Ματαίωση έργου 9,2 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Κατηγορίες για «φωτογραφικό διαγωνισμό» (vid)

Ματαίωση έργου 9,2 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Κατηγορίες για «φωτογραφικό διαγωνισμό» (vid)

Νοέμβριος 22, 2019 - 14:52
4 σχόλια

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με μοναδικό θέμα την ακύρωση του ηλεκτρονικού διαγωνισμού με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση, αυτοματοποίηση και συντήρηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας κατέληξε στη ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού, τον οποίον είχε προκηρύξει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Από τη μια πλευρά η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ματαιωθεί για τη διασφάλιση του έργου και από την άλλη η παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» σαφέστατα έκανε λόγο για έναν νέο «φωτογραφικό διαγωνισμό».

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστου Λαμπρόπουλου, ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο έχει δημιουργήσει ερωτήματα σε οικονομικούς φορείς, ενώ παράλληλα ο τεχνικός σύμβουλος του έργου αν και έχει κληθεί, δεν έχει απαντήσει σε έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Σεπτέμβριο.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου πρότεινε οι παρατηρήσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι εταιρίες να μεταφερθούν τόσο στον τεχνικό σύμβουλο του έργου όσο και στον νομικό σύμβουλο του έργου. Ο κ. Κωστόγιαννης απάντησε ότι τα ερωτήματα αυτά απεστάλησαν στον σύμβουλο την ίδια ημέρα που ετέθησαν και ο σύμβουλος στις οχλήσεις του κ. Κωστόγιαννη απάντησε ότι η σύμβασή του είχε λήξει. Ο κ. Κωστόγιαννης είπε ότι γνώμη του είναι να καταργηθεί η σύμβαση και να γίνει μια άλλη, που να διασφαλίζει όλο το έργο.

Η κυρία Νικολάκου απάντησε ότι η αιτιολογία «δεν έχουμε σύμβουλο» δεν ευσταθεί ως λόγος για τη ματαίωση ενός διεθνούς διαγωνισμού και παρατήρησε ότι εφόσον ο τεχνικός σύμβουλος είναι αδιάφορος, πρέπει να οχληθεί από την Περιφέρεια και να απαντήσει. «Είναι επικίνδυνο για όλους μας να θεωρηθεί ότι πάμε να ματαιώσουμε έναν διαγωνισμό είτε επειδή αυτός που τρέχει είναι φωτογραφικός, επειδή αυτό εννοείται, όταν λέμε ότι ο διαγωνισμός αποκλείει εταιρίες της αγοράς, είτε να θεωρηθεί ότι ο επόμενος είναι φωτογραφικός. Ο σύμβουλος και ο τεχνικός και ο νομικός που πληρώνονται για αυτό το θέμα οφείλουν να μας απαντήσουν», επεσήμανε η πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και συμπλήρωσε με νόημα:

Οι εταιρίες κονταροχτυπιούνται να πάρουν τα έργα. Ειδικά η μία εταιρία.

«Ο κ. Μιχαλόπουλος», συνέχισε η κυρία Νικολάκου, λέγοντας και το όνομα του τεχνικού συμβούλου, «δεν είναι κανένας άσχετος, είναι σε επαφή με τον περιφερειάρχη για τη ΣΔΙΤ, για την οποία είναι τεχνικός σύμβουλος». Η κυρία Νικολάκου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρέπει να μπει στη μάχη των εταιριών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μία από τις εταιρίες που έχουν υποβάλει παρατηρήσεις είναι η Μυτηλιναίος.

Ο κ. Λαμπρόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, καθώς τίθεται ένα ζήτημα για την ανάρτηση του έργου στη σωστή πλατφόρμα και ότι εφόσον οι τρεις από τις δέκα εταιρίες εγείρουν ερωτήματα, πρέπει να ελεγχθεί ο διαγωνισμός ώστε να μην αποκλείεται καμία εταιρία. Τέλος, ως προς την πρόταση της κυρίας Νικολάκου να σταλεί αυστηρή επιστολή στον τεχνικό σύμβουλο ώστε να απαντήσει ως την ερχόμενη Δευτέρα, απάντησε: «Κάποιος που έχει απαντήσει επί εξήντα ημέρες να του κάνουμε επιστολή για να απαντήσει τη Δευτέρα, δεν έχει νόημα».

