«Μαμά, δεν θέλω να πάω σχολείο…»

«Μαμά, δεν θέλω να πάω σχολείο…»

Σεπτέμβριος 09, 2017 - 17:42
2 σχόλια

Σεπτέμβρης ο μήνας έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και όλοι είναι σε εγρήγορση για την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Τσάντες, τετράδια, μολύβια έχουν την τιμητική τους για να αρχίσει η χρονιά καλά! Την τιμητική τους έχουν και οι γονείς ειδικά των μικρότερων μαθητών και όχι πάντα λόγω του ενθουσιασμού της αναμονής. Άγχος για το «αν η δασκάλα θα είναι καλή», φόβος για την απόδοση του παιδιού, ερωτήματα για το αν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οικονομικά είναι μερικά από τα θέματα που περνάνε από το μυαλό κάθε γονιού…

Μια γενική συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να είστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο εφικτό τρόπο και ανπροκύψει κάποιο άλλο θέμα στη συνέχεια, το αντιμετωπίζετε τότε! Κάνοντας υποθέσεις για το τι μπορεί να πάει στραβά, σκηνοθετώντας το χειρότερο σενάριο στο μυαλό σας, απλά δημιουργείτε ένα ακόμα πρόβλημα! 

Τι γίνεται όμως όταν το μικρό σας αγγελούδι αρνείται πεισματικά να πάει σχολείο (και εσείς είστε στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού);

Η άρνηση αυτή είτε πηγάζει από τη δυσκολία του παιδιού να αποχωριστεί γενικά το οικογενειακό περιβάλλον είτε λόγω κάποιου προβλήματος με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο στο σχολείο. Με υπομονή και σωστή στοχοθετημένη διαχείριση όλα λύνονται!

• ΜΗ ΜΑΝΤΕΥΕΤΕ: Ρωτήστε το μικρό σας γιατί επιμένει να μη θέλει να πάει σχολείο. Μπορεί να μην πάρετε κατευθείαν μια άμεση απάντηση, ωστόσο θα είναι μια καλή αρχή για διάλογο και για δημιουργία κλίματος εκμυστηρεύσεων. Δεν είστε δίπλα στο παιδί μόνο για να του λέτε πώς να σταματήσει να νιώθει κάπως. Είστε δίπλα του κυρίως για να ακούτε γιατί νιώθει έτσι.

• ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ με το σχολείο και τη δασκάλα: Το σχολείο είναι η μισή ζωή του παιδιού και άρα είναι πολύ πιθανόν εκεί να βρείτε και την αιτία της άρνησης, αλλά και κοινό τόπο συνεργασίας

• ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ δυσκολίες: Μπορεί να είναι η αιτία που το παιδί σας νιώθει άβολα στην τάξη και κυρίως μπορεί να είναι κάτι που λύνεται απλά με λίγο συντονισμό. Μην εθελοτυφλείτε και μη διαιωνίζετε προβλήματα. Δεν είστε ελλειμματικοί γονείς ούτε ανεπαρκείς δάσκαλοι αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία.

• ΜΙΛΗΣΤΕ και ενδιαφερθείτε: Πείτε στο παιδί σας θετικά λόγια για το σχολείο, αφηγηθείτε ενδεχομένως και τις δικές σας ωραίες εμπειρίες από τα σχολικά σας χρόνια. Ρωτήστε το τι του αρέσει περισσότερο, ποιο μάθημα και ενισχύστε τις τάσεις και τα ταλέντα του. Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων έτσι ώστε να έχετε ενεργό δράση στη σχολική ζωή του παιδιού σας.

• Ενισχύετε την ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ: Οι βαθμοί και η απόδοση θα έρθει ή δε θα έρθει όπως μπορεί να την είχατε φανταστεί. Η διαδρομή όμως και αυτά που θα πάρει από αυτή θα ακολουθούν μια ζωή!

Καλή νέα σχολική χρονιά λοιπόν με την ευχή όλοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ωραίων και διαφορετικών ανθρώπων που όταν γίνουν ενήλικες θα ακούν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και θα δακρύζουν με νοσταλγία….

Αφιερωμένο στην πρώτη μου δασκάλα, κυρία Μαρία

Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση

Ψυχολόγος MSc, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Ατομική και ομαδική συμβουλευτικη, συμβουλευτική γονέων,παιδιών-εφήβων  και θεραπεία ζεύγους. Χορήγηση WISC-III και Raven

Τηλέφωνο: 6944222423,τηλ./fax:2710233430

Δεληγιάννη 31(1ος  όροφος), Τρίπολη, 22131

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

2 Σχόλια

Καποιοι εξυπνακηδες γονεις ακυρωνουν τη δασκαλα μπροστα στα παιδια τους.. Εχουν κ αποψη για τη διδασκαλια. Αντε... γιατι εχει παραγινει το κακο. Η πορτα θα κλειδωνει κ θα παιρνετε τα παιδια σας στο τελος. Μην ερχεστε στα καγκελα. Αφηστε τα παιδια σας να αναπνευσουν επιτελους. Θα τα κανετε μωροχαυλα κ μαμακηδες στο τελος.

Έχεις δίκιο ότι καθένας πρέπει να έχει το ρόλο του. ..αλλά ο φόβος κακός σύμβουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.