Μαγούλιανα: Το ψηλότερο χωριό της Αρκαδίας, η ιστορία του και οι ομορφιές του (pics)

Μαγούλιανα: Το ψηλότερο χωριό της Αρκαδίας, η ιστορία του και οι ομορφιές του (pics)

Μάιος 28, 2018 - 11:19
0 σχόλια

Σε ένα ψηλό βουνό της Αρκαδίας στα 1.365 μέτρα ύψος βρίσκονται τα Μαγούλιανα Ένα γραφικό πανέμορφο χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου, ένα χωριό παραδεισένιο που μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά δεσπόζει αιώνες τώρα καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και το παρόν. Ένα παρόν που ανατρέχει σε συνήθειες και τρόπους ζωής μιας άλλης εποχής κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τότε που η ζωή ήταν μαγευτική οι άνθρωποι απλοί φιλικοί φιλόξενοι. Αυτά λοιπόν είναι τα Μαγούλιανα. Ένα καταπράσινο σχεδόν σμαραγδένιο χωριό που προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη συγκίνηση από την επαφή με την φύση λες και βλέπει κανείς ένα τοπίο αγνό γραφικό ανέπαφο απ' το χρόνο και την τεχνολογική εξέλιξη που σκοτώνει και αλλοιώνει την φύση.

Τα Μαγούλιανα βρίσκονται πλησίον του Αργυροκάστρου όπου παραθέριζαν οι Βιλαρδουίνοι. Ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας της Δημοτικής Ενότητας Βυτίνας και έχει 117 κατοίκους (2011). Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Η Σκλάβα και η Κυρά των Μαγουλιανών

Σύμφωνα με διάφορες πηγές το χωριό ιδρύθηκε μεταξύ 1530 και 1600 μ.Χ από πέντε οικισμους, Άγιος Αθανάσιος (Κάστρο), Άγιος Κωνσταντίνος (Λειβάδι), Άγιος Ιωάννης (Καμπέας), το Πετροβούνι και το Μεγίστου ή Κατσίποδας, με σκοπό να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Λαλαιών Τούρκων. Η ονομασία προέρχεται πιθανότατα από την σλαβική λέξη Magila, που σημαίνει λόφος-ύψωμα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στο χωριό κατοικούσε μια νεαρή κοπέλα με το όνομα Σκλάβα, που, αψηφώντας τον κίνδυνο από τις επιδρομές των Τούρκων, μετέβη στην πηγή της Αγια-Λεούσας όπου όμως την άρπαξαν οι Αλβανοί. Όταν την ανέβασαν στο άλογο, αυτή, όπως λέγεται, το χτύπησε και εξαφανίστηκε. Ο βηματισμός ήταν τόσο δυνατός, που το αχνάρι αποτυπώθηκε πάνω σε έναν βράχο και έτσι η περιοχή πήρε το όνομα «Σκλάβας Αχνάρι». Κοντά σ΄αυτό το σημείο, η φύση έχει σμιλέψει έναν ενδιαφέροντα γεωλογικό σχηματισμό, για τον οποίον οι παλαιότεροι έλεγαν ότι πρόκειται για την πετρωμένη Κυρά των Μαγουλιανών, η οποία πέτρωσε εκεί προσευχόμενη στον Θεό να τη σώσει από τους Τούρκους.

Το 1927 μετονομάστηκε σε Αργυρόκαστρο όπως και πολλά χωριά εκείνη την περίοδο που είχαν σλαβικά ή λατινικά ονόματα, σύντομα όμως το όνομα αυτό εξέπεσε λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Τα Μαγούλιανα αποτέλεσαν έδρα του δήμου Μυλάοντος ως το 1912 όταν και καταργήθηκαν οι δήμοι. Σπουδαία ήταν η συνεισφορά του χωριόυ στην επανάσταση του 1821. Πατρίδα του Φώτιου Χρυσανθόπουλου (Φωτάκου) Α' υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων πολλών οπλαρχηγών.

