Με την ελιά και το λάδι ξεκίνησαν τα διαδραστικά σεμινάρια για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας στην Τρίπολη (pics,vid)

Με την ελιά και το λάδι ξεκίνησαν τα διαδραστικά σεμινάρια για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας στην Τρίπολη (pics,vid)

Νοέμβριος 05, 2019 - 10:34
13 σχόλια

Το πρώτο διαδραστικό σεμινάριο για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, με θέμα την ελιά και το λάδι, δύο βασικά προϊόντα της Αρκαδίας, στο φιλόξενο καφέ Señor.

Ο στόχος της σειράς σεμιναρίων για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας, που διοργανώνουν η Ζιζή Σαλίμπα (δρ οικονομολόγος - ιστορικός) και η Εύα Γαλανιάδη (ιστορικός - δημοσιογράφος) είναι μέσα από τη συνεργασία, τη συζήτηση, τις μνήμες και τα βιώματα, και με αφορμή τα αντικείμενα που οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους και που είναι σχετικά με το θέμα της συζήτησης κάθε φορά, να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς συνδέονται τα αντικείμενα του υλικού πολιτισμού με τις κοινωνίες, με τους ανθρώπους με τον πολιτισμό μας.

Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τον λόγο και όλοι μοιράστηκαν βιώματα που έχουν να κάνουν με την ελιά και το λάδι. Μέσω αυτών των ιστοριών, οι συμμετέχοντες κατάλαβαν πώς γινόταν και πώς γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, ποιες είναι οι ποικιλίες που απαντούν στην Αρκαδία, αναλύθηκε ο ρόλος της οικογένειας ως παραγωγικής ομάδας, συζητήθηκε ο θεσμός της μικρής ιδιοκτησίας, ενώ ετέθησαν προβληματισμοί τόσο για την αναγκαιότητα των συνεταιρισμών και τη διοργάνωση ενός συνεταιριστικού κινήματος, θέμα που προκάλεσε ζωηρή συζήτηση, με αφορμή και το γεγονός ότι σήμερα ελάχιστες περιοχές στην Αρκαδία εφαρμόζουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Τέλος, η κλινική διατροφολόγος κυρία Βασιλική Δέδε μίλησε για την αξία του λαδιού στη διατροφή, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους συμμετέχοντες, ενώ η κυρία Αγγελική Χαϊδά, σεφ-φιλόλογος, αναφέρθηκε στη διαφορά της μεσογειακής και της γαλλικής κουζίνας, ενώ εξήγησε πώς χρησιμοποιούμε το λάδι στη μαγειρική. Ο πάτερ Αναστάσιος Χαίδάς μίλησε τόσο για τη χρήση του λαδιού στη χριστιανική λατρεία όσο και για τη συγκομιδή της ελιάς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μοναστηριών και τον τρόπο με τον οποίον γινόταν η παραγωγή λαδιού, με τα τσόλια και τα φάκελα. Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Κούρος Ηλίας και η κυρία Γεωργία Παναγοπούλου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης.

Οι συμμετέχοντες έφεραν βαλσαμόλαδα και ένα λυχνάρι που καίει με λάδι, του προ-προηγούμενου, ίσως, αιώνα.

Το επόμενο σεμινάριο, με θέμα το αμπέλι και το κρασί, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Διαδραστικό Σεμινάριο για το λάδι «Ο Υλικός Πολιτισμός της Αρκαδίας»


13 Σχόλια

Κρίμα να μην το πάρω είδηση και είχα τόσα πολλά να πω ως γεωπόνος και ελαιοκαλλιεργητής. Αλλά σε ποιο ακροατήριο, σε παρεούλα;

πώς χρηματοδοτούνται τα σεμινάρια αυτά και από ποιον; γιατί αν κατάλαβα καλά, εφόσον «μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί» είναι δωρεάν... ή κάνω λάθος;

Η βιωματική ανάλυση έφτασε σε Κώτσο Βασιλιά ή μερίμνησε η προοδευτικότητα της ομήγυρης;

Τα σεμινάρια αυτά, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο δεν χρηματοδοτούνται από κανέναν απολύτως. Η Εύα Γαλανιάδη και εγώ αποφασίσαμε να τα πραγματοποιήσουμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ. Ελπίζουμε ότι το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν και άλλοι ιδιώτες και φορείς. Ακόμη και τους δίσκουςμε τα τυριά και τις ελιές τα πληρώσαμε από την τσέπη μας.

