Μαντάς για όλα: Ανασκόπηση 2017 και σχεδιασμός 2018 στη Βόρεια Κυνουρία

Μαντάς για όλα: Ανασκόπηση 2017 και σχεδιασμός 2018 στη Βόρεια Κυνουρία

Ιανουάριος 03, 2018 - 10:23
1 σχόλια

Σε μια πλήρη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε προχώρησε η δημοτική αρχή της Βόρειας Κυνουρίας την Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαντάς ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας τις θερμότερες ευχές για υγεία και ευτυχία, λέγοντας: «Είναι σαφές ότι από τη δική μας την πλευρά θα προσπαθήσουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθούν».

Ένας Δήμος δεν μπορεί να άρει στο σύνολό τους τα προβλήματα. Αλλά ο Δήμος είναι ο πρώτος φορέας που μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τα προβλήματα.

Ακολούθως, ο κ. Μαντάς μίλησε για τον σκοπό της ανασκόπησης που επιχειρεί ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, που δεν είναι άλλος από το να πληροφορηθεί το κοινό για τα όσα επιχείρησε η δημοτική αρχή το προηγούμενο έτος, αλλά και να σχεδιαστεί πιο σωστά η πολιτική του Δήμου το 2018.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για το 2017, διευκρινίζοντας ότι τα έργα που ολοκληρώθηκαν το έτος που μόλις έφυγε δεν ξεκίνησαν όλα μέσα σε αυτόν τον χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει έργα που θα ολοκληρωθούν στο μέλλον.

Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε σε θέματα που αντιμετωπίζει η κεντρική αρχή του Δήμου. «Βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου από το 2011. Αν κάτι με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά, ήταν η ανυπαρξία πολεοδομικού σχεδιασμού. Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση που εγκρίθηκε και θα αρχίσει να υλοποιείται η δεύτερη φάση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού».

Σήμερα δημιουργούμε συνθήκες αειφορίας.

Μέσα στο 2017, η δημοτική αρχή κατάφερε, όπως είπε ο κ. δήμαρχος, να λάβει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να προχωρήσει στις ιδιωτικές συνδέσεις. «Ο Δήμος χρηματοδοτεί τις ιδιωτικές συνδέσεις και δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να κάνουν τις συνδέσεις τους, ώστε να λήξει το αρνητικό φαινόμενο με τους μη στεγανούς βόθρους».

Άλλη μία θετική εξέλιξη μέσα στο έτος που πέρασε, ήταν η ένταξη δύο κεφαλαιώδους σημασίας έργων ύδρευσης: την αντικατάσταση του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης του Παραλίου Άστρους και την αντικατάσταση του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στην ΤΚ Κορακοβουνίου.

Τα έργα αυτά εντάχθηκαν το 2017 και στις αρχές του 2018 θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησής τους.

Ως προς το ΕΣΠΑ, ο κ. Μαντάς είπε ότι είναι αρκετοί οι φάκελοι που θα υποβληθούν το 2018, όπως ο φάκελος για την αποκατάσταση του κτιρίου που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο (έργο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ), όπου θα στεγαστούν οι παιδικοί σταθμοί και πολιτιστικές δραστηριότητες. Παράλληλα, επεσήμανε τη συνέχιση της λειτουργίας της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είπε, συμβολικά ο Δήμος μοίρασε στους κατοίκους κομπόστ από τη διαχείριση που έχει επιτευχθεί, για να το χρησιμοποιήσουν αυτό το εξαιρετικής ποιότητας υλικό στους κήπους τους.

Δεν έχουμε χωματερή, δεν έχουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι στην Πελοπόννησο.

Ακολούθως, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, λέγοντας ότι το 2018, για δεύτερη χρονιά, στα δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Διατροφή», που αφορά στην παροχή γευμάτων σε όλους τους μαθητές. Ακόμη, τέλη του 2017 ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του Κοινωνικού Ανταλλακτηρίου, καθώς είχε οριζόντια κοινωνική αποδοχή από όλους τους κατοίκους του Δήμου. Επίσης, έκανε λόγο για το πρόγραμμα σίτισης ανθρώπων που έχουν ανάγκη, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα το «έτρεξε» μόνος του ο Δήμος, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να ασκήσουν αυτή τη λειτουργία δίχως να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα. Παράλληλα, λειτούργησε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» και το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», καθώς τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται πια σε ποσοστό 50% από τον Δήμο.

