Με 17 εκδηλώσεις - θεσμούς θα λάμψει η παράδοση και ο πολιτισμός της Αρκαδίας

Με 17 εκδηλώσεις - θεσμούς θα λάμψει η παράδοση και ο πολιτισμός της Αρκαδίας

Μάιος 05, 2016 - 11:38
4 σχόλια

Ο αρκαδικός πολιτισμός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κύριο στόχο την προβολή και διάδοση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου, σχεδιάζει και υλοποιεί συνδυαζόμενες δράσεις προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της ΠΕ Αρκαδίας και προχώρησε στη σύνταξη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πελοπόννησος ΑΕ.

Ο φυσικός πλούτος, η πληθώρα των τοπικών προϊόντων, αλλά και οι παραδόσεις και τα έθιμα του κάθε τόπου στην Αρκαδία είναι μερικοί από τους λόγους που διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά του νομού.

Η ανάδειξη και προβολή του πρωτογενή τομέα, του τουριστικού, αθλητικού και πολιτιστικού προϊόντος, μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών και συνεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων παραμένουν κύριοι πυλώνες Αειφορικής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κοινωνία και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου παραμένουν συνοδοιπόροι σε αυτή την αειφόρο προσέγγιση.

Με στόχο την συνδυαστική προβολή και προώθηση του προορισμού η  Περιφέρεια υποστηρίζει εξειδικευμένες εκδηλώσεις που προβάλλουν  την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας ως προορισμό, αλλά και  ειδικότερα αναδεικνύουν τα διάσημα προϊόντα της και τον πολιτισμό  της. 

Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει δεκαεπτά υποέργα:

Υποστήριξη της οργάνωσης της  Γιορτής Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο (Υποέργο 1).

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται στο Λεωνίδιο η γιορτή της μελιτζάνας. Στην όμορφη Πλάκα γίνονται οι εκδηλώσεις που  περιλαμβάνουν τσακώνικα τραγούδια και χορούς από τοπικά συγκροτήματα, οι οποίες συνοδεύονται από τον καθιερωμένο διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής.

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής Ντομάτας στη Κανδήλα  (Υποέργο 2).

Για 6η συνεχή χρονιά προγραμματίζεται το Σεπτέμβριο, η διοργάνωση  της Γιορτής Ντομάτας στη Κανδήλα που διοργανώνουν οι ντοματοπαραγωγοί της περιοχής, μετά από 5 χρόνια συνεχούς  επιτυχίας. Το χωριό φημίζεται για την εξαιρετικής ποιότητας ντομάτα που παράγει και εξάγει, καλλιεργώντας ετησίως 300 στρέμματα  βιολογικής παραγωγής ντομάτας.

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής του Κρασιού στο Ζευγολατιό (Υποέργο 3).

Η εκδήλωση έχει στόχο την προβολή και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης της περιοχής τηςν Αρκαδίας και ιδιαίτερα την προβολή και  ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας κρασιού μοσχοφίλερο, που αποτελεί  μια από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού της Μαντινείας και τις αναφορές που γίνονται, από εκθέσεις και παρουσιάσεις και αφορά την Αμπελοκαλλιέργεια στο οροπέδιο της Μαντινείας

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής του Ψαρά, της Θάλασσας και των Ναυτικών στον Τυρό (Υποέργο 4).

Κάθε τέλος Αυγούστου στον Τυρό γίνεται η γιορτή των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν -εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκώντας το ναυτικό επάγγελμα. Ο Τυρός διατηρεί αδιάλειπτα μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων. 

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής Μελιού στα Πέρα Μέλανα Κυνουρίας (Υποέργο 5).

Οι μελισσοκόμοι της περιοχής απλόχερα παρέχουν το μέλι τους για να παραχθούν οι μελένιες λιχουδιές που προσφέρονται στους επισκέπτες, ενώ τη βραδιά συνοδεύει ζωντανή μουσική. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να μάθουν όλοι τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Υποστήριξη της οργάνωσης του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Ασέας – Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο (Υποέργο 6).

Κάθε έτος στην Ασέα πραγματοποιείται το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ασέας»(στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή Νίκου Γκάτσου), με εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και θεατρικών δρώμενων, στην αυλή του γραφικού Δημοτικού σχολείου του χωριού. Μόνιμη ενότητα του φεστιβάλ αποτελεί το αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Γκάτσου, ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό.

Υποστήριξη της οργάνωσης δρώμενων στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης (Υποέργο 7).

Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το οποίο ήταν κλειστό τα τελευταία  είκοσι χρόνια λόγω εργασιών συντήρησης, άνοιξε πέρσι τις πύλες του, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας αρχαιοτήτων, φιλοξένησε μουσική παράσταση με στόχο τη σηματοδότηση μια νέας εποχής για το σπουδαίο αυτό μνημείο. Φέτος, σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, στο αρχαίο θέατρο πρόκειται να φιλοξενηθεί θεατρική παράσταση. 

Υποστήριξη της οργάνωσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια (Υποέργο 8).

