Μαγούλιανα: Άντε τώρα να καθαρίσεις με τα σκουπίδια...

Μαγούλιανα: Άντε τώρα να καθαρίσεις με τα σκουπίδια...

Απρίλιος 21, 2017 - 10:45
0 σχόλια

Εδώ και έξι μήνες έχει να περάσει η σκουπιδιάρα από τα Μαγούλιανα

Τα σκουπίδια μας δεν μπορούμε πλέον να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Τα χιόνια που έλιωσαν, έφεραν στην επιφάνεια τους σωρούς των απορριμμάτων που παραμένουν αμάζευτα εδώ και έξι μήνες. Σωστά διαβάσατε. Εδώ και μισό χρόνο έχουν να μαζευτούν τα σκουπίδια από τα Μαγούλιανα και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι ούτε φήμη, ούτε συκοφαντία, ούτε λάσπη. Την Τρίτη 14 Μαρτίου μετά από το σχετικό αίτημα του Δήμου Γορτυνίας και έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης κήρυξε τη Γορτυνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τώρα, και να θες να κρατήσεις τη μύτη σου κλειστή, δεν μπορείς. Το ζήτημα των σκουπιδιών βρωμάει από όπου κι αν το πιάσεις. Δεν ξεχείλισαν μόνο οι κάδοι σκουπιδιών, μαζί τους ξεχείλισε ο θυμός και η οργή του κόσμου.

Το ότι η Γορτυνία κηρύχθηκε σε «έκτακτη ανάγκη» δε σημαίνει κάτι. Όσοι ελπίζουν ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε προσωρινές λύσεις ανακούφισης του πληθυσμού, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από τη εκεί που τα αφήσαμε τη τελευταία φορά που γράψαμε για τα σκουπίδια («Απέραντος… σκουπιδότοπος η Γορτυνία» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας μας στο προηγούμενο τεύχος):

_ Μπροστά στο αδιέξοδο, την Κυριακή 5 Μαρτίου, η δημοτική αρχή προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση, στην Δημητσάνα.

_Την Τρίτη 14 Μαρτίου ο περιφερειάρχης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Γορτυνία «λόγω επικίνδυνης ρύπανσης από τα συσσωρευμένα απορρίμματα με κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

_Αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή έως τις 14 Ιουνίου 2017, θα αναζητηθεί ανάδοχος για την περισυλλογή και μεταφορά των σωρών σκουπιδιών σε νόμιμα χωροθετημένο μέρος. Η λέξη «νόμιμα» τα λέει όλα. Οι χωματερές στην περιοχή μας λειτουργούσαν παράνομα και έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και χρόνια.

Οι αρμόδιοι γνώριζαν το θέμα, κι ας μη ομολογούν ακόμη μια αποτυχία τους.

Η δημοτική αρχή όπου βρεθεί και όπου σταθεί επιμένει ότι για το θέμα των σκουπιδιών έκανε τα πάντα (!)και πετάει το μπαλάκι στην Περιφέρεια.

Η γνώριμη ταχτική. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φταίνε η Περιφέρεια και η κυβέρνηση που δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.

Η Περιφέρεια με την σειρά της επιρρίπτει τις ευθύνες σε μικροσυμφέροντα και αγκυλώσεις που προβάλουν ορισμένοι, αλλά και σε ολιγωρία της κυβέρνησης.

Εδώ παίρνει τη σκυτάλη αρκάς βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Όπως ενημερωνόμαστε από τοπικό σάιτ, ο βουλευτής φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι: δεν ανταποκρίνεται στη σύσταση διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, στην ανακύκλωση και προσωρινή διαχείριση.

Κάποιοι προσδοκούν ότι τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει έστω σε προσωρινές λύσεις ανακούφισης του πληθυσμού. Δηλαδή θα προχωρήσει στη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την διαχείριση – διαλογή – μεταφορά - καθαρισμό εκτιμώμενου κόστους 59.000 ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό ουσιαστική και μόνιμη λύση δεν πρόκειται να δοθεί άμεσα όσο οι τοπικοί άρχοντες κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και ολιγωρούν. Για το θέμα των σκουπιδιών δε φταίει ο Χατζηπετρής.

_ Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Για τις εικόνες ντροπής με ρέματα και κάδους υπερχειλισμένους από σκουπίδια έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης.

Η εφημερίδα μας παρακολουθούσε και παρακολουθεί ανελλιπώς το θέμα που προέκυψε λόγω αδυναμίας αποκομιδής απορριμμάτων από τη δήμο Γορτυνίας. Και ας κατηγορηθήκαμε ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά.

Δε μας ανησυχεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας να καταθέσει αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Δήμου. Περισσότερο μας προβληματίζουν:

_ η αδυναμία της δημοτικής αρχής να προστατεύσει την υγεία των δημοτών, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και

_το ποιος θα κληθεί τελικά να πληρώνει τη σκουπιδιάρα.

Από την εφημερίδα "Τα Μαγούλιανα"

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.