηκαν μέσα σε 10 χρόνια από την έκδοση τους ( από το 2006) , τότε χρειάζεται να εκδοθούν νέες με τις διαδικασίες από την αρχή και όχι να γίνει ανανέωση (όπως έκανε ο Σταθάκης το 2017). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος από 15 ημέρες για να επαναλειτουργήσουν νόμιμα οι μονάδες 3 και 4. Κανονικά μπορεί να χρειαστεί πάνω από ένα έτος. Εκτός και αν η λύση που μας λέει ο κ. Βλάσης να περιμένουμε δεν είναι αυτή που πρέπει αλλά θα είναι μια πρόχειρη λύση και το επόμενο καλοκαίρι οι μονάδες θα ξανακλείσουν αλλά για πάντα.

Τα στελέχη της ΔΕΗ και οι μεγαλοσυνδικαλιστές γνώριζαν επίσης όλα τα παραπάνω , ότι οι ΑΕΠΟ έχουν λήξει, όπως επίσης και τα πρόστιμα που έτρωγε η ΔΕΗ το 2013 από το Υπουργείο, από αυτούς δηλαδή που δεν της είχαν ανανεώσει τις άδειες!!

Με λίγα λόγια βλέπουμε όλοι μας ότι στις πλάτες των εργαζομένων , των πολιτών και της όλης της περιοχής , κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια.

ΌΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ , ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και χρησιμοποιούν την κατάσταση για τα δικά τους συμφέροντα.

Και εμείς συνεχίζουμε να τους αφήνουμε να μας δουλεύουν, να παίζουν με το μέλλον μας. Τους πιστεύουμε, τους ψηφίζουμε, τους χειροκροτάμε και το βασικότερο , ότι μας πουν το καταπίνουμε αμάσητο.

Το πείραμα της Μεγαλόπολης πέτυχε φίλοι μου. Σε λίγες μέρες αυτοί που με την αδιαφορία τους δημιούργησαν η συνέβαλαν στο πρόβλημα θα εμφανιστούν σαν σωτήρες και θα μας το λύσουν. Και μετά σε λίγους μήνες θα μας πουν ότι δεν γίνεται αλλιώς οι μονάδες πρέπει να κλείσουν οριστικά.

Μήπως τελικά καλά μας κάνουν ; μήπως τελικά έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν; Αφού τους αφήνουμε ας προσέχαμε.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Δείτε μερικά στοιχεία και προσέξτε τις ημερομηνίες:

Δύο πρόστιμα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης από το ΥΠΕΚΑ για περιβαλλοντικές

Προσφυγές στο ΣτΕ για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Χωρίς περιβαλλοντικές άδειες οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

To Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις Περιβαλλοντικές άδειες των μονάδων της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη;

Από τη Καθημερινή τον Μάρτιο του 2018

Περίληψη πρόσφατης απόφασης ΣτΕ 09-2019

ΠΗΓΗ: kafeneio-megalopolis.gr


19 Σχόλια

Μονάδες που κοστίζουν περισσότερο από αυτό που παράγουν για ποιο λόγο να λειτουργούν;

Ο κάθε Μυτιληναίος τον αγράμματο τον χρησιμοποιεί ως εργάτη και τον πληρώνει ανάλογα. Και κουμάντο στο μαγαζί του κάνει αυτός, όχι ο κάθε Φωτόπουλος

Παύλο λουκουμά με τις λιγνιτικές μονάδες η χώρα έχει αυτονομία από τον λιγνίτη που έχει σε επάρκεια ,με το φυσικό αέριο που εισάγουμε δεν έχουμε πουθενά αυτάρκεια και αυτονομία και είμαστε γνήσια αποικία !Αλλα τόσα ξέρεις τόσα λες !

Σύντροφε Προβόπουλε πήγαινε αγόρασε λάμπα πετρελαίου και ξυλόσομπα γιατί θα σου χρειαστεί !Δεν θα μπορείς ρε μαύρε να πληρώσεις το ρεύμα διπλάσια τιμή !

