Μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης στην Ιταλία

Μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης στην Ιταλία

Νοέμβριος 11, 2015 - 23:00
0 σχόλια

Ως Μουσικό Σχολείο Τρίπολης συμμετείχαμε στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+  σε συνάντηση όπου έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που έλαβε χώρα στην πόλη Πίζα της Ιταλίας και διήρκεσε από 4-10-2015 έως και 10-10-2015. Στην εν λόγω συνάντηση έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων και από τις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο  Βασίλειο, Τουρκία  και  Ρουμανία  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο μας.

Το πρόγραμμα με τίτλο Erasmus + "Employability: A  Challenge  for  youth - Dreams  and  Reality"  (Απασχόληση : Μία  πρόκληση  για  τη  νεολαία - Όνειρα  και  Πραγματικότητα) με  αριθμό  έγκρισης  2014-1-ΙΤ02-ΚΑ201-003514_6  χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονικό διάστημα 2014-2016 και στοχεύει στη σκιαγράφηση της σημερινής επαγγελματικής πραγματικότητας αλλά και εκείνης που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές μας στο μέλλον ως Ευρωπαίοι πολίτες. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές δραστηριοποιούνται σε ομάδες και αυτενεργούν προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία διερεύνησης των εργασιακών δεδομένων της κάθε χώρας, να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, να μελετήσουν, να συγκρίνουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους ώστε να καταλήξουν σε διαπιστώσεις και πορίσματα σχετικά με το θέμα.

Για να επιτευχθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και διαπιστώσεων είναι αυτονόητο ότι αποστολές μαθητών και καθηγητών ταξιδεύουν στις συνεργαζόμενες χώρες προς την επίτευξη των εκπαιδευτικών, των πολιτιστικών και των κοινωνικών στόχων.

Κατά την συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών που έγινε  στην πόλη Πίζα της Ιταλίας η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τρεις  μαθητές  και δύο συνοδούς καθηγητές.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου «ITIS Leonardo Da Vinci.». Στο σχολείο αυτό οργανώθηκαν δραστηριότητες για τους μαθητές με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεδρίαση από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Συζητήθηκαν , όπως ήταν φυσικό, οι υποχρεώσεις των αποστολών για το διάστημα που ακολουθεί, οι δραστηριότητες και οι εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την επόμενη συνάντηση στην Τουρκία. 

Αναλυτικότερα, την Κυριακή, 04 Οκτωβρίου, η ελληνική αποστολή ταξίδεψε από την Τρίπολη προς Αθήνα και Ρώμη με τελικό προορισμό την Πίζα Ιταλίας. Την Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου, έως την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2015, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων όπως είχε προβλεφθεί από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ της χώρας υποδοχής.

Αρχικά και κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψης Δευτέρα 05 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του Πανεπιστημίου της Πίζας όπου έγινε μια κατ αρχήν ενημέρωση για το σύνολο του προγράμματος και τους στόχους του και ακολούθησαν ενημερωτικές διαλέξεις με θέμα: ψηφιακές πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας  και συμβουλευτικής  νέων που επιθυμούν να εργαστούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης της Πίζας, ο Δήμαρχος υποδέχθηκε εκπροσώπους των αποστολών δείχνοντας την εκτίμησή του και την διάθεση ευγενικής φιλοξενίας. Όλες οι αποστολές των χωρών που συμμετείχαν είχαν την χαρά να περιηγηθούν στην ιστορική πόλη της Πίζας, όπου οι ίδιοι οι μαθητές από την Ιταλία, ως ξεναγοί, προσπάθησαν να μεταδώσουν και να μεταφέρουν στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης της πόλης τους, και να επισημάνουν σε όλους τα αξιοθέατα της πόλης.

Την επομένη ημέρα Τρίτη 06 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις αίθουσες διδασκαλίας του τεχνικού σχολείου καθώς και στα εξειδικευμένα εργαστήριά του (αεροναυπηγικής, μικροβιολογίας, φυσικοχημείας, ηλεκτρονικής, μηχανουργείο, ξυλουργείο)  . Εν συνεχεία, οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν την εργασία  που είχαν ετοιμάσει (βίντεο συνέντευξης εργοστασιάρχη και εργαζομένων τοπικής βιομηχανικής μονάδας). Οι αθλητικές δραστηριότητες που επακολούθησαν στο τέλος της ημέρας ήταν μία από τις ξεχωριστές στιγμές της συνάντησης. Οι μαθητές όλων των χωρών σχημάτισαν μικτές ομάδες που αγωνίστηκαν σε διάφορα αθλήματα σε κλίμα ευγενούς άμιλλας και σύσφιξης διαπροσωπικών σχέσεων.

Την Τετάρτη 07 Οκτωβρίου οι αποστολές ξεναγήθηκαν  στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής μοτοσυκλετών PIAGGIO, καθώς και στο μουσείο της εταιρείας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας «VIRGO» όπου επιστήμονες παρουσίασαν τις εγκαταστάσεις, την αρχή λειτουργίας του Παρατηρητηρίου και τους στόχους του φιλόδοξου αυτού  προγράμματος.

Την Πέμπτη 08 Οκτωβρίου, όλες οι αποστολές επισκεφθήκαν την πρωτεύουσα της Τοσκάνης, Φλωρεντία, όπου έγινε ξενάγηση στο Μουσείο των Μεδίκων καθώς και στους φημισμένους Κήπους Boboli ενώ πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο φημισμένο ιστορικό κέντρο.

 Την Παρασκευή 09-10-2015 πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση σε μια άλλη γωνιά της Τοσκάνης, την μεσαιωνική πόλη LUCCA με τα περίφημα τείχη της και στο Palazzo Pfanner και στην πλατεία Αμφιθεάτρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας όλες οι αποστολές συναντήθηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου ITIS L. DA VINCI. Εκεί, μικτές ομάδες μαθητών δημιούργησαν γραφήματα δεδομένων από τα αποτελέσματα έρευνας  που διέθετε ήδη κάθε αποστολή σχετικά με τη χώρα της και που αφορούσαν βασικούς  οικονομικούς δείκτες (δείκτες παραγωγής, ανεργίας κ.α).

Το Σάββατο 10-10-2015 όλες οι αποστολές επέστρεψαν στις χώρες τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία αυτών των συναντήσεων έχει πολλαπλή σημασία. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, αναπτύσσουν εκπαιδευτικές δεξιότητες, συμβιώνουν με ευρωπαίους συνομηλίκους τους που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα και προσδοκίες, εμπλέκονται στην καθημερινότητα άλλων λαών, αποκτούν εμπειρίες και βιώματα που διευρύνουν τον πνευματικό και τον κοινωνικό τους ορίζοντα.  

        

Για  το  πρόγραμμα  Erasmus +

Η συντονίστρια του προγράμματος: Ελένη Σπυροπούλου

Οι συνοδοί καθηγητές της αποστολής: Κωστούρος Σωτήριος,  Κουσκουλή Παναγιώτα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.