Λευκός καπνός από τον ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Λευκός καπνός από τον ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ιούλιος 18, 2016 - 19:56
5 σχόλια

Σύμπνοια από τους δημάρχους: Ενέκριναν τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης παρουσία σχεδόν του συνόλου των μελών, καθώς και πολλών πολιτών, διότι η συνεδρίαση αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Φορέα.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο μελετητής παρουσίασε τη νέα βελτιωμένη μελέτη στην οποία έχουν γίνει κάποιες αλλαγές οι οποίες είχαν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η οποία δεν υπάρχει, ορίζοντας την ποσότητα στους έως 100.000 τόνους χωρίς να υπάρχει χρονική δέσμευση, όπως έχει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 28 χρόνια.

Μετά την ολιγόλεπτη παρουσίαση της μελέτης τα μέλη προχώρησαν σε κάποιες ερωτήσεις, με τον κ. Σκαντζό να ρωτά:

Εμείς έχουμε μια μονάδα προσωρινής διαχείρισης και πάμε για μεταβατική, θα συνεχίσουμε στην διαχείριση;

Ο μελετητής απάντησε ότι η κάθε μονάδα που υπάρχει, αναμένει και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς ρώτησε για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η οποία είναι 100.000 τόνοι ρωτώντας αν αυτή η μονάδα μπορεί να κάνει διαχειριση και σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο μελετητής μίλησε για τους κάδους των απορριμμάτων που θα έχει ο κάθε Δήμος οι οποίοι θα είναι ένας κάδος για τα ανακυκλώσιμα, ένας για τα οργανικά και ένας για το υπόλειμμα.

Οι δήμαρχοι αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο να γεμίσουν οι δρόμοι των πόλεων με τόνους απορριμμάτων, καθώς και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν και άλλοι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ με τα πρόστιμα να κατακεραυνώνουν τους πολίτες και έδειξαν στην πλειονότητά τους ότι η απόφαση που θα πάρουν, είναι μείζονος σημασίας. Σε αρκετές στιγμές τις συνεδρίασης κάλεσαν τα μέλη να λάβουν μια ομόφωνη απόφαση η οποία θα έχει μια άλλη δυναμική.

Από την πλευρά του Δήμου Μεγαλόπολης, ο κ. Τσιριγίτης δήλωσε: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη διαχείριση του υπολείμματος των απορριμμάτων στα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη».

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με τον κ. Μαντά είπε ότι θα υπερψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ αλλά προ της μεταφοράς των σύμμεικτων ζήτησε να γίνεται μηχανική διαλογή έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που θα μεταφέρεται.

Το προεδρείο θέλοντας να προχωρήσει η συζήτηση ζήτησε από το ΔΣ να λάβει μια απόφαση και να εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ.

Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 20:00 μετά την.ένσταση μέρος του ΔΣ που ήθελαν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, με μια ένταση να διαταράσσει τη συνεδρίαση και τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Ύστερα από λίγα λεπτά έντονων διαλόγων το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ με τα μέλη να χειροκροτούν την απόφαση αυτή, καθώς αυτό σημαίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ θέλει και προχωρεί στην αποκεντρωμένη διαχείριση.

Έφη Καστραντά


5 Σχόλια

Κάποιοι έχουν έστω μια μονάδα προσωρινής διαχείρισης, κι εμείς για ολόκληρη Τρίπολη και περίχωρα μια τόση δα χωματερή που οι άχρηστοι αναγκάστηκαν σήμερα να σπάσουν σε κάποια σημεία με το μηχάνημα το βράχο (κανονικά έπρεπε κάτι <<κύριοι>> με κουστουμάκια να το κάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο που βλέπουμε σε κάτι ταινίες εποχής) μήπως γίνει κανένα θαύμα και βγεί το καλοκαίρι χωρίς σκουπίδια στους δρόμους. Καλά, για το χειμώνα ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΩΝ 20.15 ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥ...

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι Τριπολιτσιώτης άρα δεν έχω κανέναν λόγο να υπερασπιστώ ή να κατηγορήσω οποιαδήποτε δημοτική παράταξη του Δήμου Τρίπολης. Από την στιγμή που δεν υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση σε συλλογικό επίπεδο (ΦΟΣΔΑ) για τα απορρίμματα, ορθώς για εμένα ο Δήμος Τρίπολης δεν σπατάλησε χρήμα για μονάδες διαχείρισης. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε τον Δήμο Τρίπολης με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας σε επίπεδο όγκου απορριμμάτων. Από εδώ και πέρα θα κριθεί ΚΑΙ ο Δήμος Τρίπολης. Τώρα πια υπάρχει συλλογική απόφαση. Κάθε Δήμος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Δηλαδή, απ' ότι καταλαβαίνω με το λίγα ελληνικά που ξέρω, την ΕΥΘΥΝΗ πλέον την έχουν οι Δήμοι, ώστε να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να παραδώσουν ότι χρρειάζεται για την διαχείριση των απορριμμάτων και όχι η Περιφέρεια με το έργο ΣΔΙΤ. Άρα την ευθύνη έχουν ο ΦοΔΣΑ, οι Δήμοι και το Υπουργείο ώστε να τους βοηθήσει όπως έχει πει ο κύριος Τσιρώνης. Για να δούμε τι θα κάνουν αυτοί.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.