Λυσίκατος: Το Μελιτζάzz είναι μια πολύχρωμη συνάντηση πολιτισμών

Λυσίκατος: Το Μελιτζάzz είναι μια πολύχρωμη συνάντηση πολιτισμών

Ιούλιος 15, 2018 - 11:32
0 σχόλια

Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κάνει έναν απολογισμό του επιτυχημένου φεστιβάλ και μιλά για το αύριο του Δήμου

Όλοι όσοι βρέθηκαν στο Λεωνίδιο την Παρασκευή 6 Ιουλίου έγιναν μέρος μιας αλυσίδας πολιτισμού, θα λέγαμε, καθώς πιάστηκαν χέρι-χέρι στον μεγαλύτερο τσακώνικο χορό που έχει γίνει ως σήμερα, στο πλαίσιο του Μελιτζάzz 2018. Ενός φεστιβάλ που εδώ και δεκατρία χρόνια παντρεύει την παράδοση με το σήμερα, τον χορό με τη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, τη μουσική με την υπέροχη φύση της Νότιας Κυνουρίας και αφήνει την πιο αρωματική και πολύχρωμη γεύση στον ουρανίσκο κάθε επισκέπτη.

Εφέτος, η διοργάνωση του μεγαλύτερου τσακώνικου χορού με στόχο το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες (δείτε ΕΔΩ) ήταν το «κέντρο βάρους» του φεστιβάλ: Χίλιοι τριακόσιοι χορευτές κάθε ηλικίας και κάθε... επιπέδου δημιούργησαν μια αλυσίδα πολιτισμού που ξεκινά από την πλούσια, αρχαία, δωρική, τσακώνικη παράδοση και φθάνει ως το σήμερα. Το Λεωνίδιο είναι το μέρος όπου η παράδοση δεν «παίζει κρυφτό» με κάθε τι σύγχρονο και μοντέρνο. Αντιθέτως, συμπορεύεται μαζί του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κυνουρίας.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον δήμαρχο της Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπο Λυσίκατο, από τον οποίο ζητήσαμε έναν απολογισμό του εφετινού υπερεπιτυχημένου Μελιτζάzz:

 

- Κύριε δήμαρχε, 1.302 χορευτές συνολικά, σχημάτισαν τον μεγαλύτερο τσακώνικο χορό στην ιστορία, πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα μεγάλο πολιτιστικό ρεκόρ. Η προσπάθεια αποτελεί, τελικά, ρεκόρ Γκίνες;

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που η άυλη  πολιτιστική μας κληρονομία αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη ενός τόσο ιδιαίτερου και φιλόδοξου στόχου, μιας θέσεως στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Guinness! Στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Μελιτζάzz πάνω από 1.300 άτομα πιάστηκαν χέρι χέρι για να χορέψουν τον «μακρύτερο τσακώνικο χορό στην ιστορία» – τον «δικό νάμου χορέ» . Εφτά χορευτικοί σύλλογοι, παιδιά αγκαλιά με γονείς, έμπειροι ντόπιοι και ενθουσιώδεις επισκέπτες, συγχρονίστηκαν σε μια θεαματική, ατελείωτη πομπή σχηματίζοντας μαιάνδρους και έλικες στα στενά, γραφικά σοκάκια και στις πλατείες της αρκαδικής πόλης. Η απόφαση του βιβλίου των ρεκόρ αναμένεται να τεκμηριωθεί αργότερα, ωστόσο η συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων απέδειξε αδιαμφισβήτητα, ότι η παράδοσή μας μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη Αλυσίδα Αξίας, όπως αυτή που σχηματίστηκε από τον Τσακώνικο Χορό την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018!»

 

- Το φεστιβάλ Μελιτζάzz απέδειξε και πέρυσι και εφέτος ότι έχει καταξιωθεί στον ελληνικό φεστιβαλικό χάρτη. Πόσο εκτιμάτε ότι η επιτυχία του έχει επηρεάσει την οικονομική ζωή του τόπου; 

«Εδώ και δεκατρία χρόνια, το Φεστιβάλ Μελιτζάzz, αποδεικνύει περίτρανα ότι  η παράδοση συναντά τον μοντερνισμό και το Λεωνίδιο μεταμορφώνεται σε μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνάντηση πολιτισμών, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική και τη διεθνή γαστρονομία.

»Τα οικονομικά οφέλη για την  ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας είναι ορατά. Άμεσα οικονομικά οφέλη έχουν οι επαγγελματίες, που διατηρούν καταστήματα εντός  του οικισμού του Λεωνιδίου καθώς και οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής και τουριστικά καταλύματα. Έμμεσα οικονομικά οφέλη έχουν οι λοιποί  επιχειρηματίες,  που δεν δραστηριοποιούνται σε συναφής προαναφερθείσα δραστηριότητα  καθώς και η  τοπική κοινωνία με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της τόνωσης του πολιτιστικού πνεύματος και της εξωστρέφειας.

»Με τον τρόπο αυτό, ένα πολιτιστικό Φεστιβάλ, όπως το Μελιτζάzz συνδέεται άμεσα με τις προτεραιότητες, τις  αναπτυξιακές ανάγκες καθώς και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός  τόπου, που αφού αξιοποιηθούν κατάλληλα προσφέρουν  τη δυνατότητα ευρείας και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας  και οικονομικής αποδοτικότητας  για το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας.»

 

- Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, όπως αυτή με τον μεγαλύτερο τσακώνικο χορό, για την ανάδειξη της ιδιαίτερης τσακώνικης κληρονομιάς; 

 

«Με το υπέροχο τρίπτυχο μουσικής, χορού και γαστρονομίας, με μια χαρούμενη γιορτή που έφερε κοντά νέους και ηλικιωμένους, αλλά πάνω απ’ όλα με ένα σπάνιο πάντρεμα σεβασμού στην πλούσια παράδοση ενός τόπου και εξωστρέφειας προς κάθε τι μοντέρνο, η Τσακωνιά γιορτάζει, προβάλλοντας την ιδιαίτερη κληρονομιά της,  την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά τα στοιχεία εξασφαλίζουν  πως και του χρόνου πάλι, ο επισκέπτης θα ακολουθήσει τον φιδωτό, παραθαλάσσιο δρόμο της Νότιας Αρκαδίας, ανυπόμονος να ανακαλύψει τι τον περιμένει στο τέλος του λαβυρίνθου.»

Νότια Κυνουρία, όμως, δεν είναι μόνο το Λεωνίδιο και φεστιβάλ δεν είναι μόνο το Μελιζάzz. Τέλος Ιουλίου έρχεται το ΠαραΤυρό, το μικρότερο αδελφάκι, θα μπορούσαμε να πούμε, του Μελιτζάzz. Από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου στον Τυρό Αρκαδίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα τετραήμερο γεμάτο συναυλίες, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, εκθέσεις και μαθήματα κατάδυσης. Το φεστιβάλ ΠαραΤυρό-Open art experience ήταν, μάλιστα, μεταξύ των πιο επιτυχημένων events του 2017.

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.