Το λογισμικό των smart phones

Το λογισμικό των smart phones

Μάιος 17, 2015 - 10:33
2 σχόλια

Με ποια κριτήρια αγοράζει κανείς smart phone σήμερα; Μέχρι πρότινος, η κατηγοριοποίηση των συσκευών με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά μπορούσε να βοηθήσει αρκετά καθώς, συνήθως, αντανακλούσε και το εύρος τιμής τους.

Όμως,   η δυνατότητα αγοράς κινέζικων συσκευών κατευθείαν από το εξωτερικό και η

διάθεση στην αγορά επώνυμων κινέζων κατασκευαστών (Huawei, Xiaomi κ.ά.) θόλωσαν τόσο πολύ τις διαχωριστικές γραμμές που, ουσιαστικά, κατέστησαν την εν λόγω αγοραστική τεχνική μη εφαρμόσιμη.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν smart phones με οθόνη, επεξεργαστή, μνήμη, αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφικό φακό και λοιπά χαρακτηριστικά ίδιων τεχνικών προδιαγραφών με τιμές από 600 έως 100 ευρώ ή και ακόμα λιγότερα. Και αν στην περίπτωση π.χ. της Apple το κριτήριο αγοράς είναι ο επώνυμος κατασκευαστής –που μετά βίας μπορεί πια να δικαιολογήσει την τεράστια διαφορά κόστους στην ελληνική πραγματικότητα, δίνει ωστόσο την αίσθηση της πολυτέλειας σε όσους την έχουν ανάγκη– για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το τι ακριβώς είναι αυτό που ξεχωρίζει μια συσκευή των 500 ευρώ από μια αντίστοιχη των 100 είναι ένα ερώτημα που τίθεται ευθέως.

Ας δούμε την απάντηση μέσα από μια αλληγορική ιστορία. Πριν από αρκετά χρόνια, έγινε στην Τρίπολη ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα με πρωταγωνίστρια μια Ferrari η οποία έφυγε από τον δρόμο. Στις παρέες έγινε χαμός, «μα πώς είναι δυνατόν μια Ferrari να πάθει κάτι τέτοιο;». Όταν κάποια στιγμή ρώτησα ποιος ήταν ο οδηγός και αν τέλος πάντων ήξερε να οδηγήσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο όλοι με κοίταξαν με ανοικτό το στόμα γιατί η ιδέα τους χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Η παραπάνω ιστοριούλα απαντά και στο ερώτημά μας αρκεί να αντικαταστήσετε τον οδηγό με το λογισμικό. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που ελάχιστοι δίνουν προσοχή σ’ αυτό το θέμα. Το λογισμικό που έχουν όλα τα smart phones και που τα κάνει να λειτουργούν είναι το Λειτουργικό Σύστημά τους. Για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, είναι ο οδηγός που τα οδηγεί. Στο iPhone το λογισμικό λέγεται iOS ενώ οι περισσότεροι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν το Android. Το iOS είναι …το iOS και είναι πραγματικά εξαιρετικό. Κατασκευάζεται και διανέμεται μόνο από την ίδια την Apple. Το Android όμως, δημιουργήθηκε από την Google ώστε να

παρέχει την δυνατότητα στον εκάστοτε κατασκευαστή να το τροποποιήσει φέρνοντάς το στα μέτρα του πριν το βάλει στις συσκευές του. Οι λεγόμενες αυτές «υλοποιήσεις» κάνουν τις συσκευές να διαφέρουν μεταξύ τους, αν και έχουν κοινή βάση. Ένα απλό παράδειγμα: κινέζικο smart phone με Android και μπαταρία «θαύμα» 2800mAh (διαθέσιμο από ελληνικό μαγαζί) αναγκάζει τον χρήστη να το φορτίζει κάθε βράδυ(!).

Αντίθετα, επώνυμο κινέζικο επίσης με Android και μπαταρία 2000mAh λειτουργεί για 3 μέρες χωρίς φόρτιση έχοντας κάνει την ίδια χρήση. Η απάντηση; Κακή υλοποίηση του λογισμικού. Κακός οδηγός! Στην πρώτη περίπτωση, το Λειτουργικό Σύστημα της συσκευής δεν ελάττωνε την κατανάλωση των πόρων από τις ενεργές εφαρμογές, όταν η συσκευή ήταν σε αδράνεια, ή έκανε πολύ κακή ή λανθασμένη διαχείριση της μπαταρίας.

Προσθέστε λοιπόν τον παράγοντα λογισμικό στα κριτήριά σας, ώστε να αυξήσετε την πιθανότητα να αποκτήσετε μια πραγματικά καλή και ταυτόχρονα φθηνή συσκευή, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε smart phone.

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής, MSc

Tags: 

2 Σχόλια

:)

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.