«Μακαρίτης» ο ΦιλόΔημος...

«Μακαρίτης» ο ΦιλόΔημος...

Δεκέμβριος 01, 2019 - 20:24
0 σχόλια

Τη δήλωση του πρώην προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων παραθέτει ο Μαρίνος Ρουσιάς, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στι τελευταίες εκλογές και υπεύθυνος για την υλοποίηση του ΦιλόΔημου στην Αρκαδία, σχετικά με το τέλος του προγράμματος από το σημερινό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα προτρέπει τους δμάρχους της Αρκαδίας να μην επιτρέψουν στον «εγωισμό του υπουργείου» α τους στερήσει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλέιο. Ο κ. Ρουσιάς γράφει:

Σήμερα έχουμε τα τριήμερα του μακαρίτη του ΦιλόΔημου, μετά την πολιτική του δολοφονία από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο. Προσωπικά δε θα εκφραστώ ακόμη -αν και με καλύπτει σχετικά το άρθρο που ακολουθεί- γιατί γενικά δεν είναι καλό να αντιδράς "εν βρασμώ ψυχής".

Όμως, θα αναπαραγάγω τη δήλωση του πρώην Προέδρου του ΤΠΔ Κ. Βαρλαμίτη που απαντά στο έωλο και επονείδιστο επιχείρημα του επικίνδυνου για την αυτοδιοίκηση ΥΠΕΣ σχετικά με την ΕΤΕπ:

Αναφορικά με το θέμα της κατάργησης του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και την επίκληση λόγων έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων δηλώνω τα εξής:
Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος σύμφωνα με το ν. 4509/2017 αρχικού προϋπολογισμού 2 δις € αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής των Δήμων κυρίως της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις βασικών υποδομών. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Το κάθε δάνειο-πλαίσιο της ΕΤΕπ, που χρηματοδοτεί πακέτα έργων, ξεκινά με ένα συντηρητικό ύψος προϋπολογισμού, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την ωρίμανση αυτών των έργων και επεκτείνεται μέσω παρατάσεων και αυξήσεων της δανειακής σύμβασης.
Αυτή η διαδικασία για την συνέχιση και αύξηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι σε εξέλιξη αφού έχουν εκπληρωθεί οι όροι και προϋποθέσεις γι αυτό.

Επομένως, η δανειοδότηση της ΕΤΕπ θα αυξάνεται όσο τα έργα θα συμβασιοποιούνται και θα υλοποιούνται. Επομένως εξαρτάται από τους Δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί η χρηματοδότηση στο σύνολο του προγράμματος. Αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική και έχει συμβεί άλλωστε και με άλλο δάνειο που είχαν συνάψει διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για έργα του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στήθηκε με τέτοια ευελιξία ώστε κάθε φορά που απαιτούνται χρήματα για την υλοποίηση των έργων, αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα είτε από το ΠΔΕ είτε από την ΕΤΕπ είτε και από ίδιους πόρους του Ταμείου, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει, είτε και με συνδυασμό όλων των ανωτέρω. Αυτό επιτρέπει την γρήγορη ωρίμανση και υλοποίηση των έργων.

Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης
πρ. Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΥΓ δικό μου: Φίλοι Δήμαρχοι ο ΦιλόΔημος είναι το λιμάνι της αυτοδιοίκησης, μην επιτρέψετε ο εγωισμός του ΥΠΕΣ να σας το στερήσει.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.