Μαντάς: Οι δασικοί χάρτες πρέπει να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των πολιτών (vid)

Μαντάς: Οι δασικοί χάρτες πρέπει να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των πολιτών (vid)

Φεβρουάριος 21, 2017 - 12:21
0 σχόλια

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» τόσο στους πολίτες όσο και στις δημοτικές αρχές. Οι πολίτες βλέπουν πολλά λάθη στην ανάρτηση των χαρτών και νιώθουν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία τους, ενώ το δυσβάστακτο κόστος υποβολής ένστασης αποτρέπει πολλούς από το να διεκδικήσουν την περιουσία τους.

Το ζήτημα των δασικών χαρτών συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Ο δασάρχης Κυνουρίας κ. Λυμπερόπουλος ενημέρωσε το Σώμα αλλά και τους πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί επί του αν ο νόμος είναι σωστός ή όχι και επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές, εφόσον υπάρχουν προβλήματα και είναι πολλά, αναφερόμενος και στις περιπτώσεις της Κοζάνης και της Βόρειας Ελλάδας.

Οι δασικοί χάρτες δεν αγγίζουν την ιδιοκτησία.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η ανάρτηση των χαρτών έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα, επειδή μόνο έτσι προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Το Δασολόγιο τόσα χρόνια δεν είχε συνταχθεί επειδή, όπως είπε, τα συμφέροντα εμπόδιζαν τη σύνταξή του και υπογράμμισε ότι είναι κρίμα που τώρα η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια μνημονιακή απαίτηση. 

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών πρέπει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο υπέρ των πολιτών. Είναι ιδιαίτερα πιεστική η υποβολή αντιρρήσεων, ο χαρακτήρας είναι εισπρακτικός και λειτουργεί αποτρεπτικά για να υποβάλλουν αντιρρήσεις οι πολίτες.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εισοδημάτων με τον λανθασμένο χαρακτηρισμό μιας αγροτικής περιοχής ως δασικής.

Ύστερα από εκτενή συζήτηση, ψηφίστηκε ένα υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ζητεί εκτός των άλλων επαρκή παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, μείωση τελών και μέριμνα για ατελή υποβολή ενστάσεων από τους κατοίκους ορεινών περιοχών και τους αγρότες. Ακόμη, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ζητεί να υποβάλλεται μία φορά η ένσταση από τον κάθε δημότη και όχι ανά ακίνητο και να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων που έχουν αλλάξει χρήσεις γης έναντι συμβολικού τιμήματος. Τέλος, προβλέπεται η λειτουργία γραφείου ενημέρωσης στο Άστρος, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να υπάρχουν εκπρόσωποι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στις επιτροπές κρίσης ενστάσεων.

(Βίντεο και φωτογραφία, astrosnews.gr. Δείτε περισσότερα βίντεο από τη συζήτηση ΕΔΩ.)

Ειδήσεις: 
Video: 

astrosnews_ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΣ 7


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.