Ο κ. Κωστόγιαννης υπογράμμισε ότι κατά την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας ο διαγωνισμός έχει επαρκή αιτιολόγηση για να ματαιωθεί, ενώ υποστήριξε ότι η Υπηρεσία δεν γνωρίζει τη σύμβαση με τον συγκεκριμένο τεχνικό σύμβουλο, με την κυρία Νικολάκου να απαντά ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχει ελεγχθεί η σύμβαση και να μην την έχει λάβει υπόψη της η νέα διοίκηση.

«Ομολογείτε ότι ο διαγωνισμός αυτός περιόρισε τον ανταγωνισμό. Υπήρχαν σύμβουλοι, είχαν την ευθύνη, υπάρχει η Υπηρεσία που προκήρυξε αυτό το έργο», υπογράμμισε.

Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι σέβεται απολύτως την προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή και την προηγούμενη απόφαση, αλλά επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί το έργο και το δημόσιο συμφέρον: «Θέλουμε να διορθώσουμε μια διαμορφωμένη κατάσταση».

Η κυρία Νικολάκου επεσήμανε ότι η προηγούμενη διοίκηση έλαβε μια απόφαση να υπάρχει τεχνολογία αιχμής στο έργο και ότι σαφώς δεν μπορούν όλες οι εταιρίες να το προσφέρουν αυτό, ούτε μπορούν όλες να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Και τόνισε: «Πρώτη φορά ακούω εταιρίες να θέλουν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον. Ο Μυτιληναίος έχει άλλα, κάθε εταιρία έχει τα δικά της. Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι έχουμε έναν τεχνικό σύμβουλο που έστειλε τεύχη, τα προσυπέγραψε η Περιφέρεια, πήγε στην Οικονομική Επιτροπή, πήγε στην αποκεντρωμένη, ανέβηκε στην πλατφόρμα και δεν υπήρξε πρόβλημα και επειδή δύο - τρεις εταιρίες έκαναν παρατηρήσεις, διακόπτουμε και ματαιώνουμε. Εμείς θα προσφύγουμε επί της ματαίωσης για λόγους νομικούς και θα προτείνουμε να δοθεί μια παράταση. Με ένα ''εάν'' δεν μπορούμε να ματαιώσουμε έναν διαγωνισμό».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας είπε, από την πλευρά του, και τελείως καλοπροαίρετα, όπως είπε, ότι κάτι συμβαίνει, και ότι με κάποια τερτίπια πάει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός αυτός. «Προτείνω να καλέσουμε την επόμενη Τετάρτη τον τεχνικό σύμβουλο και να μας εξηγήσει, και να παρθεί η απόφαση την Τετάρτη. Δεν χάθηκε ο κόσμος για λίγες ημέρες», είπε, τέλος.

Τέλος, η «Νέα Πελοπόννησος» πρότεινε να δοθεί μια παράταση λίγων ημερών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, η οποία δεν έγινε δεκτή. Το έργο ματαιώθηκε κατά πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννακούρας εξανέστη και είπε ανοιχτά ότι έχει διάφορες υποψίες, ενώ η κυρία Νικολάκου δήλωσε: «Είναι προφανές ότι οφείλαμε να περιμένουμε. Η βιασύνη σας, αυτό το άρον-άρον, δεν μου αφήνει απλώς υπονοούμενα. Λέω ευθέως ότι θέλετε να ματαιώσετε τον διαγωνισμό για να έρθει στα μέτρα εταιριών. θα τον δούμε, θα τον παρακολουθήσουμε, θα προσφύγουμε».

Ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμανε:

Δεν θέλουμε να μείνει ούτε μία υποψία ότι ο διαγωνισμός δεν είναι διαφανής.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ένταση στην Οικονομική Περιφέρειας για έργο 9,2 εκατ. ευρώ


4 Σχόλια

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ........... ΟΛΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ........

ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΣΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ; Α Θ Λ Ι Ο Τ Η Σ.

Αφήστε και ξέρουμε πώς μοιράζονται τα έργα..... Όποιος έχει τύχει σε συζήτηση για μοίρασμα έργων από τους εργολάβους, ξέρει πώς γίνεται το κόλπο!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.