Με σεβασμό, στην μνήμη των ευεργετών της Ζάτουνας

Με σεβασμό, στην μνήμη των ευεργετών της Ζάτουνας

Οκτώβριος 20, 2018 - 14:18
0 σχόλια

Οι Ζατουνίτες γνωρίζουν ότι, από τα πολύ παλιά χρόνια, κάποιοι συμπατριώτες τους, την αγάπη τους για το χωριό την εξέφρασαν με ένα μοναδικό – ξεχωριστό τρόπο, προσφέροντας σ’ αυτό Μεγάλες Ευεργεσίες. Διαχρονικά όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας είναι δεκάδες! Ναι, δεκάδες. Οι περισσότεροι άγνωστοι στο σύνολό τους, στις μέρες μας. Ο χρόνος σε βάθος έφερε τη λήθη, που είναι η αιτία όλοι αυτοί, όχι μόνον να μην μνημονεύονται, αλλά και όλοι εμείς οι νεότεροι να μην γνωρίζουμε τις ευεργεσίες τους.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ευεργεσία για την Ζάτουνα, είναι αυτή του Δεσπότη Παϊσίου Πελεκάνου, Μητροπολίτη Καρυουπόλεως, (μέσα ΙΗ΄ αιώνα), ο οποίος προέτρεπε το ποίμνιό του, να σπεύσει να καταταγεί στην στρατολόγηση πολεμιστών, για τα Ορλωφικά. Αυτός χρηματοδότησε την κατασκευή της βρύσης του χωριού του, που είναι η λεγόμενη «Πέρα Βρύση». Η δε τελευταία ευεργεσία χρονικά, είναι του ζεύγους Λεωνίδα και Αμαλίας Κολοκοτρώνη, που για έργα στο χωριό τους άφησαν μετά τον θάνατό τους (2013), το χρηματικό ποσό των € 350.000,00. Από την πρώτη ευεργεσία μέχρι την τελευταία, υπάρχουν άλλες δεκάδες, όπως προαναφέραμε και τις οποίες θα κάνουμε γνωστές.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε, τον Ευεργέτη της Ζάτουνας, Αθανάσιο Γ. Κομνηνό. Η ΔΩΡΕΑ που έκανε στην γενέτειρά του Ζάτουνα, είναι η προτομή του Εθνικού Ήρωα της Πατρίδας μας, του Ζατουνίτη Χιλίαρχου, Στάϊκου Σταϊκόπουλου, πορθητή των κάστρων Παλαμηδίου (Ναύπλιο) και Ακροναυπλίας.

Μεγαλωμένος στην Ζάτουνα, είχε μάθει από το σχολείο του και από τους συμπατριώτες του, την ιστορία του Μεγάλου Αγωνιστή του 1821. Ενθουσιασμένος πάντα μέσα του, για τα ανδραγαθήματα του συμπατριώτη του, χρηματοδότησε αυτή την προτομή της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 13 Αυγούστου 1983. Μάλιστα παρέστη στα αποκαλυπτήρια, έχοντας έρθει από την Αμερική, όπου ζούσε από παιδί μέχρι τον θάνατο του. Σ΄ αυτή την προτομή, όταν θα αντικατασταθούν τα γράμματα… καλό θα είναι να τοποθετηθεί και το όνομα του Θανάση Κομνηνού.

Ας δούμε όμως, μέσα από λίγες γραμμές, ποιος ήταν ο συμπατριώτης μας Θανάσης Κομνηνός, όπως ο ίδιος έδωσε τα βιογραφικά του στοιχεία στην εφημερίδα «Ζάτουνα», της οποίας υπήρξε φανατικός αναγνώστης, από το πρώτο της φύλλο, μέχρι τον θάνατό του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ:     Γεννήθηκε στην Ζάτουνα, ημέρα Σάββατο, το 1914. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Κομνηνός, από το χωριό Λυκούρεσι, ο οποίος στην Ζάτουνα παντρεύτηκε την κόρη του Κυριαζή Κοντού, την Χαραλαμπίτσα. Ο Γεώργιος, σε νεαρή ηλικία ακολούθησε την τάση της εποχής και μετανάστευσε στην Αμερική, για να αφήσει πίσω του την πτώχεια. Το 1914, γεννήθηκε ο γιος του που πήρε το όνομα Θανάσης. Το 1917, ο Γεώργιος πήρε μαζί του στην Αμερική το τρίχρονο γιο του, όπου έμεινε στην Αμερική για 3 χρόνια. Κατά την επιστροφή του, έφερε στο χωριό του και ένα τρίτροχο ποδήλατο, προς έκπληξη μικρών και μεγάλων του χωριού. Στη Ζάτουνα, τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Σχολαρχείο της Πάτρας. «Το 1931, και ενώ ήμουν 17 χρόνων, ήρθε ο πατέρας μου από την Αμερική και μας πήρε όλους στον Νέα Υόρκη. Εκεί, όλοι πέσαμε στην δουλειά, με τα μούτρα, στην σκληρή βιοπάλη της Αμερικής, και με την βοήθεια του Θεού περάσαμε ευτυχισμένα, παρά τις όποιες δυσκολίες μας έτυχαν στην ζωή μας», έγραψε ο ίδιος.

   Ως Αμερικανός πολίτης, υπηρέτησε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στον αμερικάνικο στρατό, για 3 χρόνια στα Παρθένα νησιά του Ειρηνικού. Το 1947, παντρεύτηκε την Ελληνίδα Σοφία Διάκου, από το Σοφικό Κορινθίας και απέκτησαν ένα γιο, που έδωσε το όνομα του πατέρα του, Γεώργιος. Χάρηκε να δει 3 εγγόνια. Το1973 επισκέφτηκε την γενέτειρά του, και επανειλημμένως το 1983, όπου παρέστη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, που με δικά του χρήματα κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε δίπλα στο μνημείο των Πεσόντων. Όσο διάστημα υπήρχε το γραφείο του Συνδέσμου Ζατουνιτών, στην Αθήνα, οι συμπατριώτες του είχαν την φωτογραφία του σε κάδρο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2000, ο συμπατριώτης Θανάσης Κομνηνός, έφυγε από την ζωή, στην Αμερική, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.

Η προτομή του Σταϊκόπουλου, στην Ζάτουνα, θα μας τον θυμίζει πάντα.

seb5
seb5
seb5
seb5

Από το zatounanews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.