Με κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Με κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Ιούλιος 06, 2015 - 17:18
0 σχόλια

Το ΚΚΕ δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από έξι ώρες. Μετά τη λήξη, ο Πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Με κοινό ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, θα μεταβεί ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαπραγματευτεί.

Ανυπόμονοι οι δημοσιογράφοι, ρωτούσαν όλους τους αρχηγούς κομμάτων το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, αλλά και άλλες λεπτομέρειες της εξάωρης συνεδρίασης.

Αμέσως μετά, εξήλθε του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Καμμένος, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία, ότι δεν τρομοκρατείται. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συνεκλήθη το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η σημερινή μέρα είναι η επόμενη της μεταπολιτεύσεως. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, πλην του ΚΚΕ, με το οποίο ο Πρωθυπουργός θα πάει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος. Αφορά μια συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί, με αποκατάσταση της ρευστότητας, με αναπτυξιακό πακέτο, με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και ο Πρωθυπουργός έλαβε την απόλυτη στήριξη των κομμάτων».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του Κόμματος, τόσο για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα σε αυτά τα τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα διαφωνεί. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια». Στην ερώτηση δημοσιογράφου «λύση εκτός ευρώ;» ο κ. Κουτσούμπας απάντησε «όχι, όχι». Και διευκρίνισε ότι είτε Grexit είτε λύση με μνημόνια, σημαίνει το ίδιο για τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση αναλαμβάει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα δίκαιο. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα τις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Να είμαστε μια χώρα ενωμένη. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλον. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού». Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, κατόπιν δικής του πρότασης.

Ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ κ. Ευ. Μαϊμαράκης, μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε: «Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της χώρας. Γι' αυτό προσήλθα και σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Και αυτό, βεβαίως, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά στην ουσία έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε».

Τέλος, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, δυστυχώς γίνεται στο ''και πέντε''. Αν η ρπωτοβουλία αυτή είχε αναληφθεί νωρίτερα, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα, θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την επίτευξη λύσης και για την ισότιμη παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ, καθώς και την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη». 

 

(Η φωτογραφία, από το vima.gr)

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.