Λυδία λιθάρι

Λυδία λιθάρι

Αύγουστος 20, 2018 - 20:32
1 σχόλια

Φαντάζομαι, αν περιέλουζαν με κάποιου είδους λάδι την περίφημη Μόνα Λίζα στο Λούβρο δύο γυναίκες -παλαβές;, ακτιβίστριες;, ο Θεός να σε φυλάει;- ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού θα έκανε λόγο για βανδαλισμό, αφού βανδαλισμός είναι κάθε πράξη που βεβηλώνει, μολύνει, ίσως ακόμα καταστρέφει ένα έργο τέχνης ή μια αρχαιότητα.

Στην Ελλάδα, όμως, η υπουργός μας του Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, όταν αποκαλύφθηκε ότι δύο γυναίκες στα μουλωχτά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα άπλωναν λαδάκι σε διάφορα εκθέματα, σχολίασε: «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες, οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό. Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε… δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε».

Τι θα συνιστούσε βανδαλισμό για την κυρία υπουργό; Αυτό που έκανε ο ISIS στην Παλμύρα; Και τι εννοεί «υπήρχαν 20 φύλακες, ποιος ξέρει τι έγινε...». Δεν ξέρει τι γίνεται όταν είκοσι φύλακες ΔΕΝ βλέπουν δύο «κυρίες» που λαδώνουν εκθέματα σε ένα μουσείο

Είναι απλό: Ανά τέσσερις είχαν κάνει καρέ και έπαιζαν κουμ-καν!

Ε, τι να πεις τώρα όταν ολόκληρη υπουργός Πολιτισμού δεν καταλαβαίνει πώς και ΔΕΝ έγιναν αντιληπτές οι «κυρίες που άπλωναν κάποιο λάδι»!

Για να μην ξεχνάμε τα ελληνικά μας: Βανδαλισμός σημαίνει «σκόπιμη πρόκληση φθοράς καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, αγαλμάτων, αρχιτεκτονημάτων». Οι δύο κυρίες που λάδωναν εκθέματα σαν να ήταν νονές σε βάπτιση είχαν έναν σκοπό: να προκαλέσουν φθορά. Οι ζημιές δεν ήταν σοβαρές, αποκαταστάθηκαν, είπε η υπουργός, πλην ενός κοπτικού σταυρού του 6ου αιώνα που θα αργήσει να «αναρρώσει».

Σύμφωνοι. Δεν ήταν, όμως, βανδαλισμός;

Η κυρία Κονιόρδου γνωρίζει ελληνικά, αν μη τι άλλο. Προσωπικά, την θεωρούσα θαρραλέα και έξυπνη γυναίκα. Έχει μια αξιοζήλευτη καριέρα πίσω της. Έχει δοκιμαστεί στη λυδία λίθο του θεάτρου και έχει αφήσει ένα χρυσό αποτύπωμα.

Όταν, όμως, ελέω της καρέκλας της υπουργικής προσπαθεί να αλλάξει το νόημα των λέξεων, όταν δεν έχει το θάρρος να πει «ναι, την πατήσαμε, ναι, έγινε βανδαλισμός» δεν διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους κατέχοντες σήμερα και στο παρελθόν υπουργικούς θώκους που κάνουν το άσπρο μαύρο και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας καθημερινά.

Λυδία λιθάρι.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: αν υπήρχε ένα ίχνος πιθανότητας επιστροφής γλυπτών από Λονδίνο, εξέλιπε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.