Μάθε, παιδί μου, πολιτικούς

Μάθε, παιδί μου, πολιτικούς

Σεπτέμβριος 15, 2019 - 13:01
8 σχόλια

Προσπαθώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου μία 11η Σεπτεμβρίου από τα σχολικά μου χρόνια, στην οποία να είχε παραβρεθεί με όλη του την κουστωδία ένας δήμαρχος, ένας περιφερειάρχης, ένας βουλευτής, ένας αντιδήμαρχος, ένας πρώην δήμαρχος, όπως εφέτος, όχι ως γονιός αλλά ως επίσημος.

Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μία φορά. Έχουν περάσει... αιώνες, θα πείτε και δικαίως. Επίσης, δεν φοίτησα στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο, όπου παραδοσιακά τελείται με επισημότητα ο αγιασμός.

Τα τελευταία χρόνια οι «επίσημοι» κάνουν μια γύρα σε περισσότερα του ενός σχολεία, τιμώντας, με αυτόν τον τρόπο την ημέρα.

Ευκαιρία για γιορτή, ευκαιρία για φωτογραφίες. Όπως τα πανηγύρια το καλοκαίρι.

Πιστεύω ότι η σχολική κοινότητα πρέπει να αφήνεται στην ησυχία της εκείνη την ημέρα. Αφήστε που οι συμβολικές παρουσίες δεν προσθέτουν τίποτα ουσιαστικό σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, λειτουργικά αναλφάβητοι είναι οι μισοί μαθητές Λυκείου.

Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Λειτουργικά αναλφάβητο είναι το άτομο που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ικανοποιητικά ανάγνωση, γραφή και αριθμητική για να ενταχθεί ως άτομο στην κοινωνία, απολαμβάνοντας πλήρως τα δικαιώματά του»

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επικαλείται για το συμπέρασμά της τα στοιχεία από τις απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών της Β Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018.

Ενδεικτικά στα γενικά λύκεια:

Στην Γλώσσα το 7,1% των μαθητών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση
Στη Φυσική βαθμολογία κάτω από τη βάση πήραν 1 στου δύο μαθητές (48,4%)
Στην Άλγεβρα το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν 38,9% και στη Γεωμετρία 44,2%

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στα επαγγελματικά λύκεια:

Ένας στους πέντε πήρε κάτω από τη βάση στη Γλώσσα
Το 52,7% πήρε κάτω από τη βάση στην Άλγεβρα και το 51,3% στη Γεωμετρία
Στο 41% οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση στη Φυσική και στο 40,8% στη Χημεία.

Τα προβλήματα στην Παιδεία είναι τεράστια. Θα αρκούσε, από μεριάς πολιτικών, ένα μήνυμα για μια καλή σχολική χρονιά εκείνη την ημέρα και η συχνή τους παρουσία στις Υπηρεσίες και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις υπόλοιπες.

Είχα την ατυχία να παρακολουθήσω το ρεπορτάζ του Σκάι από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε ένα σχολείο στο Γαλάτσι, όπου, σύμφωνα με τους παρουσιαστές, ο Κ. Μητσοτάκης «καταχειροκροτήθηκε από τους μαθητές». Ουδόλως χειροκροτήθηκε από τους μαθητές ο κ. Μητσοτάκης, όποιος έβλεπε τα πλάνα, το καταλάβαινε -πόση φθηνή προπαγάνδα μπορεί να χωρέσει σε ένα τρίλεπτο, και μάλιστα στην πλάτη των μαθητών.

Τέλος, δεν προσφέρει τίποτα στα παιδιά της Αρκαδίας να τα χαρακτηρίζεις «τα καλύτερα στην Ευρώπη», «τα καλύτερα στον κόσμο» ή «τα καλύτερα στον γαλαξία».

Μπορείς να τους εξασφαλίσεις ανοιχτά σχολεία σε κάθε γωνιά της χώρας ώστε να μην ξυπνάνε αχάραγα για να πάρουν το λεωφορείο;

Μπορείς να τους φέρεις καθηγητές και δασκάλους;

Μπορείς να εξασφαλίσεις ότι κάθε σχολείο θα έχει θέρμανση όλο τον χρόνο;

Μπορείς να ενδιαφερθείς, επιτέλους, ως πολιτικός, να μάθεις γιατί και πώς, εφόσον έχουμε «δωρεάν παιδεία», χρεώνονται οι γονείς με το «καλημέρα» 50-100 ευρώ για γραφική ύλη του ίδιου του σχολείου;

