Μεγάλο πλήγμα στις αρκαδικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του Μαρινόπουλου

Μεγάλο πλήγμα στις αρκαδικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του Μαρινόπουλου

Ιούνιος 29, 2016 - 16:44
3 σχόλια

Πολλές μεγάλες αρκαδικές επιχειρήσεις οι οποίες προμήθευαν την υπεραγορά του Μαρινόπουλου με τα προϊόντα τους βρίσκονται σε απόγνωση, μετά την κήρυξη πτώχευσης της μεγάλης εταιρίας σουπερμάρκετ. Και τούτο διότι η επιχείρηση τούς χρωστάει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο κολοσσός υπεραγορών Μαρινόπουλος κατέθεσε αίτηση για πτώχευση εν λειτουργία και ο φόβος στην αγορά ότι θα ακολουθήσουν εκατοντάδες εταιρίες είναι έκδηλος. Όπως σε κάθε περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, ο Μαρινόπουλος αγόραζε προϊόντα από τις τοπικές επιχειρήσεις. Προϊόντα τα οποία αδυνατεί να αποπληρώσει.

Μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις στην Αρκαδία, ντόπιοι κτηνοτρόφοι και πολλοί άλλοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η εταιρία αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές της πανελλαδικά.

Η συζήτηση για την υπαγωγή στο Άρθρο 106Β θα γινόταν την Τρίτη 29 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο, ωστόσο πήρε αναβολή για την 1η Ιουλίου, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Την Τετάρτη το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η εταιρία ζήτησε να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 και το τμήμα λιανικού εμπορίου τροφίμων με τρεις νέες αιτήσεις που υπέβαλλε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, η διοίκηση ομίλου «Μαρινόπουλος». Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου ζητεί υπαγωγή στο άρθρο 99 και για τις παρακάτω εταιρείες του ομίλου «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ», «Express m ΑΕ» και «Ξυνός Α.Ε». Δηλαδή, η διοίκηση του ομίλου ζητεί να υπαχθεί στο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα και κλάδος του τμήματος λιανικού εμπορίου, πλέον των σουπερ μάρκετ και των τριών συνδεδεμένων εταιρειών. Η κύρια αίτηση περί υπαγωγής των σούπερ μάρκετ στο άρθρο 99 θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες 3 στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται πάντως πως θα δικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - αυτές που έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο συμφωνίας αποπληρωμής - προς τους προμηθευτές είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ -, με αποτέλεσμα πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο να έχουν μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις προϊόντων.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», οι τράπεζες βρίσκονται σε επικοινωνία με τους προμηθευτές ώστε να πληροφορηθούν το ακριβές ύψος των οφειλών της εταιρίας.

 

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

Η εταιρία Μαρινόπουλος, λέει η αγορά, ακολούθησε καταστρεπτική οικονομική πολιτική. Τραβώντας πίσω τις πληρωμές των προμηθευτών της ακόμη περισσότερο χτύπησε τις τιμές σε σημείο που της προκαλούσαν υψηλές ζημιές, αποβλέποντας όμως στη συγκέντρωση της αγοράς - δηλαδή, δημιουργώντας πρόβλημα στους ανταγωνιστές της, οι οποίοι ή θα αναγκάζονταν να πουληθούν στην ίδια ή θα έκλειναν. Αυτή η εμπορική συμπεριφορά ανέβασε τον ανταγωνισμό στο «κόκκινο» στον κλάδο των σουπερμάρκετ.

Αυτή όμως η συμπεριφορά προσέθετε νέες ζημιές. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να περιορίσει πλέον τις μεγάλες προσφορές γιατί μειωνόταν ο αριθμός των πελατών της. Επρόκειτο τελικά για έναν φαύλο κύκλο ο οποίος απειλούσε με καταστροφή την ίδια την εταιρεία. Από τον Ιούλιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, για ένα διάστημα σταμάτησαν οι πληρωμές των προμηθευτών της και ο πανικός άρχισε να απλώνεται στην αγορά.

Τότε, έπειτα από εσωτερικές ανακατατάξεις στην οικογένεια Μαρινόπουλου, την εταιρεία πήρε η οικογένεια του κ. Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Η οικογένεια αιφνιδίως απευθύνθηκε στους μετόχους της Σκλαβενίτης, προτείνοντάς τους μιας μορφής συνεργασία που θα μπορούσε δυναμικά να έχει ακόμη και τον χαρακτήρα μιας στρατηγικής συνεργασίας αν εν τω μεταξύ η κατάστασή της δεν παρουσίαζε τέτοια ταχύτατη επιδείνωση.

Οι αρνητικές εξελίξεις που πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας εκδηλώθηκαν αρχικά από τα τέλη του Μαΐου. Αναλυτικότερα στα τέλη του Απριλίου επιχειρήθηκε η εξομάλυνση των σχέσεων της Μαρινόπουλος ΑΕ με τους προμηθευτές της - με την παρουσία τραπεζικών στις συναντήσεις -, καταγράφτηκαν οι οφειλές, πληρώθηκε ένα μέρος τους και προσδιορίστηκαν οι χρόνοι αποπληρωμής των υπολοίπων. Αλλά στα τέλη του Μαΐου προμηθευτής στον οποίο οφείλονταν περί τα 14 εκατ. ευρώ πήγε να πληρωθεί μέρος της συμφωνίας και έκπληκτος άκουσε τα αρμόδια στελέχη της Μαρινόπουλος ΑΕ να του λένε πως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο.


3 Σχόλια

Να παει η Χάρις Αλεξιου να τραγουδήσει υπέρ των εργαζομένων ντυμένη prisunic.,,για την μετονομασία της ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ χάλασε ο κόσμος, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οισφαλιαροεισπρακτορες του ΣΥΡΙΖΑ τσιμουδιά...στο "αριστερό" ξεπούλημα του ΟΛΠ για μην θίξουν το πελατειακό κράτος που υπερασπίζονται μέχρι τέλους, προβλέπουν μετατάξεις στο δημοσιο για τα χαϊδεμένα τους παιδιά μήπως τους βάλει ο Κινεζος και δουλέψουν λίγο και πάθουν τπτ...

Ποτε μη χαριζεις το εμπορευμα που πουλας. Αφιερωμενο σε μερικους εμπορακους της βι.πε που ξεπουλανε...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.