Με πρόστιμα 80.000 ευρώ «απειλείται» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με πρόστιμα 80.000 ευρώ «απειλείται» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μάιος 26, 2015 - 09:01
1 σχόλια

Όπως είχε αναφέρει το ArcadiaPortal.gr σε προηγούμενη δημοσίευση, τη Δευτέρα 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τηδιαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα το πρόβλημα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκου Βούτση, παρουσία των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κκ. Κώστα Πουλάκη και Ευάγγελου Καπετάνιου,  εκπρόσωπος του αν. υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, ενώ παρόντες ήταν ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ΠέτροςΤατούλης και δήμαρχο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς παραμένουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει θεαματική πρόοδος τις επόμενες οκτώ ημέρες, το πρόστιμο να ανέλθει στα 4.160.000 ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο οριοθετεί μια συμβατή στρατηγική με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βούτσης συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν τα πρόστιμα εναντίον της χώρας τη δεδομένη στιγμή και μάλιστα για ένα ζήτημα που έχει τεράστιο κόστος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ΠέτροςΤατούληςανέφερε ότι έως το τέλος του 2015 θα έχουν αποκατασταθεί και οι 76 χωματερές της Περιφέρειάς του, καθώς την ίδια ημέρα σενεδρίασε και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία επέλεξε ανάδοχο για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής  Ανασυγκρότησης κ. Βούτσης τόνισε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι υπέρογκα και οι ημερομηνίες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ πιέζουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το θέμα των ΧΑΔΑ αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα πολιτικής που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (2.12.2014) για τους ΧΑΔΑ όλης της χώρας, το πρόστιμο ανέρχεται σε 14.520.000 ευρώ, ενώ από τις 2 Ιουνίου θα επιβάλλεται, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς ΧΑΔΑ ύψους 80.000 ευρώ και για τους ανενεργούς 40.000 ευρώ, έως ότου αποδεδειγμένα αποκατασταθούν.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.