Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Φεβρουάριος 07, 2019 - 17:35
0 σχόλια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, με κεντρικό αφιέρωμα στην «Ισότητα των Φύλων». Το Φεστιβάλ, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 12500 θεατές, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και συγχρηματοδοτήθηκε από  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα. 

Το ΚΕΘΙ εκπροσώπησε στο Φεστιβάλ η πρόεδρος του Δ.Σ., Ειρήνη Αγαθοπούλου. Η κ. Αγαθοπούλου συμμετείχε στην τριμελή κριτική επιτροπή των βραβείων Ισότητας, μαζί με την κ. Ι. Αθανασάτου, διδάσκουσα Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών Σπουδών τ ου Παν/μίου Αθηνών και του ΕΑΠ και την κ. Ν. Ozakal Lorenzen,  παραγωγό-σκηνοθέτη. Κριτήρια της επιτροπής αποτέλεσαν η φιλμική γραφή και τα στοιχεία της κινηματογραφικής αφήγησης, η αξία της ταινίας ως φιλμ ντοκουμέντου, κατά πόσον αναδεικνύονται τα ζητήματα έμφυλων σχέσεων και προωθείται το αίτημα της έμφυλης ισότητας καθώς και η πρωτοτυπία του θέματος. Τα βραβεία έλαβαν, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής,  οι ταινίες I itsai Romni/ Το κορίτσι γυναίκα (Ελλάδα), της Ευαγγελίας Γούλα, και Belle  de Nuit (Γαλλία) της Marie Eve de Grave. Ειδική αναφορά έγινε από την κριτική επιτροπή για την ταινία Punishment Island (Ιταλία) της Laura Cini. Τα βραβεία Ισότητας των 1000€ έκαστο στις δημιουργούς ήταν προσφορά της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ.

Η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, σε δήλωσή της, τόνισε τη σημασία τόσο του θεσμού του Φεστιβάλ όσο και των Βραβείων Ισότητας, τα οποία θεσπίστηκαν φέτος για πρώτη φορά, ενώ δεσμεύθηκε να σταθεί αρωγός στην ανάδειξη του φεστιβάλ σε πανελλαδικό γεγονός, σύμφωνα με τα πρότυπα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και τη δράση “Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει”. Διότι με αυτόν τον τρόπο, πολύ ενδιαφέρουσες παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα την έμφυλη ισότητα, θα μπορέσουν να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο κοινό.

Η απονομή των βραβείων, τα οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς, έγινε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου Θόδωρος Αγγελόπουλος ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά με μελωδίες από την Κάτω Ιταλία και τη Νότια Μεσόγειο που έπαιξε το κουιντέτο των Abbal.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.