Όταν πιάσει πυρκαγιά όπως το 2000 και το 07 ο μυτηλιναιος δεν θα στείλει υδροφόρες και μπουλτόζες όπως είχε στείλει η ΔΕΗ τους «αγράμματους»και το τσιμπημένο ρεύμα σύντροφε προβο ήταν επειδή είχε μέσα δημοτικά τέλη και τέλη για ΕΡΤ

Για τα δάνεια του κάθε Μυτιληναίου ποιος θα μας πει να είναι εξασφαλισμένα και αν θα αποπληρωθούν η θα ξανά πάμε σε μνημόνια και ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών (δηλ να πληρώσουν τα κορόιδα πάλι). Καλά κάνει κάθε επιχειρηματίας αρκεί να πληρώνει τα νόμιμα σε εργαζόμενους και στις Τράπεζες. Στην Ελλάδα όμως αυτά δεν γίνονται... (Ψυχάρης Μαρινόπουλος MEGA κα )

Όλα αυτά είναι παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων που μόνο σκοπό έχουν την περικοπή και τέλος τους μισθούς πείνας. Άμεσα κατάργηση του πλαφόν στις μισθοδοσίες μας, εφάπαξ και συντάξεις σε προ μνημονίων και εθελούσια!

Να κλείσουν όλα. Να βγείτε να δουλέψετε έξω στο ελεύθερο επάγγελμα κοπριτες. Σας πληρώνει όλος ο ελληνικός λαος Για να παίρνετε τρελλούς μισθούς και συντάξεις .

19:17 ξέχασες τις εκδόσεις Λυμπέρη ,με πτώχευση και -απληρωτους εργαζομενους και αυτος Χριστούγεννα στην Νέα Υόρκη και πρωτοχρονιά στην Ελβετία ,και ενώ ήταν στο άρθρο 99 μεταβίβασε παρανόμως περιουσιακά στοιχεία στους στενούς συγγενείς !!Οσο για τον Παναρα τον Μαρινόπουλο σηκώνει τον Σταυρο του ,στις παραλίες της Florida

Dino 4 εσυ που δουλεύεις ρε κλόουν ; Η έχεις το 20€ κάθε πρωί πάνω στο τραπέζι από τον μπαμπά ;

Dino 4 κοιτά πρώτα πόσοι «κοπρίτες» έχουν πεθάνει από καρκίνους εκεί μέσα ,πόσοι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα και ποσοι έχουν μόνιμες βλάβες από ατυχήματα ,και σκέψου πρώτα τι μπαρουφες θα γραψεις ,πριν βιάσεις το πληκτρολόγιο !!!

O DINOS πρέπει να είναι από τους κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους της πολυδιαφημισμένης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" της Ελλάδος, που δεν πληρώνει τα Δάνειά της, τους εργαζομένους της , τους φόρους της κλπ. Αλλά αντί να πει και να παλέψει για το πρόβλημά του λέει για τους άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται και καταγγέλουν τα παραπάνω...

Την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους της, τους έχουν χρυσοπληρώσει οι Έλληνες πολίτες. Αυτά περί αυτάρκειας είναι μπούρδες. Τι να την κάνω την αυτάρκεια αν κλείσει η εταιρεία από χρέη; Και η Κρήτη έχει "αυτάρκεια" με πανάκριβες παραγωγές που κοστίζουν στους Έλληνες πολίτες 400.000.000€ κάθε χρόνο!!! Προκειμένου να μην χάσετε τους μισθούς και τα προνόμια δεν σας νοιάζει τίποτα. Βυθίσατε στην χρεοκοπία μια εταιρεία που είναι μονοπώλιο στην ενέργεια στην Ελλάδα. Με την χειρότερη αναλογία εργαζομένων σε παραγωγή/γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Anonymous 22:42 Ρε σαλτιμπάγκο εγώ είμαι ο μπαμπάς σας δεν με αναγνωρίζετε;

Από ότι βλέπω Dino 4 εσυ δεν ξέρεις ποιος είναι ο μπαμπάς σου και έχεις παραφρονήσει για να τον βρεις !Παυλο παντογνώστη αν τα έκανε αυτά ο Τσιπρας θα έβγαλες δόντια τώρα όμως επειδή είναι ο αφέντης σου ο Κουλης κάνεις την γνωστή προπαγάνδα !Κανενας δεν χάρισε τίποτα στους Δεητζηδες ,οι εκάστοτε ηγεσίες αρμεγανε ,ξυπνά επιτέλους και κοιτά ποιο πέρα από την μύτη σου !!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.