«Λουκέτο» στο ποδόσφαιρο, offside στην οικονομία

«Λουκέτο» στο ποδόσφαιρο, offside στην οικονομία

Μάρτιος 14, 2018 - 22:06
5 σχόλια

Για μία ακόμα φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μεγάλη κρίση με την κυβέρνηση να αποφασίζει μετά τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι των δικεφάλων την αναβολή της SuperLeague μέχρι νεοτέρας, ενώ FIFA και UEFA είναι στη χώρα μας για να υποδείξουν τα αυτονόητα.

Και ποια είναι τα αυτονόητα; Ότι θέλουμε ένα κανονικό ποδόσφαιρο, χωρίς βία, χωρίς όπλα και μπούκες από προέδρους και μεγαλομετόχους, χωρίς μπράβους και απειλές αλλά με δικαιοσύνη, παιχνίδια που θα κρίνονται στα γήπεδα και όχι στις δικαστικές αίθουσες και με ίδιες ευκαιρίες για όλους είτε πρόκειται για «μικρούς» είτε για «μεγάλους».

Ωστόσο το θέμα μας είναι άλλο και αφορά το αν και κατά πόσον είναι σωστή η απόφαση της κυβέρνησης μετά τα όσα συνέβησαν και την προηγούμενη Κυριακή στην Τούμπα ως μια συνέχεια των προηγούμενων (βλέπε ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός λίγες ημέρες νωρίτερα) βάζοντας στη συζήτηση και μία ακόμα προέκταση της διακοπής του πρωταθλήματος που είναι το οικονομικό και η ζημιά που γίνεται.

Ασφαλώς όταν λέμε οικονομικό δεν εννοούμε τις ομάδες αυτές καθαυτές, αλλά μια αλυσίδα πραγμάτων που γυρνούν γύρω από αυτές και συνδέονται τα Σαββατοκύριακα (και όχι μόνο) με την αγορά και την οικονομία.

Όλοι συμφωνούν ότι το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς» των σπορ. Ακόμα και το υποβαθμισμένο και με τα χίλια μύρια όσα ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί το σπορ εκείνο που κινητοποιεί μια μεγάλη λαϊκή μάζα ανθρώπων να το παρακολουθήσει, δημιουργώντας μια σειρά οικονομικών παραγόντων.

Θέτοντας λοιπόν ως παράδειγμα τη δική μας πόλη την Τρίπολη είναι γεγονός πως τα Σαββατοκύριακα καφετέριες, εστιατόρια και καφενεία ανοίγουν τις μεγάλες τηλεοράσεις και έχουν την τιμητική τους με την πλειονότητα των πολιτών που δεν έχει την δυνατότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης να επισκέπτεται τέτοιου είδους στέκια για να παρακολουθήσει τους αγώνες των  αγαπημένων του ομάδων.

Επίσης στον οικονομικό κρίκο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ποδόσφαιρο μπορούμε να προσθέσουμε τις ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν τις μετακινήσεις των ομάδων, τις ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης των γηπέδων που απασχολούν κάθε Σαββατοκύριακο έναν σεβαστό αριθμό ατόμων και μια σειρά από ανθρώπους που εργάζονται σε πόστα εντός και εκτός γηπέδων.

Σε μια έτσι κι αλλιώς τσακισμένη αγορά και ιδιαίτερα ματωμένη ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα μικρών πόλεων που ζουν πολλές μέσα από μια ομάδα η επ' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Super League δεν βοηθά σε κανένα επίπεδο όσο προβληματικό και αν είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι ξεκάθαρο ότι και στο παρελθόν δοκιμάστηκε η λύση της διακοπής του πρωταθλήματος μη φέρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη βελτίωσή του. Η Πολιτεία και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα μπορούν με βούληση και χωρίς ταμπού να βρουν λύσεις και να ξεκινήσουν από τη ρίζα του προβλήματος αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Μέσα σε αυτό το άκρως ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο από τα τερτίπια των μεγάλων υπάρχουν και ομάδες που αποτελούν εξαίρεση όπως ο Αστέρας και μικρές επαρχίες πόλεις όπως η Τρίπολη που η κοινωνία τους έχει ανάγκη από το άθλημα και από όλα όσα εκείνο της προσφέρει.

Το θέμα σίγουρα είναι μεγάλο, ωστόσο η διακοπή δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ο φίλαθλος κόσμος η πιο σωστά ο αγνός ποδοσφαιρόφιλος ανεξάρτητου ομάδας δεν ψάχνει το φως της ελπίδας μέσω της διακοπής, αλλά μέσω της εφαρμογής των νόμων.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι και στη μεγάλη poll από το ArcadiaPortal.gr με το ερώτημα αν είναι σωστή η διακοπή του πρωταθλήματος η όχι η κοινή γνώμη της Αρκαδίας μοιάζει διχασμένη μιας και οι δύο απόψεις συγκεντρώνουν σχεδόν από 50% (πατήστε ΕΔΩ για να ψηφίσετε).

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Εξαίρεση ο αστερας; Τι είναι αυτά που γράφετε; Ποια εξαίρεση είναι ο Αστέρας; Το κοριοπολις το αντιλαμβάνεσαι ως "εξαίρεση" ένα μάτσο χέρια είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέραν των παράνομων κάθε είδους....... Αποδείξεις περί εξαίρεσης το αστέρα μόνο από την..... ανάποδη υπάρχουν.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΜΟΥΛΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

Επιστροφή στα ημιεπαγγελματικα πρωταθλήματα !Συγκεκριμενο α budget για όλες τις ομάδες ,και

Πρέπει να αλλάξουν ολοι οι κανονισμοί με κυριότερο κανονισμό να παίζουν σε κάθε αγώνα 7-8 ελληνες παίκτες ! Οπως και να υπάρχουν περιορισμοί στο budget ,όχι η μια να κανει 50 εκκατομυρία roster , και η άλλη 500 χιλιαδες !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.