Μασκαράδες και γλετζέδες της Αποκριάς στην παλιά Τρίπολη (pics)

Μασκαράδες και γλετζέδες της Αποκριάς στην παλιά Τρίπολη (pics)

Φεβρουάριος 26, 2017 - 09:57
1 σχόλια

Απόκριες 1930 στην Τρίπολη. Από το Λαογραφικό Μουσείο Τάσου Μπιρμπίλη

Στην Τρίπολη τιμούσαν πάντοτε με ξεχωριστό κέφι την αποκριά. Από τη διοργάνωση της πρώτης καρναβαλικής εκδήλωσης από τον Ν. Λαγοπάτη το 1900 (δείτε ΕΔΩ) έως και τις ημέρες μας, με τη συμμετοχή του Δήμου ή χωρίς, οι κάτοικοι της πόλης μασκαρεύονται, βγαίνουν στους δρόμους και γλεντούν. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κυριαρχήσει τα θεματικά πάρτι και οι θιασώτες του Διονύσου και του Πάνα έχουν χάσει τον αυθορμητισμό τους και τη σατιρική τους διάθεση, έχουν κάπως εκσυγχρονιστεί ή δυτικοποιηθεί οι ενδυμασίες τους, αλλά οι απόκριες διατηρούν κατά κάποιον τρόπο το ιδιαίτερο χρώμα τους στην καρδιά της Αρκαδίας.

Χάρη στα μέλη της σελίδας Παλιές Φωτογραφίες και Γραφικοί Τύποι της Παλιάς Τριπολιτσάς στο Facebook, που ακούραστα ανεβάζουν φωτογραφίες από τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε σήμερα να πάρουμε μια γεύση των γλεντιών και της χαράς της αποκριάτικης Τρίπολης εκείνου του καιρού.

Οι μαρτυρίες των γερόντων κάνουν λόγο για μπουλούκια και παρέες μασκαρεμένων που πήγαιναν αγνώριστοι και απρόσκλητοι στα σπίτια, «πείραζαν» τους οικοδεσπότες και απολάμβαναν κεράσματα. Συνήθως ντύνονταν γριά και γέρος, διάβολος, νύφη και γαμπρός, αρκουδιάρης και αρκούδα, τσιγγάνα, ή απλώς μουτζούρωναν το πρόσωπό τους.

 

Πάμε να ξεφυλλίσουμε το άλμπουμ της αποκριάτικης Τρίπολης, παραθέτοντας κάθε πληροφορία που είναι διαθέσιμη για τα πρόσωπα, τον τόπο και τον χρόνο.

Στην Τρίπολη μες τα στενά
Τώρα το γλέντι αρχινά
Κι ανάβει και φουντώνει
Με τον παλιό καλό σκοπό
Θα γίνει χαλασμός πω, πω.
Να ξεχαστούν οι πόνοι.
 
Και συ καλή Ντρομπολιτσά
Έχεις λεβέντικα παιδιά
Έχεις το καύχημά σου
Γιατί στον κάθε μαχαλά
Όλοι τραγούδια λεν’ πολλά
Μες στην αποκριά σου.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.