Τα σεμινάρια είναι ανοικτά. Απευθύνονται σε όλες και όλους. Τα ανακοινώσαμε ΔΗΜΟΣΙΑ σε όλα τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το είπαμε στόμα με στόμα όπου μπορούσαμε. Δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά και είναι η οργάνωση και η παρακολούθηση σε εθελοντική βάση. Ζητούσαμε απεγνωσμένα ειδικούς γεωπόνους, ελαιοκαλλιεργητές, ιστορικούς, λαογράφους, οικονομολόγους κσι ανθρώπους με βιώματα. Κρίμα που δεν το πληροφορηθήκατε. Σας περμένουμε στο επόμενο με θέμα ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Τα σεμινάρια είναι δημόσια. Απευθύνονται σε όλες και όλους. Πραγματοποιούνται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. Ανακοινώθηκαν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και από το arcadiaportal. Με χαρά δας περιμένουμε στο επόμενο που έχει ως θέμα ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Κυρία Σαλίμπα ευχαριστώ για την ενημέρωση. Η ερώτησή μου (22:41) ήταν ειλικρινής γιατί η ελεύθερη συμμετοχή δεν αναφέρθηκε ρητά κάπου. Καλή επιτυχία στα επόμενα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία

Πολλά τα σχόλια ρε παιδιά. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται σε καφενεία, παρά σε άλλους πιο μεγάλους χώρους. Μια αίθουσα σχολείου, μια αίθουσα εκκλησίας, ή κάτι άλλο, πολύ πιο καλύτερα θα τανε από την καφετέρια.

Ένα σεμινάριο με διαδραστικό χαρακτήρα προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων. Κι αυτό είναι η διαφορά του από μια διάλεξη, ένα μάθημα ή μια εισήγηση. Ο στόχος δεν είναι ο μεγάλος αριθμός του κοινού αλλά ο μεγάλος βαθμός συμμετοχής. Όλοι συμμετέχουν ισότιμα και ομιλούν. Το καλύτερο λοιπόν είναι ένας συμπαθητικός χώρος που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν είτε ως ειδικοί είτε να μιλήσουν για το βίωμά τους. Αν υπάρχει μια διαθέσιμη αίθουσα, πολύ ευχαρίστως να μας την υποδείξετε. Δεν θα θέλαμε να πάμε ούτε στο Πνευματικό Κέντρο ούτε σε αμφιθέατρο.

Ο στόχος του διαδραστικού σεμιναρίου δεν είναι ο μεγάλος αριθμός των παρευρισκομένων, αλλά η έμπρακτη συμμετοχή τους, δηλαδή να συζητήσουν είτε ως ειδικοί για το θέμα είτε να μιλήσουν για το βίωμά τους και τη σχέση τους με το αντικείμενο ή το αγαθό.

Κατ' αρχήν μπράβο για την πρωτοβουλία σας κυρία Σαλίμπα. Και συμφωνώ απολύτως για την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Για να έχει όμως το επιθυμητό απτέλεσμα μια τέτοια δράση, απαιτούνται και επικοινωνία και κατάλληλος χώρος και ΄΄ειδικοί΄΄ που να κατευθύνουν σωστά τη συζήτηση και να καλύψουν πλήρως το θέμα, θέμα ύψιστης σημασίας, πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και επίκαιρο. Άρηκτα συνυφασμένη η ιστορία και η λαογραφία της ελιάς με την ιστορία της Χώρας μας και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Σβήστε παρακαλώ από το σχόλιό σας ΄΄αναζητήσαμε απεγνωσμένα ειδικούς επιστήμονες και δεν βρήκαμε΄΄. Καλή συνέχεια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.