Μπορείς να τα στηρίξεις με ένα γερό πρόγραμμα σπουδών που δεν τα αφήνει «λειτουργικά αναλφάβητα»;

Και μετά, πήγαινε να σε χειροκροτήσουν.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

8 Σχόλια

Προσπαθήστε πιο πολύ κυρία Γαλανιάδη. Ανατρέχοντας σε προηγούμενα άρθρα σας, διαπιστώνω ότι αρχίζετε να βλέπετε διαφορετικά τα πράγματα, ότι τολμάτε να πάρετε πιο σωστή θέση σε πολλά κοινωνικά θέματα, αλλά έχετε ακόμα δρόμο μπροστά σας, πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο για να αποκτήσετε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μου. Ένας επισκέπτης του σάιτ.

Δεν χρειάζεται να έχεις γνωστό κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου, αρκεί μια φιλική κουβέντα μ έναν δάσκαλο δημοτικού, για να καταλάβεις τι επικρατεί στο κεφάλι των μαθητών και κυρίως των γονιών. Αυτή είναι η μια πλευρά Η άλλη πλευρά μας έχει δείξει διαχρονικά ότι δεν θέλει σκεπτόμενους πολίτες αλλά τυφλούς οπαδούς. Δεν κρατιέται αλλιώς το μαγαζί. Άρα προσφέρει την ανάλογη παιδεία. Και το έθιμο του Μινώταυρου καλά κρατεί. Με την μεγαλύτερη τραγωδία τα παιδιά της τρίτης λυκείου να μην θέλουν να πατήσουν το πόδι τους στο σχολείο γιατί χάνουν χρόνο.

Δώστε την ζέση της γνώσης την θέρμη της αναζήτησης δείξτε ότι σέβεστε τα παιδιά και μετά ρίξτε και κανά λίτρο πετρέλαιο. Κατά τ άλλα το πρόβλημα των αποδώ είναι αν θα γίνει αγιασμός, και των αποκεί αν δεν θα γίνει αγιασμός και ο μπακλαβάς γωνία. Χρεοκοπία αξιών και πολιτισμού κυκλοφορεί τριγύρω μας αλλά και (αν)επάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, χειροκροτημάτων και εφησυχασμού. Τα έχει αναλάβει όλα η παραπαιδεία. Μην θυμηθώ στο σύστημα της Φιλανδίας Αλλά εκεί καίνε υγραέριο και όχι κάρβουνο.

Πολύ σωστά.Προσπαθούν όλοι,οι καθήμενοι επι του σβέρκου μας,πολιτικοί,παπάδες,κρατικοδίαιτοι διάφοροι,σε κάθε γεγονός της ζωής μας,να πάρουν το μερδικό τους.Όλοι κάτι θέλουν,απο την τσέπη μας,απο την ψήφο μας,απο τα πιστεύω μας,απ τη ζωή μας.Και ξεκινάει το πράγμα,απο τα παιδικά μας χρόνια....

Τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης ή κυρία Γαλανιαδη θα τα βλέπει τα προβλήματα όταν φωνάζαμε ότι ο Γαβρογλου σχεδιάζει την παραγωγή τούβλων μάλλον θα μας έλεγε για φασίστες ή τέλος πάντων ακροδεξιους μέχρι που ήρθαν και τα στατιστικά... Όταν λέμε ότι με 5 και 3 δεν μπορεί να γίνονται μαθηματικοί και φιλόλογοι πάλι μας λένε ακροδεξιους.... Δεν πειράζει... Αρκεί να μη μας πούνε συριζαιους που ισοδυναμεί με προδότης και ανθέλληνας

Καραβανάκο οι Συριζαιοι είναι το ίδιο με Νεοδημοκράτες Πασοκους Λάος Χρυσή Αυγή Δημάρ, Ποτάμι. Να βλέπουμε και να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος όχι εκ των λόγων τους. Όλοι αυτοί τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν και τις ίδιες πολίτικες εφαρμόζουν. Γι’ αυτό τα κανάλια μόνο αυτά τα κόμματα προβάλλονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πολύ ορθό το σκίτσο πως στην Ελλάδα έχουμε χειρότερη μονοκομματική τηλεόραση και από την Βόρεια Κορέα! Πολλά κόμματα πολλές κυβερνήσεις μια πολιτική. Μόνη πολιτική για το συμφέρον των Τραπεζιτών, ΣΕΒ, Καναλάρες, Εφοπλιστές, Κόμματα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.