Λίμνη Τάκα: πώς καταστράφηκε ένας σημαντικός υδροβιότοπος της χώρας

Λίμνη Τάκα: πώς καταστράφηκε ένας σημαντικός υδροβιότοπος της χώρας

Νοέμβριος 28, 2011 - 22:02
1 σχόλια

 Βαφτίστηκε το έργο περιβαλλοντικό για να πάρει χρηματοδότηση

Πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Αρδευτικά δίκτυα- αξιοποίηση ταμιευτήρα Τάκας» με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι που τίθενται από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο με σκοπό να προστατευθούν οι αρχαιότητες της περιοχής και συγκεκριμένα οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές των Αγίων Χριστοφόρου και Γεωργίου καθώς και η αρχαία αγορά του Παλλαντίου στην οποία απαιτούνται σωστικές ανασκαφικές έρευνες και ανάλογα των ευρημάτων να υπάρξει νέα χάραξη.Δυστυχώς όμως δεν συνέβη το ίδιο και με την προστασία  του υγρότοπου αυτού καθ’ εαυτού που παλιότερα φιλοξενούσε μεταναστευτικά πτηνά,

αφού οι αρμόδιοι παρέβλεψαν την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος και μετέτρεψαν ούτε λίγο ούτε πολύ μία λίμνη σε … πισίνα και αφαίρεσαν έναν σημαντικό υγρότοπο από τον χάρτη υγροτόπων της χώρας, διώχνοντας παράλληλα πολλά αποδημητικά πουλιά.

Και το θέμα δεν είναι τόσο απλό, ούτε έχει να κάνει μόνο με τη ρομαντική διάσταση ή μόνο με την περιβαλλοντική αλλά αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει με ποιον τρόπο οι Έλληνες αρμόδιοι κορόιδευαν τους Ευρωπαίους (τώρα ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό τραβάμε ό,τι τραβάμε….). Το έργο βαφτίστηκε περιβαλλοντικό προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως ποτέ δεν έγινε αυτό, αφού το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν ένα αρδευτικό έργο, το οποίο κατέστρεψε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον δεύτερο σημαντικότερο – μετά το Δέλτα του Ευρώτα- υγρότοπο που συναντούν τα πουλιά μετά τη διάσχιση της Μεσογείου στην κρίσιμη περίοδο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης. Και αυτό έγινε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτούσε αρδευτικά έργα. Μάλιστα ενώ θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένας κανονικός υγροβιότοπος έγινε ένας κλασικός ταμιευτήρας υδάτων και μάλιστα καθόλα ακατάλληλος για τα αποδημητικά πουλιά- μόνο μερικά είδη μπορούν να τον επισκεφτούν.

Με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί η Τάκα να γίνει και πάλι μία φιλόξενη για τα πουλιά λίμνη

Μελετητές και ειδικοί θεωρούν πως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά, για μία περιοχή που έχει ενταχθεί λόγω της σπανιότητας των πουλιών που κατάκλυζαν την περιοχή στο δίκτυο NATURA2000, να αλλάξει μορφή και με κάποιες παρεμβάσεις που δεν έχουν υψηλό κόστος να γίνει και πάλι ένας φιλόξενος υγρότοπος (το ίδιο συνέβη και στη λίμνη Αρτζάν) στο Κιλκίς.

Οι οικολόγοι της περιοχής χαρακτηρίζουν την Τάκα ως τόπο οικοτουριστικού προορισμού και κατ’ επανάληψη έχουν ζητήσει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στην περιοχή για περιβαλλοντικές διαδρομές ακόμα και με ποδήλατο καθώς και να δημιουργηθεί κέντρο ενημέρωσης.

Θα δείξουν ενδιαφέρον οι αρμόδιοι;

Ας ελπίσουμε ότι στη β’ φάση η Περιφέρεια Πελοποννήσου και όποιος άλλος φορέας είναι αρμόδιος να λάβει υπόψη του όλα αυτά και να διατηρήσει και την περιβαλλοντική διάσταση του όλου θέματος, αφού άλλωστε το έργο αυτό καθ’ αυτό ως αρδευτικό για τους αγρότες της περιοχής έχει σε ένα βαθμό – μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης-χάσει την αναπτυξιακή του αξία….

Ε.Τ.

  


Υπάρχει 1 Σχόλιο

μπράβο. αν και δεν έχει βαρύγδουπα επιστημονικά στοιχεία/δεδομένα που κουραζουν τον αναγνώστη που δεν είναι εξοικειωμένος, έχει προσσεγγισει αρκετά την ουσία.