 

Ιδιαίτερη επιτυχία το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου

Τέλος, ο Παναγιώτης Μαντάς αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου και στα δύο μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και το μεγάλο πάρτι στην παραλία Χερρονήσι. Ακόμα, ανακοίνωσε μια σπουδαία συνεργασία με τον Δήμο Τεργέστης, με σκοπό να γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις και συνεργασίες, να αναδείξουν την ιστορία του Δημήτρη Καρυτσιώτη, ενός ανθρώπου που ξεκινώντας από το Άστρος, μεταβαίνοντας στην Τεργέστη, ανέδειξε όσο κανείς την παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου.

 

Με το βλέμμα στο 2018

Ο κ. Μαντάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο του νέου λιμένα Παραλίου Άστρους, ένα έργο για το οποίο έχει εγείρει το Δημόσιο αξιώσεις για αποζημιώσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ: «Το σημαντικότερο οικονομικό ζήτημα στον Δήμο μας, είναι το έργο της κατασκευής των λιμενικών υποδομών, ένα έργο που έχει απασχολήσει πολύ τον Τύπο και την κοινή γνώμη. Η διαδικασία που επιλέξαμε ως Δήμος για να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να πληρώσουμε πρόστιμο, ευδοκίμησε.

Εξασφαλίσαμε την έγκριση της αίτησης αναστολής κατά της Υπουργικής Απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα η συνολική απαίτηση του Δημοσίου να μειωθεί στα 300.000 ευρώ από τα 4 εκατ. ευρώ, ώσπου να εκδικαστεί η έφεση του Δήμου.

«Το νομικό οπλοστάσιο που έχουμε, είναι αρκετό για να κερδίσουμε την υπόθεση», εκτίμησε ο κ. Μαντάς.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας αναφέρθηκε στη νέα ενεργειακή πολιτική του Δήμου: «Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχουμε χαμηλά δημοτικά τέλη, τα πιο χαμηλά. Είναι ένα κομμάτι για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια τόσο για τους αιρετούς όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Έχουμε τρόπο να δημιουργούμε ένα θετικό ισοζύγιο. Το 2018 θα πρέπει ως Δήμος να κινηθούμε στην πολιτική της ενέργειας για την ανταποδοτικότητα. Η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας και η χρήση της θα μας απασχολήσει, καθώς μέσα στο 2017 έχει συνταχθεί η μελέτη για τη μείωση της κατανάλωσης και θα είμαστε από τους πρώτους Δήμους που θα εφαρμόσουν πολιτικές ενέργειας».

Άμεσης προτεραιότητας είναι δύο κατηγορίες παρεμβάσεων, επίσης, όπως οι τουριστικές περιοχές και ο σχεδιασμός τους. Στη συνέχεια, ο κ. Μαντάς ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2018 θα προωθηθούν οι μελέτες για τα λιμάνια του Αγίου Ανδρέα και του Ξηροπήγαδου.

Από τον σχεδιασμό του 2018 δεν θα μπορούσε να λείπει το πρόγραμμα LEADER, στο οποίο η δημοτική αρχή θα συμπεριλάβει εντός του 2018 την ολοκλήρωση ανάπλασης της πλατείας της Β' Εθνοσυνέλευσης του Άστρους και την οργάνωση των πολιτιστικών διαδρομών, την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Αγίου Ανδρέα και την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών, έργα που πρέπει να μπουν στο LEADER.

Κλείνοντας τον προγραμματισμό για το 2018, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στο νερό του Αναβάλου, λέγοντας: «Με χαμηλούς τόνους και με υψηλό αποτέλεσμα συνεχίζουμε την πολιτική μας. Οι φάκελοι έχουν ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια και στο υπουργείο. Οι επαφές μας είναι πάρα πολλές, γνωρίζουμε, από το 2012, ότι το έργο είναι πολύ ακριβό. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε, είναι ότι από τη μεριά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε και για πρώτη φορά έχουμε απτά αποτελέσματα».

Astros News - Arcadia Portal

 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αυτός έχει και κάνει ανασκόπηση. Οι δικοί μας στη Τρίπολη τί να πούν?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.