Τατούλης

Λυμπεροπούλου: Η απάντηση στα ευρωπαϊκά αδιέξοδα, θα είναι πράσινη

Λυμπεροπούλου: Η απάντηση στα ευρωπαϊκά αδιέξοδα, θα είναι πράσινη

Μάιος 22, 2014 - 14:05

Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι κρισιμότερες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα μας στην χρεοκοπία, προέκριναν και για την υπόλοιπη Ευρώπη την συνταγή της τρόικας, που αύξησε δραματικά το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρές και τις ασθενέστερες οικονομίες. Καμία ωστόσο χώρα της Ευρώπης δεν έχει προοπτική μόνη της ενάντια σε μεγαθήρια όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ.

Εκτιμώντας τις αντιφατικές πολιτικές μέσα στην Ε.Ε. διαπιστώνουμε μια  Ευρώπη σε αποπροσανατολισμό, που πλέον έχει δώσει έμφαση στο οικονομικό στοιχείο, παραβλέποντας κοινωνία και περιβάλλον. Σήμερα η Ευρώπη στηρίζεται στην εκμετάλλευση, ενώ η θέση του ατόμου έχει υποβιβαστεί σε στατιστικές και δείκτες κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με την ύφεση και είναι η άλλη όψη της σύνθλιψης των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων, και της επίθεσης στο περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα και στην Ελλάδα.  Η σημερινή πολιτική της Κομισιόν και των κυβερνήσεων, ροκανίζει τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης, αποξενώνοντας τους πολίτες της και στρέφοντας τις μισές ευρωπαϊκές κοινωνίες εναντίον των άλλων μισών. Το ευρωπαϊκό όραμα των προηγούμενων δεκαετιών θόλωσε και ενισχύθηκαν οι εθνικισμοί.

η Ευρώπη που θέλουμε, είναι αυτή που δεν θα επενδύει σε μονοπωλιακές πρακτικές. Μια Ευρώπη με προτεραιότητα στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, με την  συμμετοχική δημοκρατία να επανεξετάζεται και  εμάς τους  πολίτες να πρέπει να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα. Οι  λύσεις πρέπει να στηριχτούν στη κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σήμερα, χρειάζεται τομή στη σκέψη των Ευρωπαίων πολιτών, ώστε να υπάρξει μια πραγματική Ευρώπη. Ακριβώς επειδή μας ενδιαφέρει η Ευρώπη, γι' αυτό πρέπει να την αλλάξουμε, να προωθήσουμε την κοινωνική και οικονομική ενοποίηση, να ενισχύσουμε την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα και να ενδυναμώσουμε την συμμετοχική δημοκρατία.

Η Ευρώπη αλλάζει με πολιτικές θέσεις και πράξεις. Επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ρόλο ρυθμιστή των πολυεθνικών,  χρειάζονται υπερεθνικοί θεσμοί ώστε να καταπολεμηθούν. Ο δρόμος για μια Ευρώπη που θέλουν οι λαοί, είναι μακρύς και δύσκολος.  Η κρίση στην Ευρώπη έχει πολλές διαστάσεις. Μια από αυτές είναι ότι αμφισβητηθήκαν οι δημοκρατικές μας κατακτήσεις. Οι πολίτες αισθάνονται όλο και πιο ανίσχυροι και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και τις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις καθώς μη εκλεγμένα όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κερδίζουν δύναμη. Εξαιτίας αυτού, η διακριτική δημοκρατία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση το Μάιο του 2014 όταν θα εκλεγεί το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέμε  Όχι στην αποχή, εάν η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές πέσει κάτω από το 43% των ψηφοφόρων όπως έγινε το 2009, η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και μειωμένης εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι πράσινοι θέλουν να αναδείξουν  ότι η ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να είναι διαφορετική: συμμετοχική, διαδραστική, δημοκρατική. Είναι έντονη η πεποίθηση, ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλο δρόμο από την αλλαγή και την ανατροπή των τωρινών πολιτικών, που την οδηγούν σε αδιέξοδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως μέλος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Ευρωπαϊκά Πράσινα κόμματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις χώρες τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξ αρχής τοποθετήθηκαν ενάντια στο μνημόνιο κι εκεί προσανατολίζουν τις δράσεις τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη τώρα, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες. Η σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή μας. Οικολόγοι Πράσινοι έχουν άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για τη χώρα και την Ευρώπη. Πρέπει να αναφερθούμε στο έργο της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και την πρόσφατη επιτυχία τους για την λογοδοσία της τρόικας σχετικά με τις συνέπειες των πολιτικών της στην οικονομία και την κοινωνία. Επίσης στις μάχες που έδωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο σε μείζονα θέματα, όπως το ζήτημα των σπόρων και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Οι πράσινοι ασκούν  κριτική για το τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δομές της διαχειρίζονται το ελληνικό χρέος και τονίζουν την ανάγκη ενός πολυετούς προγράμματος μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα για την ουσιαστική και πράσινη μεταστροφή της οικονομικής δομής της χώρας. Στην αγροτική πολιτική, στις μάχες ενάντια στην εισβολή των αμερικάνικων τροφίμων, στις μάχες ενάντια στις πολιτικές της Μέρκελ, η παρουσία των πράσινων ήταν καθοριστική.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με τους Ευρωπαίους Πράσινους ήμασταν αυτή την κρίσιμη πενταετία παρόντες στις μάχες, στα κινήματα και στο ευρωκοινοβούλιο. Πρώτοι εισηγηθήκαμε μία διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης με το ευρωομόλογο, είμαστε πλάι στον Έλληνα αγρότη κόντρα στις αμερικανικές πολυεθνικές. Εισηγούμαστε μία ρεαλιστική στροφή της οικονομίας με χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας.

Στο όνομα της συλλογικής ευθύνης, της  κοινής υποχρέωσης και επείγουσας ανάγκης να υπερασπίσουμε το φορέα της πολιτικής οικολογίας, το έργο μας στη δοκιμαζόμενη κοινωνία και το ευρωκοινοβούλιο, επιβεβαιώνουμε την απόλυτη και ανυποχώρητη εμπιστοσύνη μας στις αρχές της οικολογικής σκέψης και τις πολιτικές του οικολογικού μανιφέστου και επιδιώκουμε  την από κοινού κάθοδο στις ευρωεκλογές. Καλούμε όλους τους ενεργούς ή αποστασιοποιημένους, παλαιούς ή νέους συναγωνιστές να δυναμώσουμε το κόμμα, να ενισχύσουμε το πολιτικό-κοινωνικό μας έργο, να βάλουμε τις βάσεις, να αναπτύξουμε τις διαδικασίες κατανόησης και υπέρβασης των αδυναμιών μας. Καλούμε τους πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να καταδικάσουν τις χρεοκοπημένες πολιτικές και να ψηφίσουν την αλλαγή της Ευρώπης. Κάθε ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους μετράει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε οι μόνοι που έχουμε ολοκληρωμένο εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας και διεκδικούμε με την εφαρμογή των εναλλακτικών ολοκληρωμένων προτάσεων, την ευκαιρία να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε παρόντες και η μόνη ουσιαστικά διαφορετική και ρεαλιστική φωνή. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας, τόσο το κόμμα Ελλήνων Πειρατών όσο και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας είναι μαζί μας. Αγωνιζόμαστε και οικοδομούμε το μέλλον που δικαιούμαστε. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει κοινός χώρος βιώσιμης ευημερίας για όλους. Η απάντηση στα ευρωπαϊκά αδιέξοδα, θα είναι πράσινη.

Δελτίο Τύπου