Λύση για τα απορρίμματα «χθες» (vid)

Λύση για τα απορρίμματα «χθες» (vid)

Φεβρουάριος 09, 2016 - 12:17
5 σχόλια

Διάσπαρτες είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πολλές από αυτές λειτουργούν παράνομα και χωρίς καμία άδεια. Τόνοι απορριμμάτων στοιβάζονται σε χωράφια τα οποία είτε είναι κρυμμένα μέσα στα δάση, είτε είναι κρυμμένα σε χαράδρες, είτε είναι ακόμα πιο προκλητικά φανερά, ελάχιστα μόλις μέτρα από κατοικημένες περιοχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «βρώμικη» στην Ευρώπη. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και δυστυχώς υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οι δύο ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ στην περιοχή της Τρίπολης είναι δύο της Αγίας Τριάδας, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια της Τρίπολης και «φιλοξενεί» χιλιάδες τόνους απορριμμάτων να σαπίζουν, και η άλλη στην περιοχή του Αγίου Βλάση η οποία έχει περίπου 10.000 τόνους απορριμμάτων. Όταν τα απορρίμματα αποθηκεύονται προσωρινά σε αυτούς τους χώρους, τότε έρχονται τα πρόστιμα τα οποία δυστυχώς για τους πολίτες είναι υπέρογκα. Οι αρμόδιες εκλεκτικές υπηρεσίες επιβάλλουν τα πρόστιμα και οι δημότες καλούν να πληρώσουν την απραξία όλων αυτών των χρόνων σε ό,τι έχει να κάνει με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι Δήμοι έχουν επαναπαυτεί στο να ρίχνουν τα απορρίμματα σε ανεξέλικτες χωματερές, καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούν να κάνουν, ή δεν έχουν  προσπαθήσει σε αρκετές περιπτώσεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παράλληλα με το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, «τρέχει» και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια. Η αποκατάσταση σημαίνει ότι ο χώρος στον οποίον υπήρχαν χωματερές δεν εναποτίθενται πλέον απορρίμματα και ότι ο χώρος καθαρίζεται και τα απορρίμματα απομακρύνονται. Όπως ανέφερε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ήδη έχουν αποκατασταθεί 12 ΧΑΔΑ στην Αργολίδα και ένας ΧΑΔΑ στην Κορινθία. Σε λίγο ξεκινά η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ σε  Αρκαδία, Μεσσηνία και  Λακωνία.

Μέσα σε 15 μέρες θα υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το φάσμα των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας.

Ο κ. Τατούλης είπε ότι η αποκατάσταση αυτή γίνεται για να σταματήσουν τα πρόστιμα τα οποία ήταν «αδυσώπητα».

Επίσης μίλησε για την αποκατάσταση του Πλατώματος και για τη μελέτη οποία έχει γίνει και έχει στοιχίσει 2 εκατ. ευρώ τη στιγμή που προηγουμένη μελέτη έκαναν λόγο για πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, προχωρεί και η αποκατάσταση της χωματερή του ΧΑΔΑ Αφυσσού.

Ο περιφερειάρχης κλείνει της χωματερές και της αποκαθιστά, προκειμένου να σταματήσουν τα πρόστιμα. Οι δήμαρχοι σε ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν θα έχουν χώρους να πετούν τα  απορρίμματα και είτε θα τα αφήνουν στους δρόμους είτε θα δημιουργούν νέες χωματερές και άρα νέες μολύνσεις που θα επισύρουν νέα πρόστιμα. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι λύσεις είναι δύο: είτε οι Δήμοι ξεκινούν τη διαχείριση «χθες» και γίνεται ένας νέος ΠΕΣΔΑ και ακολουθούν το μονοπάτι του Εθνικού Σχεδιασμού είπε υπογράφεται η σύμβαση της Περιφέρειας και ξεκινά το έργο της για την ολοκληρωμένη διαχείριση. 

Τα «ψέματα» έχουν τελειώσει προ πολλού, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες. Ο κίνδυνος τα απορρίμματα να μείνουν στους δρόμους και να μην γίνεται συγκομιδή είναι ορατός. Ο κλοιός σφίγγει, οι αρμόδιοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και της αυτοδιοίκησης πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, οι πολίτες της Περιφέρειας δεν θα ανεχτούν εικόνες ντροπής με τόνους απορριμμάτων να τους «απειλούν» για ακόμα μία φορά. Οι συζητήσεις πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα, οι θεωρίες δεν φέρνουν αποτελέσματα, άμεσες υλοποιήσιμες πράξεις χρειάζονται χωρίς καμία καθυστέρηση.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Προχωρά η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ


5 Σχόλια

H φωτογραφία είναι από την κινητοποίηση με το γελοίο σύνθημα: Εξω τα σκουπίδια από την Αρκαδία

Ρε Προβοκάτορα, απ'όλα τα παραπάνω, το πανό των παιδιών σε πείραξε? Άσε, που δεν εννοεί αυτό, που κατάλαβες, εσύ, αλλά να δοθεί λύσει να μην είναι γεμάτη η Αρκαδία σκουπίδια. Δε λέει στείλτε τα αλλού. Όλο Εξυπνάδες...

Κυρία Καστραντά με όλο το θάρρος, το συμπέρασμα σας είναι εντελώς λανθασμένο. Το δίλημμα που προτείνεται δεν έρχεται μόνο του αλλά φέρει με την κάθε επιλογή και κάποιες συνέπεις. Η επιλογή της διαχείρισης από τους δήμους, είναι λιγότερο δαπανηρή, είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού προυποθέτει διαλογή στη πηγή, είναι ευνοική για τον δημότη αφού το κομποστ μπορεί να το χρησιμοποιεί δωρεάν στις καλλιέργειες του ενώ τα ανακυκλώσιμα προσφέρουν έσοδα στο δήμο του. Η λύση περιφέρειας είναι μία λύση που μας εγκλωβίζει για 28 χρόνια σύμμικτα απορρίμματα και δεν προσφέρει τίποτα στο δημότη.

13:32 Ε όχι και γελοίο το σύνθημα! Αντιθέτως, πολύ εύστοχο το βρίσκω. Να φύγουν τα σκουπίδια που μας διοικούν...μαζί με τους υποκινητές της "κινητοποίησης" βεβαίως.

O Tατούλης κλείνει λέει τους ΧΑΔΑ. Εχει να προτείνει όμως μία λύση που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια? Περιμένουμε ένα διαγωνισμό εδώ και 5 χρόνια και μάλλον απ' οτι φαίνεται τώρα τινάζεται στον αέρα. Γιατί τόση καθυστέρηση , ποια συμφέροντα υπηρετεί ο Περιφερειάρχης?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.