Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Δήμων και Περιφέρειας

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Δήμων και Περιφέρειας

Μάρτιος 22, 2012 - 12:27

Ενημέρωση ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών

Τι προβλέπει εγκύκλιος που στάλθηκε και στην Αρκαδία

Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε προς την Περιφέρεια και προς τους δήμους Εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. www.minfin.gr), με θέμα την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων, ζήτημα που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιονομικής πολιτικής της Χώρας για το έτος 2012.

Η εξόφληση αυτή σημειώνεται ότι θα γίνει, όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και συνομολόγηση δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για αυτό το σκοπό στον κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων.

Η εγκύκλιος αναφέρει ακόμα: «Συνημμένα στην ανωτέρω Εγκύκλιο, είναι και τα Έντυπα 2 και 4 που αφορούν τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις επιχειρήσεις τους που ανήκουν στους φορείς γενικής κυβέρνησης, τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε και στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου μας, στη διεύθυνση www . ypes . gr / Το Υπουργείο/ Εγκύκλιοι–Αποφάσεις και συνοδεύουν ως Παράρτημα την παρούσα.
Ειδικότερα, επί των προθεσμιών υποβολής των παραπάνω Εντύπων, εφιστούμε την προσοχή σας και σας ενημερώνουμε ότι:
- Το Έντυπο 2 « Π ίνακας υφισταμένων υποχρεώσεων και απαιτήσεων κατά την 31/12/2011 – για ΟΤΑ » , συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους προαναφερθέντες φορείς γενικής κυβέρνησης και θα
πρέπει να έχει αποσταλεί στο Υπουργείο μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση oikonomika . ota @ ypes . gr και ως κατεπείγον ταχυδρομικώς, το αργότερο έως την 26η Μαρτίου, προκειμένου, αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος, να διαβιβασθεί, εν συνεχεία, από την υπηρεσία μας, το σύνολο των Εντύπων 2 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
- Το Έντυπο 4 « Αίτηση έκτακτης χρηματοδότησης, για εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων – για ΟΤΑ » , για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, που ορίζονται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ήτοι α) έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 του ν.3871/2010 και τις σχετικές οδηγίες, β) τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρεις τουλάχιστον μήνες, γ) θα εξοφλήσουν από ιδίους πόρους, μέρος των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων και δ) δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων,
μπορεί να συνοδεύει το Έντυπο 2, ή να αποσταλεί στο Υπουργείο μας και στην ίδια διεύθυνση ( oikonomika . ota @ ypes . gr ) το αργότερο έως την 10η Μαΐου, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και να
συμπληρωθεί από την υπηρεσία μας το απαιτούμενο Έντυπο 5 «Έλεγχος – βεβαίωση εποπτεύοντος υπουργείου», που θα συνοδεύει κάθε Έντυπο 4, ώστε μαζί να αποσταλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Για τα παραπάνω Έντυπα, στην περίπτωση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των επιχειρήσεων, στο πεδίο δήμαρχος/περιφερειάρχης, υπογράφει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Σας επισημαίνουμε ότι, όπως μνημονεύεται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι σχετικές πιστώσεις θα μεταβιβασθούν στους δικαιούχους φορείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου μας, και ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και
μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες. Με την εξόφληση των οφειλών θα αποστείλετε άμεσα βεβαίωση, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση διατέθηκε για τις δηλωθείσες υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος αυτής αναλόγως στο κρατικό προϋπολογισμό. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε
συνεργασία με το Υπουργείο μας, θα προβεί σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθευτεί το ύψος των υποχρεώσεων, πριν από τη λήψη της απόφασης χρηματοδότησης, αλλά και μετά τη καταβολή των πληρωμών.
Για το λόγο αυτό, οι φορείς πρέπει να διαθέτουν αναλυτικό αρχείο με τα στοιχεία των υποχρεώσεων αυτών και τα σχετικά παραστατικά.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες, να ενημερώσουν άμεσα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις επιχειρήσεις τους, που αφορά η παρούσα Εγκύκλιος, προκειμένου και αυτά να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τα σχετικά Έντυπα.
Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών κ.κ. Β. Σκαραμαγκά 2131364984,
Β. Λαμπρακάκης 2131364817, Ε. Μαμούρη 2131364818, Β. Νασίου 2131364836,
Κ. Ζαφειρίου 2131364837, Γ. Στεφανάκης 2131364838, Ε. Τσαμίλης 2131364841
και Κ. Ντονά 2131364844, θα σας δώσουν κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία, που είναι αναγκαία.
Ο Γενικός Διευθυντής
Οικονομικών Υπηρεσιών
Θ. Οικονόμου»
 

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις