Λυκουρέντζος: Βάσει των εισροών και με συνέπεια θα εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ

Λυκουρέντζος: Βάσει των εισροών και με συνέπεια θα εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ

Αύγουστος 16, 2012 - 18:22

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, έδωσε σήμερα συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna Radio.

Σε ερώτημα για το πρόσθετο πακέτο περικοπών ο κ. Υπουργός είπε ότι «Είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ανά έτος, ενδεχομένως να  αυξηθούν λίγο ακόμη, αλλά σε καμιά περίπτωση –επαναλαμβάνω- δεν πρόκειται να εμποδιστεί η άνετη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όπως επίσης και στο αναγκαίο φάρμακο για τον κάθε ασθενή». Αναφορά υπήρξε και στο φημολογούμενο πλαφόν ανά ασθενή, όπου ο κ. Λυκουρέντζος για μια ακόμη φορά απλά επεσήμανε ότι «δεν ισχύει».
              Όσο για το ενδεχόμενο κλεισίματος νοσοκομείων, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι «Νοσοκομεία ως εγκαταστάσεις δε θα κλείσουν. Κλινικές θα ενοποιηθούν, τμήματα θα ενοποιηθούν και επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο της οποίας οι συνέπειες μας αφορούν όλους. Και δε μπορούν να παριστάνουν κάποιοι ότι δεν τους αφορούν αυτές οι συνέπειες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι καλούμεθα να μεταβάλλουμε όσα μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Και αυτό αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Την Πολιτική Ηγεσία, τους λειτουργούς του κράτους, όλους».

Αναφορικά με την αναστολή παροχής φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως «Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου επέδειξα εξαιρετική ευαισθησία στην εξόφληση των φαρμακοποιών, για να μη στερηθούν οι ασθενείς, οι συμπολίτες μας, τα αναγκαία φάρμακά τους. Πληρώνονται κατά προτεραιότητα και βεβαίως εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί και έχουν αδικηθεί προς αυτή την κατεύθυνση οι φυσιοθεραπευτές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης», προσθέτοντας ότι «Ως πολιτικός, ως άνθρωπος, δεν έχω εκβιάσει ποτέ και για αυτό το λόγο δεν εκβιάζομαι. Έχω στη διάθεσή μου όλα τα εργαλεία πολιτικής τα οποία έχουν ψηφιστεί και αποτελούν νόμο του κράτους και σας βεβαιώνω ότι θα τα εφαρμόσω εφεξής με αυστηρότητα και επιμέλεια».

Μάλιστα σημείωσε ότι «Η Πολιτεία θα προσπαθήσει, η Κυβέρνηση, ο ομιλών Υπουργός, τις επόμενες ημέρες να εξοφλούμε προοδευτικά τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τις δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ βάσει των εισροών πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα γίνεται με συνέπεια εκ μέρους μας».