Μάτι: Απίστευτοι διάλογοι στελεχών Πυροσβεστικής τη βραδιά της τραγωδίας

Μάτι: Απίστευτοι διάλογοι στελεχών Πυροσβεστικής τη βραδιά της τραγωδίας

Μάρτιος 07, 2019 - 12:43
1 σχόλια

«Πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή –λόγω της ταχύτητας της πυρκαγιάς- να εμπλακούν πυροσβέστες με τα οχήματα τους στο Μάτι».

Η απίστευτη αναφορά υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής στην διάρκεια της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία με του 100 νεκρούς στην βορειοανατολική Αττική, αποτελεί μια από τις βάσεις στην διάταξη – έκτασης 294 σελίδων – του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ Νικολάου Φιστόπουλου με βάση την οποία ασκήθηκαν διώξεις κατά 20 συνολικά υπηρεσιακών στελεχών κι αξιωματούχων από την Περιφερεια Αττικής, τους δήμους της περιοχής την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ. και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα κ Ηλίας Ψινάκης.

Η αναφορά αυτή σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη καταδεικνύει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στο Μάτι όταν η φωτιά είχε σβήσει από μόνη της … στη θάλασσα.

Η εισαγγελική διάταξη με την συνεκτίμηση εκατοντάδων καταθέσεων καταγραφών Πυροσβεστικής, ΕΛ.ΑΣ. κλπ είναι καταπέλτης για τα μοιραία λάθη που έγιναν. Ετσι προσδιορίζεται η καθυστέρηση στον περιορισμό της φωτιάς στη πρώτη φάση της στην Καλλιτεχνούπολη, η έλλειψη εναέριων μέσων και το γεγονός ότι το Συντονιστικό Κέντρο παρουσίασε αλλοιωμένες καταγραφές της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ακόμη καταγράφεται η σύγχυση στα τηλεφωνικά και επιχειρησιακά κέντρα. Την ώρα που η φωτιά κατέκαιε την περιοχή του Ν. Βουτζά υπήρχαν …διαβεβαιώσεις σε έντρομους κατοίκους που τηλεφωνούσαν ότι στην εν λόγω περιοχή δεν υπάρχει καμιά πυρκαγιά.

Επιπλέον φαίνεται να μπέρδευαν τον καπνό από την φωτιά στην Κινέττα (σσ την μοιραία 23η Ιουλίου) με εκείνη στο Νταού. Επιπλέον υπήρχε τρομακτική σύγχυση σε σχέση με τα εναέρια μέσα. Μάλιστα καταγράφεται διάλογος όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας κι ένας άλλος με τον κωδικό «Ερμής» συζητούσαν ότι «δεν ξέρουν ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα κι ότι όταν τηλεφωνούν δεν απαντούσε κανείς».

Επιπλέον διαπιστώθηκε έλλειψη τηλεφωνητών στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής όπου φέρεται – σύμφωνα με τον δικαστικό λειτουργό – να υπήρξαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε πολίτες, ενώ η πύρινη λαίλαπα σκορπούσε τον θάνατο.

Ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν στους πολίτες ότι «15-20 πυροσβεστικά οχήματα έχουμε δεν θα γεννήσουμε τώρα κι άλλα», ενώ σε έκκληση πολίτη ότι κινδυνεύει και ζητούσε βοήθεια της Πυροσβεστικής η απάντηση ήταν «η Πυροσβεστική δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε»!

Πρωτοφανής είναι ακόμη ο διάλογος μεταξύ τηλεφωνικού κέντρου κι αξιωματικού της Πυροσβεστικής για την φωτιά στην Κινέττα όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται «τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα, για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…»

Ενδεικτική της κωμικοτραγικής κατάστασης που επικρατούσε ήταν κι η συζήτηση αξιωματικών της Πυροσβεστικής που μέσω τηλεφωνικού κέντρου έλεγαν «να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά στο Νταού;»

Για να λάβουν την απάντηση «δεν ξέρω η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης».

Ακόμη στην διάταξη του εισαγγελέα αναφέρεται ότι οι δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της ΕΛΑΣ ότι είχαν σταλεί επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου, tovima.gr


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εμ βέβαια, όταν μετατίθονται όλα τα κοματικά βίσματα στην Αττική ,λογικό ήταν να μην ξέρουν που πάνε τα τέσσερα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.