Ας… μαγειρέψουμε σύγκλινο

Ας… μαγειρέψουμε σύγκλινο

Νοέμβριος 28, 2014 - 18:16
0 σχόλια

Το Arcadia Portal με τη στήλη "Ας μαγειρέψουμε" θα σας παρουσιάζει κάθε φορά μία συνταγή για φαγητό ή για γλυκό. Μία στήλη με νόστιμες συνταγές για τις νοικοκυρές και όχι μόνο.

Η σημερινή μας συνταγή

Σύγκλινο

Υλικά:

-10 κιλά χοιρινό παστό

-4 φλιτζάνια λάδι

-8 πορτοκάλια ξινά

-αλάτι χοντρό

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε λωρίδες μήκους 50 εκατοστών και φάρδους 8 εκατοστών, το πλένουμε και το χαράζουμε σε μερίδες. Το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε για 5-6 ημέρες σε μία φαρδιά λεκάνη, σκαφίδι. Κατά διαστήματα γυρίζουμε το κρέας για να αλατιστεί καλά.

Στη συνέχεια ξεκινάμε τη διαδικασία του καπνίσματος. Κρεμάμε τα κομμάτια στον κρεμανταλά, ένα είδος κρεμάστρας, και τα καπνίζουμε σε σιγανή φωτιά. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες, ημέρες για να ετοιμαστεί. Είναι έτοιμο όταν το κρέας γίνει ροδαλό. Κατά τη διάρκεια του καπνίσματος ρίχνουμε στη φωτιά κλαριά από φασκόμηλο ή σκίνο για να δώσουν στο κρέας άρωμα.

Πλένουμε το καπνισμένο κρέας με χλιαρό νερό. Σε μεγάλο σκεύος βάζουμε το κρέας με λίγο νερό και λάδι να βράσει. Σε ορισμένες περιοχές συνηθίζουν να ρίχνουν και κρασί βαρελίσιο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και γυρίζουμε το κρέας που και που. Παράλληλα κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, τα στύβουμε με τα χέρια για να φύγει ο πολύς χυμός και τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.. Το αφήνουμε στο αλάτι για 3-4 ώρες και όταν το κρέας βράσει ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια για 1 λεπτό. Προσοχή το πορτοκάλι πρέπει να μείνει πολύ λίγο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πικρίσει το κρέας.

Αφαιρούμε τα πορτοκάλια από το κρέας και όταν το κρέας κρυώσει το βάζουμε σε πήλινα σκεύη ή γυάλινα για να το φυλάξουμε. Αφού τοποθετήσουμε τα κομμάτια σε σκεύη τα σκεπάζουμε με το λάδι που έχει μείνει από το βράσιμο. Αυτό στη διάρκεια του χειμώνα πήζει, γιατί έχει το λίπος του κρέατος. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε φρέσκο λάδι αντί γι’ αυτό για να είναι το παστό πιο ελαφρύ.

Χορηγός στήλης Τσικάκης Γιαννόπουλος

Λεωφόρος ΟΗΕ 24, ΤΡΙΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: 2710235177

 

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.