Εκκλησιες

Κοίμηση της Θεοτόκου

Ο ναός είναι προσιτός από τον κεντρικό δρόμο οδικώς με παράκαμψη αριστερά στην είσοδο του χωριού.Εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1840 και μπορεί να θαυμάσει κανείς το μοναδικό καρυδένιο τέμπλο, από ενιαίους κορμούς καρυδιάς και όχι επιμέρους προσθήκες.
Το τέμπλο διατηρεί μέχρι σήμερα την μοναδικότητα του, αποτελεί έργο απαράμιλλης τελειότητας και αφήνει πάντα άναυδο τον επισκέπτη φορτίζοντάς τον με δέος της θρησκευτικότητας που αποπνέει και με εθνική περηφάνια για τους “άγνωστους”και διάσπαρτους στον Ελλαδικό χώρο θησαυρούς του Έθνους μας.

 

Άγιος Δημήτριος

agios dimitrisΔιασχίζοντας τα πανέμορφα δρομάκια του χωριού μπορεί να φτάσει κανένας στην εκκλησία του Άγίου Δημητρίου η οποία βρίσκεται στην μέση του χωριού.
Η εκκλησία ξανακτίστηκε στα 1835 γιατί είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες Αγίων αλλά και το καμπαναριό, που μαζί με αυτό της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελούν πραγματικά στολίδια για το χωριό και όχι μόνο. Έχει ανακυρηχθεί διατηρητέρο μνημείο το 1989.

 

Ιωάννης ο Προδρόμος

ag_ioannisΗ εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και έχει το ρυθμό της Βασιλικής, γιορτάζει στις 29 Αυγούστου την Αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου.
Κτίστηκε τις αρχές του 18ου αιώνα και έχει πλέον θαυμάσιες αγιογραφίες που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από την αγιογράφο Νότα Κόλλια με την βοήθεια των Μαγουλιανιτων και με μπροστάρη τον ιερέα του χωριού Θεόδωρο Κονδύλη.

 

 

 

trail

Τα Μαγούλιανα, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπείρία επαφής με την φύση.
Ένα συνεχώς επεκτηνόμενο δίκτυο μονοπατιών παρέχει τη δυνατότητα γνωριμίας με αρκετά μέρη της Μαγουλιανίοτικής γής.

Οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με λευκά ταμπελάκια και κάποιες φορές επικοινωνεί με τμημα του menalontrail.

Μπορειτε να πλοηγηθήται στα μονοπάτια μέσα από την εφαρμογη Viewranger την οποία χρησιμοποιούν πάνω από ένα εκατομύριο χρήστες. Σκανάροντας την παρακάτω εικόνα (QR Code) θα ανοίξει ο σύνδεσμός με τις τρεις διαδρομές.

Διαδρομή Α:

Μαγούλιανα-Ζερβού-Ελά-Σανατόριο-Κορφοξυλιά-Πάνω Αλώνια-Μαγούλιανα

Πληροφορίες της διαδρομής

Διαδρομή Β:

Μαγούλιανα-Αργυρόκαστρο-Μαγούλιανα

Πληροφορίες της διαδρομής

Διαδρομή Γ:

Μαγούλιανα-Στρατελίτσα-Καμάρι-Μαγούλιανα

Πληροφορίες της διαδρομής

Προσωπικότητες που ανέδειξαν τα Μαγούλιανα:

Φώτιος Χρυσανθόπουλος (Φωτάκος), Α' υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ηλίας Μαριολόπουλος, φυσικός-μετεωρολόγος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Γόντικας, βουλευτής, υπουργός
Δημήτριος Γόντικας, βουλευτής, πρόεδρος βουλής
Αναγνώστης Παπαγιαννακόπουλος, αγωνιστής 1821
Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος, αγωνιστής 1821
Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, αγωνιστής 1821
Λιάκος Κοσμόπουλος, αγωνιστής 1821

(ΠΗΓΕΣ: magouliana.gr, el.wikipedia.org)

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.