Μεγάλη συμμετοχή στο διαδραστικό σεμινάριο για τα βότανα και τα χόρτα της Αρκαδίας (pics,vid)

Μεγάλη συμμετοχή στο διαδραστικό σεμινάριο για τα βότανα και τα χόρτα της Αρκαδίας (pics,vid)

Ιανουάριος 14, 2020 - 10:49
2 σχόλια

Με τα βότανα, τα χόρτα και τα λάχανα της αρκαδικής γης ασχολήθηκαν οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στο διαδραστικό σεμινάριο που έχει ξεκινήσει η Ζιζή Σαλίμπα και η Εύα Γαλανιάδη για τον υλικό Πολιτισμό της Αρκαδίας.

Στο γνωστό τους στέκι, δίπλα από το αναμμένο τζάκι, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο καφέ «Señor» στην Τρίπολη αναπτύχθηκε το θέμα «Αρωματοποιοί, Βοτανολόγοι και Χορταρούδες της αρκαδικής γης».

Τα βότανα είναι αυτοφυή φυτά, που αναπτύσσονται σε άγονες ή και σε καλλιεργημένες περιοχές του Μαινάλου και τα οποία κατά διαφορά χρονικά διαστήματα, τα «βοτανίζουν».

Η λεβάντα, ο κέδρος, το τσάι του βουνού, η βαλεριάνα, το φασκόμηλο, η μέντα, το θρούμπι, η λουίζα, το φλισκούνι, το κυνόροδο, το θυμάρι, η ρίγανη, η ματζουράνα, του Μαινάλου, του Πάρνωνα, των αρκαδικών λειμώνων, είναι λίγα μόνο από τα βότανα που συναντάμε και έχουμε μυρίσει περιπατώντας σε μονοπάτια και χωράφια.

Τα αρωματικά βότανα σερβιρίστηκαν ως ρόφημα αυτή τη φορά στους συμμετέχοντες, οι οποίοι μοιράστηκαν τις δικές τους σκέψεις, γνώσεις και εμπειρίες για τα βότανα.

Η Αρκαδία διαθέτει και μια απίστευτη ποικιλία από χόρτα/λάχανα: ραδίκια, αγριοράδικα, ζωχούς, καυκαλήθρες, σταμναγκάθια, σκατζίκια, σινάπια. Στις αρκαδικές ακτές αφθονεί η κάπαρη και το κρίταμο. Η σχέση των ανθρώπων με τα φυτά είναι συνυφασμένη με την επιβίωσή τους.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Βαλτεσινίκου, η πρόεδρος του ΔΣ Τρίπολης Γεωργία Παναγοπούλου, η πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Εύη Μεντή, η ποιήτρια Αθηνά Τιτάκη, η οποία απήγγειλε ένα ποίημά της για τις χορταρούδες.

Σύμφωνα με τον κ. Πιέρρο Δημάκο, Προϊστάμενο της Γεωργικής Σχολής Βυτίνας, πρόκειται να ξεκινήσουν ενέργειες για την ανάδειξη και τη διάσωση των ορεινών αρχέγονων ποικιλιών φυτών και βοτάνων όπως π.χ. η μοναδική ποικιλία στον κόσμο το τσάι «Σιδερίτης» στο Μαίναλο.

Το χθεσινό διαδραστικό σεμινάριο ήταν το πέμπτο αυτής της συλλογικής προσπάθειας, που σκοπό έχει να αναδείξει τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας. Η κυρία Ζιζή Σαλίμπα ευχαρίστησε θερμότατα τους συμμετέχοντες. Υπενθυμίζεται ότι τα διαδραστικά σεμινάρια είναι δωρεάν, ελεύθερα και προκύπτουν ύστερα από συνεργασία και συλλογική δουλειά. Η προσέλευση του κόσμου, η οποία αυξάνεται συνεχώς, αποδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει στην πόλη μας για να γνωρίσουμε καλύτερα τον αρκαδικό υλικό πολιτισμό. Η επόμενη συνάντηση θα αφορά στο κυνήγι, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του υλικού πολιτισμού της Αρκαδίας και πάντες είναι ευπρόσδεκτοι.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σεμινάριο με θέμα «Αρωματοποιοί, Βοτανολόγοι και Χορταρούδες της αρκαδικής γης»


2 Σχόλια

Δηλαδή ο Χελμος δεν έχει τα ίδια βότανα με την Αρκαδία ,ούτε ο Ταΰγετος ; Μόνο στην Αρκαδία υπάρχουν ;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.