«Μαθήματα» σινεμά από Τριπολίτες δημιουργούς στο Φεστιβάλ ΦantastiCon (pics,vid)

«Μαθήματα» σινεμά από Τριπολίτες δημιουργούς στο Φεστιβάλ ΦantastiCon (pics,vid)

Οκτώβριος 08, 2019 - 18:02
0 σχόλια

Ξωτικά, σκοτεινοί πρίγκιπες, πολεμιστές με κατάνες, μάγοι και νεράιδες. Είσαι σε κάποιο τρισδιάστατο RPG; Όχι, είσαι στο κέντρο της Αθήνας, στη Μασσαλίας 22 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, και πανέτοιμος να μπεις στον κόσμο της φαντασίας με οδηγό ταινίες, βιβλία, δημιουργούς που πραγματεύονται το λιγότερο διαδεδομένο στη χώρα μας είδος του «φανταστικού».

Το ΦantasiCon, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον χώρο του φανταστικού, διοργανώθηκε για πέμπτη χρονιά στην Αθήνα, το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου. Κάθε λογής μυθικά πλάσματα γεμίζουν τους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και τους μεταμορφώνουν σε ένα μαγικό δάσος, όπου νάνοι, ξωτικά, δρυάδες και μονόκεροι συναντιούνται με γενναίους πολεμιστές, πανίσχυρους μάγους και παράξενους ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του Γαλαξία, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή.

Δημιουργοί, καλλιτέχνες, εκδότες συμμετέχουν σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση, μια πραγματική γιορτή για τους φαν του είδους. Εντυπωσιαστήκαμε από τους μακιγιέρ που δημιούργησαν την Alien Queen μπροστά στα μάτια του κοινού, αλλά και από τους μεμονωμένους επισκέπτες -κάθε ηλικίας!- που έρχονταν ντυμένοι τον αγαπημένο τους ήρωα από το παιχνίδι ή το βιβλίο που τους έχει συνεπάρει.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ είχαν ζητήσει νωρίτερα μέσα στον χρόνο, από τρεις ερασιτέχνες -προς το παρόν- κινηματογραφιστές από την Τρίπολη, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την ταινία μικρού μήκους «Ατέρμων», να παραδώσουν ένα σεμινάριο με θέμα «Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με μηδενικό μπάτζετ». Πρόκειται για τους Γιάννη Αγγελάκο, Νίκο Σκιαδά και Κυριάκο Κανέλλο.

Ο σκηνοθέτης Κυριάκος Κανέλλος μίλησε για «Τα στοιχεία της σκηνοθεσίας ως μέρος μιας ενιαίας απόδοσης του σεναρίου», ο διευθυντής παραγωγής, φωτογραφίας και δημιουργός των οπτικών εφέ Γιάννης Αγγελάκος ανέλυσε «Το οπτικό κομμάτι: αποτυπώνοντας το σενάριο με τη φωτογραφία» και ο σεναριογράφος Νίκος Σκιαδάς μίλησε με θέμα «Λογοτεχνία, σενάριο και η “υλοποιήσιμη” ιδέα».

Στην περίπτωσή τους, ισχύει το «όσο πιο καλά τα ξέρεις, τόσο πιο καλά τα λες». Με απλά λόγια, με παραστατικότητα και με χιούμορ, οι τρεις δημιουργοί εξήγησαν στους δέκα συμμετέχοντες βασικά πράγματα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με μηδενικό κόστος, αλλά όχι με προχειροδουλειά.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου, αλλά και την προβολή της ταινίας, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Ατέρμων» ολοκληρώθηκε πριν από έξι χρόνια. Η ίδια ομάδα -εκτός του Νίκου Σκιαδά- έχει δημιουργήσει τον «Σειριακό αριθμό», ταινία μικρού μήκους επίσης, η οποία γυριζόταν επί τρία χρόνια -ναι, σωστά μαντέψατε, μηδενικό μπάτζετ και σε αυτή την περίπτωση- ξεκίνησε εφέτος το ταξίδι της στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο (δείτε ΕΔΩ).

Και έπεται συνέχεια...

Γαλανιάδη Εύα

Video: 

ArcadiaPortal.gr «Ατέρμων»: Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με μηδενικό μπάτζετ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.