Η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στην Γορτυνία, με πανελλαδική  εμβέλεια, αναμφισβήτητα, είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός  Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια. Ο Διαγωνισμός, που είναι ο  μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη  Ιουλίου στα Λαγκάδια, κοντά στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής Σκόρδου στα Λιθοβούνια (Υποέργο 9)

Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν προϊόντα των Λιθοβουνίων και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Στο χωριό, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται εδώ και περίπου 20 χρόνια η γιορτή του σκόρδου

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής Πατάτας στο Νεοχώρι (Υποέργο 10) 

Οι επισκέπτες πρόκειται να γευτούν τα σπιτικά εδέσματα με βάση την πατάτα που  απλόχερα φτιάχνουν και προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού και να διασκεδάσουν με ζωντανή παραδοσιακή ελληνική μουσική. 

Υποστήριξη της οργάνωσης ημερίδας του Συλλόγου «Άνθη Πέτρας» στα Λαγκάδια (Υποέργο 11)

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας 
ενός Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου που θα αποτελέσει την έδρα μιας συστηματικής  μελέτης, προστασίας και προβολής του σημαντικού αυτού τομέα του νεώτερου πολιτισμού της πατρίδας μας

Υποστήριξη της οργάνωσης ημερίδας για το μετόχι της Μονής Σινά στο Κοτύλιο (Υποέργο 12) 

Η ημερίδα που πρόκειται να διενεργηθεί στα τέλη του Αυγούστου 2016 θα γίνει με αφορμή τη δημιουργία και εγκαινίαση Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σινά στο Κοτύλιο Αρκαδίας, το οποίο προορίζεται να γίνει κέντρο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής Σινά στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο. 

 Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής Κάστανου στην Καστάνιτσα (Υποέργο 13) 

Για 34η συνεχή χρονιά, ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος των  απανταχού Καστανιτσιωτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Πελοποννήσου πρόκειται να διοργανώσει τη Γιορτή Καστάνου, που  πλέον έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 4.000  επισκέπτες. Στις παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μ. δεσπόζει  η Καστάνιτσα περιτριγυρισμένη από έλατα και καστανιές. Το κυριότερο προϊόν της, το κάστανο, τιμάται κάθε χρόνο, το τελευταίο  Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. 

Υποστήριξη της οργάνωσης της Γιορτής Κάστανου στα Άνω Δολιανά (Υποέργο 14)

Στα Άνω Δολιανά στις αρχές Νοέμβρη για 15ηχρονιά θα διεξαχθεί η γιορτή του κάστανου. Με τη συμβολή του Δήμου Β. Κυνουρίας, του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Δολιανών, τουΑ.Π.Σ. «Νικηταράς» 
Δολιανών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η γιορτή ξεκινά από νωρίς, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουν τα νόστιμα εδέσματα με βάση το κάστανο, φτιαγμένα από τους κατοίκους του χωριού με μεράκι και αγάπη, μια ξέγνοιαστη φθινοπωρινή βόλτα στο όμορφο ορεινό τοπίο, αλλά και χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. 

Υποστήριξη της οργάνωσης Ημερίδας για τις Νέες Καλλιέργειες – Μύρτιλο Μαντινείας (Υποέργο 15) 

Το καλοκαίρι του 2016, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόκειται να διοργανωθεί ημερίδα με θέμα τις καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες της περιοχής της Αρκαδίας και ειδικότερα της Μαντινείας, όπου ήδη ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου. 

Υποστήριξη της οργάνωσης της «Α γαλα ίϊκης Γιορτής» στη Λίμνη ή αλλιώς  ΄Αγαλι Αρκαδίας (Υποέργο 16)

Ο Αγροτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λίμνης «Το Άγαλι» στο πλαίσιο των προσπαθειών του για πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με αφορμή την ανάδειξη, την ενίσχυση και τη διαφήμιση της κτηνοτροφίας και των μοναδικών τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων παραγωγής του χωριού, πρόκειται να διοργανώσει γιορτή, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Υποστήριξη της οργάνωσης τυχόν έκτακτων σημαντικών εκδηλώσεων (Υπόεργο 17) 

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποιούνται πολλαπλές εκδηλώσεις προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων και του πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. 
Σε περίπτωση που κατά την υλοποίηση της παρούσας σύμβασης προκύψει ανάγκη οργάνωσης εκτάκτων σημαντικών εκδηλώσεων στην Π.Ε. Αρκαδίας, με αντίστοιχο με τη σύμβαση σκοπό, προβλέπεται η υποστήριξη των εκδηλώσεων αυτών, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός από την υλοποίηση των λοιπών υποέργων που υποστηρίζονται με τη σύμβαση αυτή. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου «πολιτιστικά δρώμενα τουριστικής προβολής της ΠΕ Αρκαδίας 2016», ανέρχεται στο ποσόν των 137.524,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%) 
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της  παρούσας σύμβασης είναι από την υπογραφή της παρούσας έως και τις 31/12/2016.
 


4 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.