Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας

Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας

Δεκέμβριος 14, 2010 - 12:04

 Το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Αρκαδίας, στεγάζεται στους ειδικά φροντισμένους χώρους ενός ωραίου πετρόκτιστου κτιρίου, της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας, στην Επισκοπή Τεγέας. 
Το κτίριο βρίσκεται κοντά στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και δίπλα από το Βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μέσα στο όμορφο πάρκοτηςΕπισκοπής. 
 

Το Μουσείο ζωντανεύει τη νεότερη κληρονομιά της Τεγέας και της ευρύτερης περιοχής, με πλούσια συλλογή και άρτια παρουσίαση εκθεμάτων. Περιέχει ενδιαφέρουσες συλλογές παραδοσιακών υφαντών, κεντημάτων, ρούχων, τοπικών φορεσιών και φωτογραφιών από την περιοχή της Τεγέας, καθώς και αργαλειούς. 
Σε ειδικούς χώρους επίσης έχουν δημιουργηθεί αναπαραστάσεις παλιών εργαστηρίων και χώρων παραδοσιακού σπιτιού. Σε άλλους χώρους εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, κατανεμημένα ανά επάγγελμα και λειτουργία της καθημερινής ζωής. Ξεχωρίζουν η ολυμπιακή δάδα της πρώτης Ολυμπιάδας, καθώς και δημιουργήματα των μαθητριών της ΟικοκυρικήςΣχολήςΤεγέας.

Το μουσείο είναι δημιούργημα του Τεγεατικού Συνδέσμου, στον οποίο ανήκει το κτίριο της Οικοκυρικής Σχολής και το πάρκο της Επισκοπής και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 1996. 

Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά όλο το χρόνο.
 
http://tegeatikossyndesmos.blogspot.com